Η εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας είναι σήμερα πιο κρίσιμη από ποτέ, καθώς ο σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός καθιστά τα αγροτικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.
Τα παραπάνω επισήμανε από το βήμα ημερίδας με θέμα την «Εκμηχάνιση της Ελληνικής Γεωργίας»
(συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του ΣΕΑΜ), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), κ. Σάββας Μπαλουκτσής, σήμερα ο βαθμός εκμηχάνισης της γεωργίας δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 25ης AGROTICA, η οποία ξεκίνησε σήμερα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και εγκαινιάζεται στις 19:00 από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Ειδικότερα και όσον αφορά στο ζήτημα της εκμηχάνισης, στη χώρα μας αντιστοιχούν 0,5 τρακτέρ ανά γεωργική εκμετάλλευση, τη στιγμή που στην Ιταλία ο αντίστοιχος δείκτης είναι 2,0, στην Ισπανία 1,9, στην Πορτογαλία 2,1 και στην Σλοβενία 3,7. Από τα 180.000 τρακτέρ που υπολογίζεται ότι είναι σήμερα ενεργά στην Ελλάδα, το 29,3% είναι ηλικίας μέχρι 15 ετών, το 45,3%, είναι ηλικίας από 26 έως 40 ετών, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 2,2% που είναι πάνω από 40 ετών.
Η μέση ηλικία των τρακτέρ στην Ελλάδα είναι περίπου 23 έτη, σημαντικά υψηλότερη από την μέση ηλικία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ακόμη, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 40%, είναι τρακτέρ χωρίς τετρακίνηση, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό, δηλαδή πάνω από 40% δεν διαθέτει καμπίνα, αλλά ούτε και πλαίσιο ασφαλείας.
Το χαμηλό επίπεδο εκμηχάνισης επηρεάζει αρνητικά το εισόδημα μιας αγροτικής εκμετάλλευσης, αφού ένας αγρότης χωρίς σύγχρονα μηχανήματα χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, χρήματα για συντήρηση και επισκευή, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εργατοώρες κα.
«Δεν δημιουργήθηκε επενδυτική συνείδηση στον Έλληνα αγρότη από την πολιτεία, ενώ και η οικονομική κρίση της τελευταίας πενταετίας οδήγησε σε αναστολή προγραμματισμένων αγορών και επενδύσεων» πρόσθεσε ο κ. Μπαλουκτσής, ενώ υπογράμμισε πως οι νέοι αγρότες πρέπει να ασχοληθούν με την γεωργία με έμφαση στην ποιότητα, με επιχειρηματικό πνεύμα και υψηλό βαθμό τυποποίησης.
Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Θεοφάνης Γέμτος, τόνισε πως στην Ελλάδα της κρίσης ο γεωργικός τομέας έχει τις λιγότερες εισοδηματικές απώλειες, συγκριτικά με άλλους κλάδους της οικονομίας, αλλά με τη νέα ΚΑΠ έρχεται και μείωση των επιδοτήσεων. «Δυστυχώς για πολλά χρόνια ασχολούμαστε με τις επιδοτήσεις και καθόλου με το κόστος παραγωγής που είναι στοιχείο ανταγωνιστικότητας», είπε ο κ. Γέμτος και συνέχισε λέγοντας πως «για υψηλότερα εισοδήματα και περισσότερες θέσεις εργασίας χρειάζεται να αλλάξουν οι καλλιέργειες και να στραφούμε σε καλλιέργειες υψηλής αξίας (όπως οπωροκηπευτικά) και ανάπτυξη επιχειρηματικής κτηνοτροφίας».
Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως μόνο με τη μείωση του κόστους εργασίας στον αγροτικό τομέα δύσκολα θα γίνουμε ανταγωνιστικοί, καθώς χρειάζεται επιπλέον εκμηχάνιση και χρήση υψηλής τεχνολογίας. «Ο αριθμός των τρακτέρ στην Ελλάδα είναι μεγάλος, αλλά πολλά είναι παλαιά και συνεχώς παρουσιάζουν βλάβες. Η χρήση των γεωργικών ελκυστήρων είναι μικρή, από 300-700 ώρες το χρόνο, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 1.000 για να είναι αποδεκτές οι αποσβέσεις», κατέληξε ο κ. Γέμτος, περιγράφοντας πως μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και πιο αποδοτικά ο μηχανολογικός εξοπλισμός μέσα από ομαδικές καλλιέργειες, γεωργία ακριβείας κα.
Τις δράσεις χρηματοδότησης της γεωργίας περιέγραψε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς, κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αναβάθμιση της οικονομίας και του αγροτικού τομέα.
«Η Πειραιώς έχει λάβει ως στρατηγική απόφαση να στηρίξει τον αγροτικό τομέα, είναι ίσως η μοναδική τράπεζα που κάνει κάτι τέτοιο» σημείωσε ο κ. Αντωνιάδης και τόνισε περαιτέρω πως «ήμαστε σε θέση να ενισχύσουμε περαιτέρω τις χρηματοδοτήσεις στον αγροτικό τομέα, ενώ αντιλαμβανόμαστε τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των γεωργικών εκμεταλλεύσεων».
Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα αναμένεται φέτος να αυξήσει σημαντικά τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας, τα οποία έφτασαν τα 17-18 το 2013 και ο στόχος είναι να προσεγγίσουν τα 100 μέχρι το τέλος του 2014.
«Επιδιώκουμε να διορθώσουμε ένα από τα δομικά λάθη της γεωργίας, που είναι πρώτα καλλιεργώ και μετά ψάχνω αγοραστές για το προϊόν μου», κατέληξε ο ίδιος.
Στα μεγάλα οφέλη από την χρησιμοποίηση σύγχρονων μηχανημάτων στις αγροτικές καλλιέργειες, που μειώνουν το κόστος, αλλά και τις ώρες απασχόλησης, αναφέρθηκε ο τέως Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Ελλάδος, κ. Γιώργος Κεφαλάς.
Ακόμη, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος, κ. Γιώργος Τοπτσής, δήλωσε πως οι αγρότες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο της πλήρους εκμηχάνισης, καθώς δεν έχουν λειτουργήσει σωστά οι προγραμματισμοί των σχεδίων βελτίωσης.
Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα. Λίτσα Αμανατίδου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Γεωργικών Μηχανικών Ελλάδος, κ. Πανταζής Γεωργίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου