Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Αντιπαράθεση για το «λάθος» του ΔΝΤ


Αντιπαράθεση για το «λάθος» του ΔΝΤ

Διαξιφισμοί Τσίπρα- Στουρνάρα στη Βουλή.


Η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά την επιβολή νέων μέτρων για περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά και νέους φόρους. Ταυτόχρονα δηλώνει σίγουρη ότι «πάμε σε νέο «κούρεμα» στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου γιατί θα εξασφαλιστούν πρωτογενή πλεονάσματα νωρίτερα και από τους στόχους που έχουν τεθεί».
Όλα τα παραπάνω κατέστησε σαφή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας όταν το πρωί απάντησε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις του ΔΝΤ αναφορικά με τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή. Η ερώτηση απευθυνόταν στον πρωθυπουργό αλλά ο κ. Σαμαράς, κάνοντας χρήση της δυνατότητας που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής, ανέθεσε την απάντησή της στον υπουργό Οικονομικών.

Το κούρεμα του χρέους
Είχε προηγηθεί ερώτημα από τον κ. Τσίπρα αν η κυβέρνηση πάει σε νέα μέτρα και τι ύψους είναι αυτά με δεδομένες τις αποκλίσεις του Ιανουαρίου, τις δηλώσεις του κ. Μέργου, την αύξηση της ανεργίας και της ύφεσης. Επίσης ο κ. Τσίπρας είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν λέει τίποτα για κούρεμα και αναδιάρθρωση του χρέους και δεν διεκδικεί επιτακτικά, από κοινού με τις χώρες του Νότου, ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος επειδή έχει παραδοθεί στη στρατηγική της κ. Μέρκελ.
«Είστε μνημονιακότερος του μνημονίου κύριε υπουργέ αλλά αυτή η πολιτική έχει αποτύχει», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό να το παραδέχονται και οι πιο σκληροί τεχνοκράτες του ΔΝΤ αλλά να μην το παραδέχεται η κυβέρνηση». Είπε επίσης ότι «ο κ. Σαμαράς που δεν προσέρχεται στη Βουλή να απαντήσει, και ανέλαβε την ιδιοκτησία του προγράμματος, είναι εκείνος που θα αναλάβει πλέον την ευθύνη της αποτυχίας του». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την καταγγελία που διατυπώνεται από την κυβέρνηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσιάζει καμία πρόταση και δεν λέει που αλλού θα βρίσκονταν τα 550 δισεκ. ευρώ που πήρε η χώρα μας, σχολίασε: «Τα ίδια μας έλεγε και ο κύριος Παπακωνσταντίνου όταν έκρυβε τα στικάκια. «Που θα βρούμε τα λεφτά;». Έχουμε διαψευστεί που σας λέγαμε ότι η κρίση είναι δομική; Λέτε ότι δεν έχουμε προτάσεις. Σας ρωτώ γιατί δεν διεκδικείτε κούρεμα του χρέους; Γιατί δεν λέτε για αναδιάρθρωση του χρέους; Γιατί δεν διεκδικείτε με τις χώρες του Νότου ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και παραδίδεστε στη στρατηγική της κ. Μέρκελ η οποία δεν είναι προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων και της κοινωνίας». Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε δε βέβαιος ότι «ο κ. Μέργος είπε μια αλήθεια». «Δεν είναι τυχαίος. Του ξέφυγε και φανέρωσε τις προθέσεις σας. Δεν τον απολύσατε, δεν τον στείλατε σπίτι του. Είναι η κρυφή σας ατζέντα», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προβλέποντας ότι το 2014 θα πέσουν κι άλλο οι μισθοί και η χώρα θα βυθιστεί σε κατάσταση κοινωνικού κραχ.
«Κούρεμα έγινε, δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε. Έγινε κούρεμα 40 δισ. ευρώ αναίμακτο. Οι ίδιοι οι εταίροι μας ωθήθηκαν προς τα εκεί γιατί δεν γινόταν διαφορετικά. Με τη δική μας διαπραγμάτευση η απόφαση του συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου λέει πως όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα - που Θεού θέλοντος θα το αποκτήσουμε φέτος- θα έχουμε και περαιτέρω κούρεμα. Θα έχουμε και περισσότερο κούρεμα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση από το καλοκαίρι είχε αναδείξει το ζήτημα της υπερβολικής δοσολογίας των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, για να προσθέσει όμως ότι υπάρχει και μια θετική διάσταση του εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα του. «Το ότι το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, έχει και μια θετική διάσταση. Θα εξασφαλίσουμε πολύ νωρίτερα πρωτογενή πλεονάσματα και αυτά θα επιτρέψουν στους εταίρους μας να προχωρήσουν σε περαιτέρω κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους», είπε ο κ. Στουρνάρας για να τονίσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο είναι «το τελευταίο μεγάλο φορτίο που κλήθηκαν να σηκώσουν οι πολίτες» και «η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα πάρει άλλα μέτρα για μείωση μισθών και συντάξεων και για αύξηση φόρων». Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα εστιάζεται πλέον σε αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα επιφέρουν εκσυγχρονισμό του κράτους, θα φέρουν αλλαγή κλίματος και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Ο πολλαπλασιαστής
Αναφορικά με τις δηλώσεις εκ μέρους του ΔΝΤ για τον λάθος πολλαπλασιαστή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ενώ «είναι από τις λίγες φορές που αξιωματούχοι του ΔΝΤ μιλάνε για λάθος, προεξοφλώντας για δικούς τους λόγους την αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνηση κάνει σα να μην άκουσε τίποτα». Είπε μάλιστα πως η κυβέρνηση έθεσε το θέμα στο Εurogroup με τρόπο που θυμίζει το λαγό που μιλούσε με το λιοντάρι όταν του είπε «λέμε και κανένα αστείο για να περνάει η ώρα». «Δεν ξέρω πως το θέσατε το θέμα. Ξέρω όμως ότι βγήκε την άλλη μέρα ο Όλι Ρεν και είπε ότι δεν υπάρχει θέμα και από το λεξιλόγιο του έλειπε η λέξη ύφεση και ανεργία», είπε ο κ. Τσίπρας και κατήγγειλε τον υπουργό Οικονομικών διότι χαρακτήρισε το θέμα «ακαδημαϊκή συζήτηση».
«Μα είναι ακαδημαϊκή συζήτηση οι άνεργοι; Είναι ακαδημαϊκή συζήτηση το κλείσιμο των επιχειρήσεων, το ότι οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακα τους, ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα; Είναι ακαδημαϊκή συζήτηση ότι χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν για πετρέλαιο; Ότι έχουμε πάνω από 5.000 αυτοκτονίες στον τόπο; Αυτή η αναφορά σας ότι το ζήτημα είναι ακαδημαϊκό, ήταν άστοχη», απευθύνθηκε στον υπουργό Οικονομικών ο κ. Τσίπρας και τον κάλεσε να απαντήσει αν συμφωνεί με όσα είπε ο κ. Όλι Ρεν ότι οι επιπτώσεις από τον λάθος πολλαπλασιαστή είναι οριακές και άνευ σημασίας.
«Φυσικά και δεν χαρακτήρισα ποτέ το θέμα ακαδημαϊκή συζήτηση. Διαστρεβλώσατε όσα είπα. Γι' αυτό άλλωστε ζήτησα κοινή δήλωση των τριών πυλώνων και δεν την πήρα διότι προφανώς έχουν διαφορετικές απόψεις», είπε ο κ. Στουρνάρας. Πρόσθεσε επίσης ότι ασφαλώς έχει υπάρξει και λάθος της Ελλάδας αλλά το μεγαλύτερο λάθος είναι των εταίρων μας διότι δεν είδαν ότι υπάρχει πρόβλημα αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης και η ύφεση δεν δημιουργήθηκε μόνο εξαιτίας της Ελλάδας. «Όμως δεν καταλαβαίνω κύριε Τσίπρα, πως ζητάτε με τον πιο ανεύθυνο τρόπο να πετάξουμε το καλάθι την προσπάθεια του ελληνικού λαού. Προφανώς και ο κ. Ρεν κάνει λάθος αν πιστεύει ότι όλη ύφεση οφείλεται στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι το θέμα του πολλαπλασιαστή έχει μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την κυβέρνηση, από το περασμένο καλοκαίρι.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου