Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα Αλέξης Τσίπρας:



Αλέξης Τσίπρας: Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα


Λίγο προτού ανοίξουν οι κάλπες της 25ης Ιανουαρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του στο «Βήμα της Κυριακής». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές και ζητεί «ισχυρή εντολή αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας». Ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει το σχέδιό του για τη δομή και τη λειτουργία του νέου κυβερνητικού σχήματος και υπογραμμίζει ότι θα προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που θα συγκεντρώνει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι διαθέτει σημαντικές συμμαχίες στην Ευρώπη, προαναγγέλλει ότι το μοντέλο της τρόικας θα αντικατασταθεί με τις συνομιλίες με τους εταίρους στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο, ενώ παράλληλα επιτίθεται με σφοδρότητα στο «τραπεζικό, πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο» που «έκλεισε τον κύκλο του» γιατί πρωτοστάτησε σε όλα τα σκάνδαλα - από το Χρηματιστήριο ως το Μνημόνιο - και οδήγησε στον «εκτροχιασμό της Μεταπολίτευσης». Τέλος, διαβεβαιώνει ότι «η οικονομία είναι ασφαλής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση» και καταγγέλλει απόπειρα εκφοβισμού του λαού ανάλογη με αυτήν του 2012.

Κύριε πρόεδρε, ιδού η Ρόδος λοιπόν... Αν κερδίσετε την Κυριακή, η Αριστερά θα έχει για πρώτη φορά την ιστορική ευκαιρία να κυβερνήσει την Ελλάδα! Τι είναι αυτό που θα διαφοροποιήσει την αριστερή διακυβέρνηση από οποιαδήποτε άλλη μεταπολεμική διακυβέρνηση;
«Η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η εδραίωση αισθήματος δικαίου, ισονομίας και ισοπολιτείας, η κοινωνική συνοχή, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη, όπως και η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων βρίσκονται στον πυρήνα του κυβερνητικού μας σχεδίου. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα απελευθερώσει θετική ενέργεια σε ολόκληρη χώρα. Ενας άνεμος αλλαγής και ελπίδας θα δημιουργήσει συνθήκες θετικής ψυχολογίας σε έναν λαό που επί τέσσερα χρόνια τώρα βρίσκεται σε συνθήκες κατάθλιψης. Οι αγρότες και οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι μισθωτοί, οι επαγγελματίες και οι υπάλληλοι θα αισθανθούν ξανά ότι έχουν μέλλον, ελπίδα και προοπτική. Κάθε μη προνομιούχος θα αισθανθεί για πρώτη φορά ότι η εξουσία τον υπολογίζει, ότι έχει αξία, λόγο, υπόσταση και δικαιώματα».

Με ποιες συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες θα δώσετε περιεχόμενο στις παραπάνω διακηρύξεις;
«Η πρώτη θεσμική πρωτοβουλία μας θα είναι οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης θα προστεθεί αυτούσιος στις προγραμματικές δηλώσεις. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουμε πρωτοβουλίες σε δύο άξονες: Πρώτον, αλλάζουμε την κυβερνητική δομή, φτιάχνουμε ένα πραγματικά μικρό και ευέλικτο σχήμα με 10 μόνο υπουργεία που θα προέλθουν από συγχωνεύσεις στη βάση της αποτελεσματικότητας, της λειτουργικότητας και της συνάφειας αντικειμένου. Μειώνουμε παράλληλα τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, αυτής της στρατιάς συμβούλων που παίρνουν μαζί τους οι υπουργοί. Εμπιστευόμαστε τη δημόσια διοίκηση και δεν κουβαλάμε μαζί μας κομματάρχες και καρεκλοκένταυρους της κομματικοκρατίας. Επιπλέον, προχωράμε σε ουσιαστική κατάργηση προνομίων της εξουσίας, που είναι προκλητικά για έναν λαό που έχει λεηλατηθεί, δηλαδή ειδικές παροχές υπουργών και βουλευτών, συντάξεις υψηλές και δαπάνες προκλητικές. Αλλάζουμε κατά κάποιον τρόπο τον πυρήνα του "κυβερνητικού hardware"».

Και σε ό,τι αφορά το «κυβερνητικό software»;
«Αυτός είναι ο δεύτερος άξονας που αφορά τις σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση για την πάταξη της διαφθοράς και της ανομίας, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του μαύρου πολιτικού χρήματος, για την πάταξη της διαπλοκής και της μεγάλης φοροδιαφυγής, κάτι που θα μας εξασφαλίσει και το ηθικό πλεονέκτημα για να χτυπήσουμε τη διαφθορά και στα χαμηλότερα επίπεδα. Ακριβώς γι' αυτό ο Πρωθυπουργός θέτει υπό την ευθύνη του τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αυτό σημαίνει ότι βασικός στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να συγκρουστεί με το πλέγμα της ανομίας και της διαφθοράς».

Δεν μπορώ παρά να θυμηθώ ότι όλα αυτά περί σύγκρουσης με τη διαφθορά τα έχουν πει όλοι οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί...
«Σημειώστε αυτό που θα σας πω και θα με θυμηθείτε: Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το οικονομικό έγκλημα διώκεται. Οι λίστες ανοίγουν και αξιοποιούνται. Το πάρτι τελειώνει στη χώρα μας. Η αποφασιστικότητά μας να συγκρουστούμε είναι δεδομένη και από εκεί θα εξαρτηθεί η δυνατότητά μας να αλλάξουμε την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς επειδή δεν έχει σχέση με το πολιτικό κατεστημένο που κυβέρνησε τα τελευταία 40 χρόνια αναλαμβάνει την ευθύνη να γκρεμίσει αυτό το καθεστώς και να οικοδομήσει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Μήπως στην προσπάθειά σας να αποκαταστήσετε το αίσθημα δικαίου θα μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο Ειδικό Δικαστήριο;
«Το σίγουρο είναι ότι η χώρα θα πάψει να είναι μια απέραντη "γκρίζα ζώνη" συναλλαγής και ατιμωρησίας των πολιτικά και οικονομικά ισχυρών που δρουν εις βάρος των αδύναμων και των απλών πολιτών».

Πιστεύετε ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας οι έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν συνεργασίες ή αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών μέσα στον Φεβρουάριο;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακτήσει την αυτοδυναμία γιατί ο ελληνικός λαός δεν κοιτάζει πίσω και δεν γυρίζει πίσω. Το χθες θα μείνει στο χθες και δεν πρέπει να του επιτραπεί να καταπνίξει την ελπίδα τού αύριο. Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλασιάζει τη δύναμη της χώρας στη διαπραγμάτευση. Δεν ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας και λευκής επιταγής. Αλλωστε έχουμε δηλώσει ότι συνεργασίες θα επιδιώξουμε είτε έτσι είτε αλλιώς. Ζητάμε όμως ισχυρή εντολή αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να μην έχουμε αύριο τα χέρια μας δεμένα στους κρίσιμους χειρισμούς. Για να μην είμαστε όμηροι των δυνάμεων του χθες. Και για να έχει η Ελλάδα κυβέρνηση ισχυρή και σταθερή, με ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη στην Ευρώπη».

Γιατί πιστεύετε ότι κάποιοι σάς θέλουν ομήρους;
«Οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τον τόπο και έχουν την ευθύνη που τον έριξαν στα βράχια ή άλλες δυνάμεις που φοράνε σήμερα τη μάσκα του καινούργιου αλλά συγκροτήθηκαν με πρωτοβουλία του παλιού κατεστημένου, μόνο και μόνο για να αναχαιτίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κάθε συμφέρον να αποδείξουν ότι δεν υπήρχε ούτε θα υπάρξει εναλλακτική λύση στο Μνημόνιο. Στην κρίσιμη στιγμή δεν θα διστάσουν να υπονομεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορώντας για το αν ταυτόχρονα θα αποσταθεροποιούν την ίδια τη χώρα. Γι' αυτό ζητάμε την αυτοδυναμία, για να μη μας δέσουν τα χέρια. Εμείς λοιπόν κυβέρνηση με υποστηρικτές των απόψεων της κυρίας Μέρκελ δεν κάνουμε. Θα διαπραγματευθούμε απευθείας μαζί της, δεν χρειαζόμαστε μεσολαβητές».

Μπορεί να προηγείστε σταθερά στις δημοσκοπήσεις, αλλά πολλοί ψηφοφόροι, και ιδίως οι συνταξιούχοι, παραμένουν πολύ επιφυλακτικοί απέναντί σας...
«Η κυριότερη κριτική που ασκούν οι εταίροι μας στην Ελλάδα δεν είναι γιατί δεν περικόπτει η κυβέρνηση και άλλο τις συντάξεις, αλλά γιατί ανέχεται τα ειδικά συμφέροντα. Επειδή όμως οι κυβερνήσεις είναι ταυτισμένες με τα ειδικά συμφέροντα, προτιμούν να περικόπτουν τις συντάξεις και ισχυρίζονται ότι το κάνουν για να σώσουν τον τόπο. Οι συνταξιούχοι έχουν πέσει θύμα μιας καλοστημένης απάτης από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ. Οι κυβερνήσεις που δήθεν προστατεύουν τις συντάξεις είναι στην πραγματικότητα οι δήμιοι των συνταξιούχων γιατί ασκούν μια σκληρή ταξική πολιτική».

Οι κατηγορίες περί «ταξικής πολιτικής» μάλλον δεν είναι πολύ ευνόητες...
«Αντιθέτως, εγώ θα έλεγα ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως σε μια οικονομική κρίση κάποιοι διασώζονται πρώτοι και κάποιοι θυσιάζονται πρώτοι. Χρόνια τώρα λοιπόν τα δύο αυτά κόμματα διασώζουν τα μεγάλα συμφέροντα με τα οποία διατηρούν δεσμούς αίματος και ως αντιστάθμισμα θυσιάζουν τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς προκειμένου να "βγαίνουν οι αριθμοί". Εμείς πάντως καλούμε τους συνταξιούχους να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο γιατί έχουμε δεσμευθεί να επιστρέψουμε τη 13η σύνταξη ενώ ο κ. Σαμαράς έχει συμφωνήσει σε νέες περικοπές συντάξεων. Καλούμε τους συνταξιούχους να ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά και κοιτώντας το μέλλον. Για να κερδίσουμε ξανά την αξιοπρέπειά μας ως χώρα. Για να οικοδομήσουμε μια χώρα στην οποία τα εγγόνια τους θα έχουν θέση, μέλλον, προοπτική».

Πώς μια κυβέρνηση Τσίπρα θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την τρόικα θεσμικό έκτρωμα και το Μνημόνιο μια συμφωνία που συγκρούεται με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες; Θα ζητήσετε παράταση της περιόδου διαπραγματεύσεων με την τρόικα μετά το τέλος Φεβρουαρίου ή μήπως σκέφτεστε να ζητήσετε απλώς τη διάλυση της τρόικας;
«Στις 26 Ιανουαρίου θα συζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για το τέλος του Μνημονίου και τη διάλυση του μοντέλου της τρόικας. Ασφαλώς, η συνεργασία της Ελλάδας με τους εταίρους της στο πλαίσιο της ΕΕ καθώς και η επαφή με το ΔΝΤ θα συνεχιστούν επάνω σε μια βάση ισότιμη και εποικοδομητική. Η διαπραγμάτευση δηλαδή θα μεταφερθεί από το επίπεδο της τρόικας στο επίπεδο των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της ΕΕ - Eurogroup, Eco/Fin, Σύνοδος Κορυφής. Εκεί θα εκπροσωπούμε εμείς τον ελληνικό λαό που πρόσφατα θα έχει εκφράσει την ετυμηγορία του και θα συζητήσουμε με όλους τους εκλεγμένους πρωθυπουργούς της ευρωζώνης. Θα έχουμε συμμαχίες, δεν θα είμαστε μόνοι μας».

Και αν αυτοί οι πρωθυπουργοί σάς πουν ότι «η τρόικα μας εκφράζει και μας εκπροσωπεί, γι' αυτό επιστρέψτε στην Αθήνα και διαπραγματευθείτε μαζί της», εσείς τι θα κάνετε; Θα έχετε άλλη επιλογή;
«Αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα θέλουν να συμμετέχουν σε μια διαπραγμάτευση, κάτι το οποίο αποκλείω. Αλλωστε ήδη με καταιγισμό δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων καθίσταται σαφές ότι θα γίνει αποδεκτή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και οι θεσμικοί μας εταίροι θα συνεργαστούν και θα διαπραγματευθούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Ουσιαστικά και ισότιμα».

Δεν βλέπω πάντως να έχετε πολλές συμμαχίες στην Ευρώπη...
«Κάνετε μεγάλο λάθος. Και υποτιμάτε την ταχύτητα με την οποία αλλάζουν τα πράγματα. Ολοι βλέπουμε μια εντυπωσιακή μεταστροφή. Ας δούμε μόνο τις τελευταίες μέρες. Ο επικεφαλής των Δημοκρατών Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα μού τηλεφώνησε για να ζητήσει συνεργασία και να τονίσει ότι συμφωνεί πως δεν βλέπει καμία σύγκρουση ανάμεσα σε ευρωπαϊκές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις αλλά σύγκρουση ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Εχουμε επίσης την ομόφωνη απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής του κόμματος του κ. Ματέο Ρέντσι, πρωθυπουργού της Ιταλίας, με την οποία ζητούν από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να κάνουν διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σας θυμίζω επίσης τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ότι είναι λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους. Το κλίμα αλλάζει, η Ευρώπη αλλάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της Ευρώπης».

Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω πώς είστε τόσο σίγουρος ότι η χώρα δεν κινδυνεύει να οδηγηθεί σε συνθήκες οικονομικής και πολιτικής αστάθειας εξαιτίας των καλών προθέσεών σας για μια τολμηρή και θαρραλέα διεκδίκηση.
«Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με τους εταίρους μας. Η πολιτική της εκβιαζόμενης και υπάκουης Ελλάδας θα τερματιστεί γιατί δεν ανήκει στην παράδοση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και δεν συμβαδίζει με τους όρους ισοτιμίας μεταξύ ανεξάρτητων ευρωπαϊκών κρατών. Αυτή η πολιτική του φόβου εφαρμοζόταν με ευθύνη κυρίως των ελληνικών κυβερνήσεων. Ποια ήταν η πολιτική τους; Η λήψη απεχθών μέτρων και ταυτόχρονα η διάσωση ειδικών συμφερόντων με τα οποία διατηρούν σχέσεις αίματος. Για να το κατορθώσουν αυτό, δηλαδή για να ακρωτηριάσουν τα δικαιώματα του λαού προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα του κατεστημένου, χρειάζονταν την κινδυνολογία μιας δήθεν άμεσης καταστροφής».

Και εσείς όμως δεν θα έχετε ανέφελες μέρες με την Ευρώπη...
«Θα έχουμε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση. Ωστόσο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το δημοκρατικό μήνυμα του ελληνικού λαού για τον τερματισμό της αδιέξοδης λιτότητας, και αυτό το μήνυμα η Ευρώπη το έχει ήδη λάβει. Η νέα διαπραγμάτευση είναι ήδη δεκτή από την ΕΕ. Οπως σας εξήγησα, δεν θα γίνει μεταξύ τεχνοκρατών στο υπουργείο Οικονομικών ή στο Παρίσι, όπως έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά για λόγους εντυπώσεων, αλλά στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο και στο πλαίσιο της Ενωσης. Οι βασικές προϋποθέσεις της διαπραγμάτευσης αυτής, δηλαδή η εγγύηση της ρευστότητας στην Ελλάδα από την ΕΚΤ, είναι το ελάχιστο που θα γίνει προκειμένου να προστατευθεί το κύρος της ευρωζώνης».

Διαβεβαιώνετε δηλαδή τους πολίτες ότι δεν θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις «κυπριακού τύπου»;
«Οι καταθέτες μπορούν να είναι ήσυχοι ότι ακόμα και μια επίπονη και μακρά διαπραγμάτευση δεν θα έχει αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα των καταθέσεών τους. Ταυτόχρονα οι ανελαστικές δαπάνες του Δημοσίου εγγυημένα μπορούν να καλυφθούν. Η καταστατική συμμετοχή στην Ενωση και στην ΕΚΤ προσδιορίζει όρους ισοτιμίας. Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει όρους τιμωρίας, χωρίς τη δική μας συναίνεση. Γι' αυτό και στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει αυτό που έγινε στην Κύπρο, σε καμία περίπτωση. Γιατί εμείς δεν θα συναινέσουμε στον εκβιασμό του ελληνικού λαού προκειμένου να τρομοκρατηθεί, να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχθεί απεχθή μέτρα. Αλλά να είστε σίγουροι, δεν θα χρειαστεί ούτως ή άλλως να φθάσουμε ως εκεί. Το κλίμα στην Ευρώπη είναι ριζικά διαφορετικό και μέρα με τη μέρα αλλάζει ακόμη περισσότερο».

Γιατί δεν θα φθάσουμε ως εκεί;
«Γιατί ποτέ στην Ενωση δεν επικρατούσε το δίκαιο του ισχυρότερου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις, οι ελάχιστες απαιτήσεις και τα δίκαια του κάθε κράτους-μέλους. Το ελληνικό μοντέλο διακυβέρνησης των τελευταίων ετών δεν είναι αποτέλεσμα κεντρικών ευρωπαϊκών επιλογών. Κυρίως δείχνει την ανεπάρκεια και τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων. Το είπε άλλωστε και ο Μάρτιν Σουλτς την περασμένη εβδομάδα».

Εχετε κατηγορήσει έντονα τον κ. Σαμαρά επειδή απέρριψε την πρόταση της κυρίας Λαγκάρντ για μια από κοινού άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους με στόχο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Θα επιχειρήσετε να συζητήσετε άμεσα με την κυρία Λαγκάρντ προκειμένου να επαναφέρετε την πρόταση αυτή στο τραπέζι;
«Ασφαλώς, η πρόταση της κυρίας Λαγκάρντ και του ΔΝΤ είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε θετικά και πιστεύουμε ότι παραμένει στο τραπέζι. Θα την εξετάσουμε και θα την υποστηρίξουμε μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Καθιστούμε σαφές πάντως ότι διαχωρίζουμε τη δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο. Δηλαδή: Αποδεχόμαστε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες για την εκπλήρωση συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων. Θα εκπληρωθούν όμως με μια πολιτική που αποκλείει τη λιτότητα και την ανατροφοδότηση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο συρτάρι των Γερμανών βρίσκεται μόνο ένα σχέδιο για μια νέα μεγάλη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους κατά 50 έτη και νέα μείωση των επιτοκίων. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι μόνο αυτός είναι ο άμεσος εφικτός στόχος της Ελλάδας, για τον οποίο έχει ήδη κάνει ο ίδιος την περισσότερη δουλειά...
«Η Γερμανία, που ευεργετήθηκε από την περικοπή του χρέους του 1953, δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να αρνείται σήμερα κάτι ανάλογο, όπως η δραστική περικοπή του χρέους, το μορατόριουμ αποπληρωμής, η ρήτρα ανάπτυξης. Επιμένουμε σε αυτό γιατί η μεταβολή στους όρους του χρέους είναι η κυριότερη προϋπόθεση για την ανατροπή της λιτότητας, την επιστροφή στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και την υποστήριξη της βιωσιμότητας του υπολοίπου χρέους».

Δηλαδή;
«Τα κεφάλαια που χρειαζόμαστε για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, βάσει του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, είναι εξασφαλισμένα. Τα κεφάλαια που θα οδηγήσουν στην επιστροφή στην ανάπτυξη και στη δραστική μείωση της ανεργίας θα προέλθουν από την αλλαγή των όρων ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Οταν καταβάλλεις λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους, διαθέτεις περισσότερα για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Πρόκειται για απλά οικονομικά που διδάσκονται παντού και έχουν επιβεβαιωθεί από την Ιστορία».

Κάπως έτσι δηλαδή «θα βρείτε τα λεφτά». Θα είναι εκείνα που θα περισσέψουν όταν μειωθούν οι υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους...
«Ναι, και σε αυτά τα κεφάλαια θα προστεθούν εκείνα που θα απελευθερωθούν από τη δραστική συρρίκνωση του κόστους της διαφθοράς, καθώς και οι πόροι των νέων επενδύσεων που θα προσελκύσει μια Ελλάδα χωρίς τα βάρη του παρελθόντος».


Ορίζοντας η επόμενη δεκαετία
«Θέλουμε να χτίσουμε μια νέα σχέση με τη Γερμανία»

Θα «υποδεχθείτε» τον κ. Σόιμπλε με την υπενθύμιση πως γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1942, δηλαδή το διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο της Ελλάδας στη Γερμανία; Θα προσφύγετε ή όχι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Γερμανίας, δημιουργώντας έτσι προηγούμενο και για άλλες χώρες που έχουν ανάλογες εκκρεμείς αξιώσεις από το Βερολίνο;
«Ασφαλώς, είναι τμήμα της διαπραγμάτευσης το κατοχικό δάνειο. Και η Ελλάδα δεν παραιτείται κανενός από τα δικαιώματά της. Οχι όμως στο πλαίσιο μιας εχθρότητας με τη Γερμανία, αλλά με τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Το κατοχικό δάνειο, άλλωστε, δεν αποτελεί ανεκπλήρωτη υποχρέωση της Γερμανίας μόνο προς την Ελλάδα, αλλά προς όλους τους λαούς της Ευρώπης που πολέμησαν τον ναζισμό. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση δεν θα αφορά μόνο το παρελθόν, θα αφορά κυρίως το μέλλον».

Τι εννοείτε;
«Θέλουμε να υπερβούμε την τελευταία κρίση και να χτίσουμε μια νέα σχέση με τη Γερμανία με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία. Διαθέτουμε κοινά συμφέροντα και μπορούμε να επενδύσουμε περισσότερο στο μέλλον. Δεν πρέπει να θυσιάσουμε το μέλλον διαιωνίζοντας την αντιπαράθεση για μια πολιτική που αποδεδειγμένα έχει χρεοκοπήσει, έχει αποτύχει να επιλύσει τα προβλήματα και οδηγεί την Ευρώπη σε ένα ιστορικό αδιέξοδο».
   
Τα εργαλεία και οι θεσμοί της Δημοκρατίας (όπως π.χ. το δημοψήφισμα) λειτουργούν πολύ πιο αργά από τις αγορές, με αποτέλεσμα οι αγορές να μπορούν πρακτικώς να τα ακυρώνουν. Ωστόσο, εσείς πιστεύετε ότι θα έχετε την ευχέρεια να απευθυνθείτε στον λαό με δημοψήφισμα σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσετε από την Ευρώπη τη συμφωνία που θέλετε;
 «Το μεγάλο δημοψήφισμα είναι στις 25 Ιανουαρίου. Λέμε ναι στην ελπίδα ή έχουμε εγκαταλείψει κάθε ελπίδα; Αντιστεκόμαστε στον κυνισμό που επιμένει ότι πρέπει να κυβερνούν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι, όσο ανεπαρκείς και όσο διεφθαρμένοι κι αν είναι γιατί μόνο αυτοί "γνωρίζουν  καλύτερα"; Καλώ τον ελληνικό λαό να ψηφίσει την "αλλαγή εποχής", την ελπίδα που έρχεται. Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στην κατάντια του 2011. Τότε που ο πρωθυπουργός της χώρας έφτασε να πάει σε μια σύνοδο όπου όλοι τού κουνούσαν το δάχτυλο και στο παρασκήνιο κάποιοι αποφάσιζαν με ποιον θα τον αλλάξουν, ερήμην του ελληνικού λαού. Αυτές οι μέρες ανήκουν πια στο παρελθόν. Ασφαλώς προχωρούμε σε τομές ενίσχυσης της δημοκρατίας αλλά σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οργάνωση της εσωτερικής ζωής της χώρας, όχι για να ξεθάψουμε το ζόμπι του Grexit. Το Grexit ανήκει στο παρελθόν».

Οταν οι δύο γιοι σας θα φοιτούν στο λύκειο, εκεί κοντά στο 2030, εσείς θα είστε μικρότερος απ' όσο είναι σήμερα ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Ποια Ελλάδα θα τους έχετε κληροδοτήσει εσείς και η γενιά σας; Θα τους ικανοποιεί ή θα είναι έτοιμοι για καταλήψεις, όπως ήσασταν εσείς το 1990;
«Εύχομαι να είναι έτοιμοι για καταλήψεις. Και το λέω με την έννοια ότι η ζωή πρέπει να έχει μια προοδευτική κίνηση προς τα μπρος. Κι αν η νέα γενιά δεν αμφισβητεί τις μεγαλύτερες, τότε δεν προχωράμε μπροστά. Εύχομαι, λοιπόν, η γενιά των γιων μου σήμερα που είναι 3 και 5 ετών, όταν θα φτάσει στα 18, να θέλει να τα αλλάξει όλα, αλλά να έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να τα αλλάξει όλα. Αυτό θα σημαίνει ότι θα έχω πετύχει στους στόχους που βάζω σήμερα, το 2015».


Η ρευστότητα και οι καταθέσεις
«Τέλος στη σκιώδη συμμαχία πολιτικών και τραπεζιτών»

Εχετε δηλώσει σε συνέντευξή σας στο «Βήμα» (17.5.2014) ότι ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος θα ενισχύσει την ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη. Με ποιον τρόπο;
«Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε στην Ελλάδα μια σκιώδης συμμαχία πολιτικών και τραπεζιτών που προσπαθεί να ελέγξει τις εξελίξεις. Πολλές φορές επηρέασε αρνητικά τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Βλέπουμε και σήμερα να λειτουργεί μια άνευ προηγουμένου τραπεζική και πολιτική διαπλοκή. Τραπεζικά κέντρα για μία ακόμα φορά διασπείρουν ανυπόστατους φόβους προκειμένου να ξαναζωντανέψουν στην κάλπη πολιτικούς και κόμματα-ζόμπι που υπήρξαν για δεκαετίες εντολοδόχοι και συνεργάτες τους».

Μήπως είστε υπερβολικός;
«Καθόλου υπερβολικός. Για σκεφθείτε. Το σημερινό τραπεζικό, οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο είναι το ίδιο που πρωτοστάτησε στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Δεν έχει πάψει από τότε να επιβάλλει στη χώρα θέσεις, απόψεις, κυβερνήσεις, νομοσχέδια και αποφάσεις. Εχουν χάσει κάθε ηθική νομιμοποίηση. Εχουν ευθύνη για τον εκτροχιασμό της Μεταπολίτευσης. Οπως εξαπάτησαν τον λαό με το Χρηματιστήριο το 1999, το ίδιο έκαναν και στη συνέχεια με τα δάνεια του ευρώ και το κλίμα τεχνητής ευδαιμονίας όλη τη δεκαετία του 2000, το ίδιο έκαναν με την επιχείρηση τρομοκρατίας του λαού κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2010 και το ίδιο κάνουν ακόμα και σήμερα! Δεν έχουμε καμία διάθεση να πάρουμε ρεβάνς από κανέναν, αλλά και κανείς δεν μπορεί να διατηρεί το προνόμιο να μην ελέγχεται ποτέ κι από κανέναν».

Και η επέμβαση στο διοικητικό σχήμα των τραπεζών είναι η λύση για όλα τα δεινά;
«Αν από κάπου πρέπει να αρχίσουμε, είναι από το να υλοποιούμε το αυτονόητο. Και είναι αυτονόητο ότι το Δημόσιο πρέπει να ασκεί τα δικαιώματά του και να εφαρμόζονται οι νόμοι. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ο δημόσιος έλεγχος είναι δεδομένος από τη στιγμή που το κράτος διατηρεί το "πλειοψηφικό πακέτο" στις συστημικές τράπεζες. Και θα ασκηθεί. Θα ασκηθεί με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και φυσικά την ικανότητα και την εντιμότητα των στελεχών που θα προορίσουμε για τις διοικητικές θέσεις των τραπεζών».

Δηλαδή να περιμένουμε ευρύτερες αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα από την επόμενη εβδομάδα;
«Να περιμένετε αλλαγές με κατεύθυνση την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος».

Δεν ανησυχείτε μήπως πληγεί η τραπεζική πίστη;
«Αντίθετα, η τραπεζική πίστη θα επανέλθει. Δεν ανησυχώ για το τραπεζικό σύστημα και δεν ανησυχώ για τις καταθέσεις. Οι τράπεζες έχουν περάσει τα stress tests. Εκείνο που πρέπει να δούμε είναι αν μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας. Ο δημόσιος έλεγχος σύμφωνα με τα σημερινά διεθνή πρότυπα είναι απαραίτητος όχι μόνο για μια πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση στην Ευρώπη, αλλά επιτέλους για την καλύτερη λειτουργία ενός κεντρικού πεδίου για την οικονομία. Μεσοπρόθεσμα και μετά από αυτή την περίοδο θα μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να επιστρέψει ξανά στα χέρια νέων ιδιωτών, όπως έγινε σε πολλές άλλες χώρες, διατηρώντας στο δημόσιο πεδίο έναν κρίσιμο στρατηγικό πυλώνα παρέμβασης».


Ετοιμοι για τη διαπραγμάτευση
«Το κατεστημένο που πρόδωσε τον λαό έκλεισε τον κύκλο του»

Ας μιλήσουμε πρακτικά. Εχετε τους ανθρώπους για τη διαπραγμάτευση; Με ποιους θα τα κάνετε όλα αυτά;
«Οι τεχνοκράτες, οι πολιτικοί και οι επιστήμονες που θα πρωτοστατήσουν από την πλευρά της Ελλάδας σε μια τέτοια διαπραγμάτευση βρίσκονται ήδη σε επαφή μαζί μου. Και οι αντίστοιχοι Ευρωπαίοι μάς γνωρίζουν. Η ομάδα είναι έτοιμη και άμεσα θα ανακοινωθεί. Είμαστε πανέτοιμοι για την επόμενη μέρα».

Επιβεβαιώνετε την πληροφορία ότι ο σύνδεσμός σας με την Καγκελαρία κ. Ασμουσεν σας έχει διαβεβαιώσει πως η κυρία Μέρκελ πιστεύει ότι μπορείτε να συζητήσετε και να βρείτε σημεία συμφωνίας;
«Επιβεβαιώνω την πληροφορία ότι οι σχέσεις με τον κ. Ασμουσεν και με άλλες ευρωπαϊκές προσωπικότητες είναι άριστες. Εκτιμώ όλους τους επικεφαλής κρατών της Ενωσης και πιστεύω ότι με όλους, και ασφαλώς και με την κυρία Μέρκελ, θα επικρατήσει το ευρωπαϊκό πνεύμα της υγιούς διαπραγμάτευσης και της αμοιβαία επωφελούς συνεννόησης. Δεν αναγνωρίζω όμως σε κανέναν το προνόμιο, προφανώς ούτε και στην κυρία Μέρκελ, να είναι κάτι ξεχωριστό από όλους τους υπόλοιπους 28 ηγέτες των κρατών-μελών».

Πάντως οι επικριτές σας τονίζουν πως υποτιμάτε το γεγονός ότι Δημόσιο και τράπεζες βρίσκονται ήδη «στο κόκκινο» και ότι τόσο η εξυπηρέτηση των ανελαστικών δαπανών του Δημοσίου όσο και η εξασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών συνδέονται ευθέως με την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα το ταχύτερο δυνατόν...
«Με συγχωρείτε. Τι λένε δηλαδή οι κατ' επάγγελμα κινδυνολόγοι; Οτι ο κυριότερος στόχος μιας διαπραγμάτευσης είναι να υποκύψεις αμέσως και να κάνεις αυτό που θα σου ζητήσουν. Επιβεβαιώνουν λοιπόν αυτό που λέμε εμείς και αυτό που λένε και πολλοί ευρωπαίοι παράγοντες: Οτι δεν διαπραγματεύθηκαν ποτέ. Οτι έκαναν αυτό που τους ζήτησαν. Θα έλεγα λοιπόν ότι, πρώτον, η εκτέλεση διαταγών θα πάψει να είναι το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Ελλάδας και, δεύτερον, οι καταθέσεις είναι ασφαλείς, η ρευστότητα εξασφαλισμένη και η εξυπηρέτηση των δαπανών του Δημοσίου εγγυημένη».

Τότε γιατί διαβάζουμε και ακούμε ανησυχητικές προειδοποιήσεις;
«Διότι είδαμε τις τελευταίες μέρες μια επανάληψη της επιχείρησης εξαπάτησης του λαού που έγινε και το 2012. Η κινδυνολογία, οι ανυπόστατες φήμες και οι μεθοδεύσεις συγκεκριμένων κύκλων για να εμφανιστεί μια εικόνα ότι δήθεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα στο Δημόσιο και τις τράπεζες αποκαλύπτουν τον πανικό ενός διεφθαρμένου κατεστημένου που σωστά φοβάται ότι άμεσα θα εκδιωχθεί από την εξουσία και θα αναγκαστεί να λογοδοτήσει για τις πράξεις του. Η οικονομία είναι ασφαλής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα σας δώσω μια φιλική συμβουλή: Μην πτοείστε από την "ανησυχία" ενός κατεστημένου που πρόδωσε τον λαό, διέλυσε τον τόπο και έκλεισε τον κύκλο του».


Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
«Θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση»

Είπατε νωρίτερα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με το κατεστημένο που κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια», ωστόσο διακινούνται πληροφορίες ότι θα προτείνετε για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο;
«Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως το Σύνταγμα τον ορίζει, απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις. Θα κάνουμε την επιλογή μας στην ώρα της, με κριτήριο η επιλογή μας αυτή να δίνει κύρος στον θεσμό. Θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Δεν φοβάστε ότι μπορεί «με το καλημέρα» να «ξεπλύνετε» το παρελθόν;
«Με το παρελθόν παίρνουμε οριστικά διαζύγιο τη Κυριακή. Γι' αυτό και η 25η Ιανουαρίου θα είναι μια μέρα ιστορικής τομής. Αμέσως μετά και μέσα από την προεδρική εκλογή θα σηματοδοτήσουμε την αναγκαία εθνική ενότητα, τη συνεννόηση και τη συναίνεση στη στρατηγική που ο λαός μας θα έχει εγκρίνει. Καθώς και την απόφασή μας να γυρίσουμε σελίδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου