Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Δημήτρης Λακασάς: Οι "τίγρεις" της παγκόσμιας οικονομίας που θα πρέπει να στραφούν οι Έλληνες επιχειρηματίες


Στις πέντε αγορές "τίγρεις", δηλαδή αυτές με τη μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία, αλλά και στις δέκα ισχυρότερες αγορές παγκοσμίως, θα πρέπει ν΄αρχίσουν να ρίχνουν σταδιακά το βάρος του σχεδιασμού τους οι Έλληνες επιχειρηματίες.

Αν και μέχρι σήμερα στοχεύουν κυρίως σε αγορές με χαρακτηριστικά παρόμοια της Ελλάδας, πρέπει να δουν πιο μακριά, καθώς οι ευκαιρίες είναι μεγάλες και τα εμπόδια κουλτούρας και φυσικής απόστασης δεν υφίστανται πια.

Την παραίνεση αυτή διατυπώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, επικαλούμενος τα ευρήματα έρευνας του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ), που λειτουργεί υπό τη σκέπη του φορέα.
Ο παγκόσμιος όγκος εμπορίου μετακινείται προς τα ανατολικά

Σύμφωνα με την Deloitte, ο παγκόσμιος όγκος εμπορίου μετακινείται προς τα ανατολικά. Οι χώρες της λεγόμενης ομάδας "BRIC" (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) και οι "Next 11" (Μεξικό, Τουρκία, Αίγυπτος, Νιγηρία, Πακιστάν, Ιράκ, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Νότια Κορέα, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, αποκτούν ρόλο ηγέτη στην παγκόσμια οικονομία, με τη μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2030 θα συνεισφέρουν με 50% στο παγκόσμιο ΑΕΠ και με 35% στις παγκόσμιες εξαγωγές.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, στην έρευνα του ΙΕΕΣ ελήφθησαν υπόψη κριτήρια, όπως τα εξής: δημογραφικό προφίλ, οικονομική ανάπτυξη, καταναλωτική δυναμική, απασχόληση, συναλλαγματικά διαθέσιμα, ρυθμό αύξησης βιομηχανικής παραγωγής και επενδύσεων, εισαγωγική δυναμική και βαθμός "ανοίγματος" σε επίπεδο εμπορικών σχέσεων και διεθνών οικονομικών συναλλαγών.

Σημαντικό ρόλο για την επιλογή των αγορών διαδραμάτισε επίσης, η πληροφόρηση από επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒΕ, που έχουν δραστηριοποιηθεί σε αυτές και παρείχαν στο Σύνδεσμο πληροφόρηση μέσα από την δική τους εμπειρία. Έτσι  η λέξη "ισχυρός" δεν αποτυπώνει αποκλειστικά και μόνο την οικονομική ισχύ. Αναλυτικότερα, τα ευρήματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

Α.Οι "τίγρεις" της επόμενης δεκαετίας

Κατάρ: Διαθέτει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στον κόσμο (18,8%) και το δεύτερο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα (104.300 δολάρια). Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το 2012 κατά 27,1% (ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης παγκοσμίως). Στη συγκεκριμένη αγορά καταγράφεται ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης του πληθυσμού (4,93% ετησίως), με ό,τι αυτό σημαίνει για την κατανάλωση.

Χονγκ-Κονγκ: Με κατά κεφαλήν εισόδημα 49.800 δολαρίων, συναλλαγματικά διαθέσιμα 285 δισ. δολ. και εισαγωγές 482,6 δισ. δολ., κατέχει δικαίως μια θέση στη λίστα των αγορών-τίγρεων. Επίσης, είναι πρώτη παγκοσμίως στους δείκτες οικονομικής ελευθερίας και ελευθερίας εμπορικών ροών, ενώ το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού τέχει επεκταθεί στα 82 έτη.

Σιγκαπούρη: Είναι η χώρα με το έκτο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα παγκοσμίως (60.000 δολάρια), ενώ "μετράει" συναλλαγματικά διαθέσιμα 238 δισ. ευρώ. Πρόκειται επίσης για την 13η μεγαλύτερη εισαγωγική οικονομία (εισαγωγές 366 δισ. δολ. ετησίως), ενώ κατατάσσεται δεύτερη στους δείκτες οικονομικής ελευθερίας και τέταρτη στον δείκτη ελευθερίας εμπορικών ροών. Διαθέτει ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο (σχεδόν 84 έτη).

Β.Ιράκ: Τα ατού είναι, σύμφωνα με το ΙΕΕΣ, τα εξής: Ιδιαίτερα υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, περίπου 10% για δεύτερο συνεχόμενο έτος (2011 και 2012), σταδιακή αύξηση του Κατά Κεφαλήν Εισοδήματος, 15% την τελευταία διετία, εισφορά του 60% του ΑΕΠ από τη βιομηχανιά και ραγδαία αύξηση των εισαγωγών κατά 19% πέρυσι.

Καζακστάν: Παρουσιάζει 13% αύξηση του ΑΕΠ την τελευταία διετία και υπερδιπλασιασμό τού κατά κεφαλήν εισοδήματος τη δεκαετία 2002-2011. Η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται σταθερά, με ρυθμό 2,5%-7,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν πέρυσι κατά 40%.


Β.Οι 10 ισχυρότερες αγορές

Κίνα: Πρόκειται για τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο, με ΑΕΠ 11,5 τρισ. δολ. και πραγματική αύξηση του ΑΕΠ 9,4% πέρυσι. Είναι η πρώτη χώρα σε συναλλαγματικά διαθέσιμα (3,2 τρισ. δολ) και εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ). Παρουσίασε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 13,9% το 2012 και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εισαγωγική οικονομία (εισαγωγές 1,75 τρισ. δολ)

ΗΠΑ: Η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο με ΑΕΠ 15,3 τρισ. δολ και ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο (49.000 δολ). Διαθέτει 148 δισ. δολ. σε συναλλαγματικά διαθέσιμα και είναι η μεγαλύτερη εισαγωγική οικονομία παγκοσμίως (εισαγωγές 2,2 τρισ. δολ). Κατάσσεται δέκατη στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας.

Ινδία: Η τρίτη ισχυρότερη οικονομία παγκοσμίως, με ΑΕΠ 4,5 τρισ. δολ., διαθέτει πλέον κι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, μόλις 9,8%. Είναι 14η σε εισροή ΑΞΕ και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες εισαγωγικές οικονομίες (εισαγωγές 461 δισ. δολ).

Τουρκία: Παρά τα προβλήματα, παραμένει η 16η ισχυρότερη οικονομία, με ΑΕΠ πάνω από 1 τρισ. δολ και πραγματική αύξησή του κατά 8.5% το 2012. Διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας παγκοσμίως, 9,8%, ενώ κατέγραψε αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά 9.2%

Ιαπωνία: Είναι η τέταρτη ισχυρότερη οικονομία (ΑΕΠ 4,5 τρισ.δολ) και η δεύτερη σε συναλλαγματικά διαθέσιμα (1,26 τρισ. δολ), ενώ κατατάσσεται τέταρτη σε εισαγωγές (πάνω από 885 δισ. ετησίως) και διαθέτει το τρίτο υψηλότερo προσδόκιμo ζωής στον κόσμο.

Καναδάς: Η 14η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο (ΑΕΠ 1,4 τρισ. δολ) είναι και η 12η μεγαλύτερη εισαγωγέας (εισαγωγές 461 δισ. δολ). Κατατάσσεται έκτη στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας και όγδοη σε εκείνον της ελευθερίας εμπορικών ροών. Διαθέτει ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο.

Ρωσία: Με ΑΕΠ άνω των 2,4 τρισ. δολ, είναι η έκτη ισχυρότερη οικονομία, ενώ τα συναλλαγματικά της αποθέματα, που ανέρχονται σε 500 δισ. δολ, την κατατάσσουν τέταρτη στη σχετική λίστα. Είναι από τις σημαντικότερες εισαγωγικές οικονομίες, με εισαγωγές άνω των 320 δισ. δολ ετησίως

Πολωνία: Αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης, με ΑΕΠ 781 δισ. δολ. Η βιομηχανική παραγωγή τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε με ρυθμούς άνω του 6%. 'Εχει εξελιχθεί σε σημαντικό πόλο προσέλκυσης επενδύσεων, ενώ είναι πια η 20ή ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.

Αυστραλία: Από τις ισχυρότερες και σταθερότερες οικονομίες, με ΑΕΠ σχεδόν 1 τρισ. δολ. Κατέγραψε πραγματική αύξηση του ΑΕΠ 3.3% το τελευταίο έτος. Το κατα κεφαλήν ΑΕΠ παραμένει από τα υψηλότερα παγκοσμίως (42.400 δολ), ενώ είναι η 20ή μεγαλύτερη εισαγωγική οικονομία στον κόσμο και κατατάσσεται τρίτη στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε στο 4% πέρυσι. Το per capita ΑΕΠ είναι 49.000 ευρώ. Διαθέτει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στον κόσμο, ο πληθυσμός της αυξάνεται ραγδαία, κατά 3% ετησίως, ενώ είναι η 25η μεγαλύτερη εισαγωγική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου