Τζιόκας Ηλίας, προπονητής Αναγέννησης Κολινδρού, βοηθός προπονητή Αγροτικού Αστέρα
Δυστυχώς είμαστε σε μία τοπική κοινωνία στην οποία υπάρχουν προβλήματα κυρίως με τη δουλειά των παικτών. Τα παιδιά δουλεύουν και δυσκολεύονται να έρθουν στις προπονήσεις. Φανταστείτε ότι από τους 11 παίκτες, οι 5 κυρίως κάνουν προπονήσεις κανονικά, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πολλές δυνάμεις για να ανταποκριθούμε σε αυτά τα παιχνίδια και ιδίως όταν έχουμε καλούς αντιπάλους και ο δεύτερος λόγος είναι το γήπεδο το οποίο θέλει καλή φυσική κατάσταση και σωματοδομή για να μπορείς να αντεπεξέλθεις σε αυτές τις συνθήκες.
Προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες ενισχύσεις στην ομάδα, ήρθαν δύο έγχρωμοι, που θέλουν υπομονή και χρόνο για να προσαρμοστούν, καθώς είναι τελείως διαφορετικό το πρωτάθλημα το δικό μας από το δικό τους. Δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να ενισχυθούμε περισσότερο τον Ιανουάριο, γιατί όντας στην ουρά της βαθμολογίας δεν είμαστε ελκυστικοί ως ομάδα για να πάρουν κάποιοι καλοί παίκτες την απόφαση να έρθουν σε εμάς. Επίσης χρειάζεται μία οικονομική δυνατότητα που δεν υπάρχει στην ομάδα και γι' αυτό θα παλέψουμε με ό, τι μπορούμε. Σίγουρα θέλουμε ενίσχυση και διάρκεια, πρέπει να βρούμε να βρούμε έναν τρόπο να μαζεύουμε όλους μαζί τους ποδοσφαιριστές για προπονήσεις, γιατί κακά τα ψέματα χωρίς προπόνηση δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις να έχεις διάρκεια ούτε να σώσεις μία ομάδα.
Το κίνητρο είναι δύσκολο, γιατί ο ερασιτεχνισμός στηρίζεται στην ψυχολογία των παιδιών που θα έρθουν να παίξουν οικειοθελώς ποδόσφαιρο, κυρίως για τα παιδιά από την τοπική κοινωνία και πρέπει να βρεις έναν τρόπο για να τους κεντρίσεις το φιλότιμο για να δώσουν το κάτι παραπάνω στην ομάδα. Αυτή τη στιγμή η ψυχολογία είναι χαμηλά, λόγω βαθμολογικής θέσης και είναι ακόμα πιο δύσκολο να τους δώσεις το κίνητρο. Στηριζόμαστε στο φιλότιμο, αν καταφέρουμε να το κερδίσουμε κάτι θα κάνουμε, διαφορετικά είναι δύσκολα τα πράγματα.
Σήμερα ο αθλητισμός έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα για τους νέους και αυτό είναι λυπηρό. Οι νέοι δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα κινητά και τους υπολογιστές και μικρότερο για τον αθλητισμό. Στην δική μου την εποχή υπήρχε μόνο το σχολείο και το ποδόσφαιρο. Θυμάμαι τον εαυτό μου, όταν τελειώναμε τα μαθήματα στο σπίτι, βγαίναμε έξω και όλοι οι φίλοι μου, μεγαλύτεροι και μικρότεροι, βγαίναμε έξω και πηγαίναμε στο γήπεδο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι έβγαιναν πολλά ταλέντα, υπήρχε πάθος και ρομαντισμός για το άθλημα που αυτά σήμερα δεν υπάρχουν.
Κεφάλαιο Αγροτικός Αστέρας
Κάθε Κυριακή παίζουμε έναν τελικό. Το πρωτάθλημα είναι μικρό, αλλά σύμφωνα με τις αλλαγές που θα γίνουν από την επόμενη χρονιά θα πέσουν 5 ομάδες, μεγάλος αριθμός σε σύνολο 13 ομάδων, υπάρχουν τα play off και τα play out, οπότε δεν υπάρχει εφησυχασμός. Βέβαια εκεί ο παίκτης είναι επαγγελματίας, έρχεται στο γήπεδο, δουλεύουμε τελείως διαφορετικά προπονητικά, αλλά οι κανόνες είναι ψυχροί, πρέπει να παίρνεις αποτελέσματα, γιατί διαφορετικά θα χαθείς. Τα ποσά που παίζονται είναι μεγάλα για τις ομάδες και πρέπει να παλέψεις μέχρι το τέλος για να μην πάει στράφι όλη η χρονιά. Τα δεδομένα είναι διαφορετικά όπως και οι παραστάσεις φυσικά.
Για μένα αγχωτικό είναι και το ένα και το άλλο. Εδώ παλεύουμε με τα παιδιά και τον ερασιτεχνισμό για να σώσουμε την ομάδα, εκεί προσπαθούμε να σωθούμε επίσης, ο στόχος είναι ο ίδιος, αλλά η πορεία που γίνεται είναι πολύ διαφορετική. Στη Β' εθνική υπάρχει μεγάλη πίεση από το πρωί μέχρι το βράδυ, εδώ υπάρχει η πίεση των αγώνων και των προπονήσεων για να φέρεις τους ποδοσφαιριστές στο γήπεδο.
Μπάκας Βαγγέλης, προπονητής Γ. Ολύμπιου Λόφου
Η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα μας αφήνει μία πικρή γεύση. Θεωρώ ότι το ματς μπορούσε να λήξει υπέρ μας, ωστόσο αυτό είναι το ποδόσφαιρο, αν δε μετουσιώνεις τις ευκαιρίες σε γκολ. Με μία μόνο ευκαιρία ο αντίπαλος ισοφάρισε. Δεν είμαστε καλοί στην τελική επιλογή, χάσαμε πολλές ευκαιρίες. Τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών του Λόφου είναι περισσότερο τεχνικά, οπότε τέτοια γήπεδα σίγουρα δε μας ευνοούν. Ωστόσο έτσι είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Μαθαίνουμε, γιατί ακόμα και αυτοί που θα παίξουν σε μεγαλύτερες κατηγορίες δε θα βρίσκουν πάντα ιδανικές συνθήκες. Υπάρχουν 3-4 ποδοσφαιριστές που μπορούν να παίξουν σε μεγαλύτερη κατηγορία. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για κάποιους από αυτούς και γι' αυτό προσπαθούμε να κρατήσουμε προσγειωμένα αυτά τα παιδιά. Οι συνθήκες στην ομάδα του Λόφου είναι εξαιρετικά δύσκολες. Δεν έχουμε γήπεδο, δεν έχουμε αποδυτήρια, αλλά επειδή υπάρχει το ταλέντο, θέλουμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά ν' αλλάξουν κατηγορία και να παίξουν ποδόσφαιρο.
Δε νομίζω ότι υπάρχει προπονητής που το κίνητρο και η ευχαρίστησή του να μην είναι, μέσα από τη δουλειά του, να αναδεικνύονται νέοι ποδοσφαιριστές. Αυτό είναι το βασικό στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και σε αυτό πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα, ακόμα και αν χρειάζεται να θυσιάζουμε μερικές φορές και το αποτέλεσμα. Όσο και αν αυτό καμιά φορά οι παράγοντες δεν το δέχονται, εκείνο που μετράει είναι να παίζουν σωστά τα παιδιά, να μάθουν να έχουν μία αγωνιστική φιλοσοφία για να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα. Από εκεί και πέρα μία καλή πορεία μιας ομάδας αναδεικνύει και τη δουλειά του προπονητή που παίρνει και αυτός ένα μερίδιο της επιτυχίας. Νομίζω είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο. Το πρώτο και το κυριότερο όμως επαναλαμβάνω είναι να αποκτήσουν τις βάσεις για να μπορούν να είναι έτοιμοι να αγωνιστούν σε μεγαλύτερες κατηγορίες.
Οι βλέψεις υπάρχουν για ψηλότερα, χωρίς να είναι αυτοσκοπός. Θέλω να παίζουν σωστό ποδόσφαιρο, αλλά θέλω να έχουν και κίνητρο. Δε θέλω να κάνουν μαζικό αθλητισμό. Θέλω το κίνητρο να είναι στη φιλοσοφία τους και κάθε φορά να έχουν στόχους κυρίως για τους ίδιους και να μπορούν να διαχειρίζονται κάποιες καταστάσεις, γιατί είναι πράγματα που θα συναντήσουν καλώς ή κακώς και στο υπόλοιπο της όποιας καριέρας τους. Σίγουρα έχουμε βλέψεις και η βαθμολογική μας συγκομιδή θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Το ρόστερ μας είναι ιδιαίτερα μικρό και είχαμε 4 τραυματισμούς στην αρχή της χρονιάς. Έχουμε προβλήματα με φοιτητές, με το γήπεδο, αλλά ποτέ δε μένω σε αυτά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε στην κατηγορία με την ποιότητα που έχουμε ως ομάδα.
Η διαιτησία είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Δε θέλω να πω τίποτα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει ποτέ δόλος. Συγχαίρουμε τους διαιτητές για τις εμφανίσεις τους, ακόμα και όταν δε μένουμε ικανοποιημένοι και το μόνο που ζητάμε είναι να σέβονται τον κόπο μας. Άλλες φορές μπορεί να είμαστε περισσότερο και άλλες λιγότερο ικανοποιημένοι, αλλά δε μένουμε ποτέ σε αυτό. Όσο κοινό και να ακούγεται, σκοπός μας είναι να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο με αυτή τη φουρνιά των ποδοσφαιριστών που έχουμε και δεν έχουν αντίστοιχες ομάδες.
Θεωρώ ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι ομάδες είναι όλες στο ίδιο επίπεδο και αυτό γιατί δεν είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές στο ίδιο αγωνιστικό επίπεδο. Αυτό κάνει το πρωτάθλημα ανταγωνιστικό. Οι περισσότερες ομάδες έχουν στη σύνθεσή τους ποδοσφαιριστές που ποιοτικά έχουν πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές αδυναμίες σε όλες τις ομάδες. Ταλέντα υπάρχουν και εκεί πρέπει να εστιάζουμε, στο ταλέντο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου