Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ειδικευόμενος γιατρός: "Ελπίζω να μη μας χρειάζεστε, γιατί δεν θα μας βρίσκετε"


Ειδικευόμενος γιατρός: "Ελπίζω να μη μας χρειάζεστε, γιατί δεν θα μας βρίσκετε"
O ειδικευόμενος Λίνος Μπενάκης μιλά στο NEWS247 για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, για όπλα, μαχαίρια και προπηλακισμούς στα επείγοντα περιστατικά και περιγράφει μια πολιτική ηγεσία απούσα που παρακολουθεί τη δημόσια υγεία να καταρρέει.

Ο Λίνος Μπενάκης είναι ειδικευόμενος στη γενική ορθοπεδική κλινική του Θριάσιου νοσοκομείου. Πριν από μερικές μέρες με ανάρτηση σε λογαριασμό του στο facebook μίλησε για πράγματα που συμβαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία που ακόμη και ο πιο απαισιόδοξος δεν μπορεί ούτε να τα υποθέσει. Ελλείψεις σε βασικά υλικά, εξαντλητικές εφημερίες, διαπληκτισμοί με εξοργισμένους πολίτες που μπαίνουν στα νοσοκομεία ακόμη και με μαχαίρια ή και με όπλα. Στον αντίποδα οι ειδικευόμενοι του δημόσιο μένουν μόνοι να “βγάλουν το φίδι από την τρύπα”, ενώ έχουν να πληρωθούν τις εφημερίες από το 2012.
Η απερχόμενη κυβέρνηση σχεδίαζε να διαγράψει με μιας όσα τους χρωστά, ενώ η νέα κυβέρνηση δείχνει αμήχανη και ανέτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Και το σύστημα υγείας μοιάζει να έχει ήδη μπει στην εντατική, χωρίς ιδιαίτερες πιθανότητες ανάνηψης.
Το NEWS247 επικοινώνησε μαζί του, μετά τη δημοσιότητα που πήρε η ανάρτησή του και θέλησε να μάθει περισσότερα.
Σύντομα τα νοσοκομεία δεν θα έχουν γιατρούς
8000 συνάδελφοι από την Ελλάδα έχουν φύγει για το εξωτερικό” σημειώνει ο κ. Μπενάκης. Ένα χειρουργείο στον Ευαγγελισμό μπορεί να φτάσει τους έξι μήνες αναμονής. “Αυτό δεν νοούνταν πριν από τρία χρόνια, τέσσερα” σημειώνει και εξηγεί: “Τα νοσοκομεία της περιφέρειας που δίνουν θέσεις για ειδικότητα, στενάζουν είναι άδεια και αυτό που ο κόσμος δεν καταλαβαίνει είναι ότι σε λίγο καιρό δεν θα βρίσκει γιατρό σε νοσοκομείο”.
“Σας λέω ότι σε 15 χρόνια θα είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε αναισθησιολόγο, όσα λεφτά και να έχετε. Δεν θα προλαβαίνουν οι αναισθησιολόγοι, γιατί θα είναι λίγοι. Έχουν φύγει στο εξωτερικό και οι θέσεις στην Ελλάδα μένουν κενές. Και αυτός που βρίσκεται τώρα στη Γερμανία, πιστέψτε με, δεν θα έχει κανένα κίνητρο να γυρίσει στην Ελλάδα, όταν ο μισθός του θα είναι 8000 ευρώ και εδώ υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει καν ΕΣΥ” αναφέρει.
“Πώς να παρέχεις αποτελεσματικότητα (εννοεί στα νοσκομεία), όταν για παράδειγμα, εγώ πλαστικό γύψο έχω να δω από το 2012, που πήζει πιο γρήγορα είναι πιο αποτελεσματικός. Όταν λείπουν βασικά πράγματα για το οτιδήποτε” λέει ο κ. Μπενάκης και εξηγεί πως οι ελλείψεις είναι ζήτημα κακής διαχείρισης. “Κάπου στην Ελλάδα όλα όσα χρειαζόμαστε υπάρχουν, το θέμα είναι πως μοιράζονται. Τα στέλνουν όπως να 'ναι, τα παραγγέλνουν όπως να 'ναι. Δεν ξέρω ποιος μπορεί να τα παίρνει. Στο πανεπιστημιακό της Αλεξ/πολης, υπηρέτησα εκεί, έχουμε ζήσει το κορυφαίο να έχουμε σε κλινικές μονάχα φιάλες αίματος και κανέναν βιοχημικό (συστατικό απαραίτητο για τη διενέργεια της γενικής εξέτασης αίματος) και να γυρνάς σαν το χαζό πάνω κάτω να κάνεις ανταλλαγή με άλλους συναδέλφους. Γίνονται βλακείες στο δημόσιο και αυτό δεν στρώνει από τη μια μέρα στην άλλη”.
Όπλα, μαχαίρια και προπηλακισμοί στην ημερήσια διάταξη
Μιλάμε μαζί του για την κατάσταση στα νοσοκομεία και μας περιγράφει μια χαοτική κατάσταση. Ειδικευόμενοι που κάνουν τα πάντα, διευθυντές και επιμελητές που έχουν επαναπαυθεί σε αυτό το καθεστώς και πολίτες που τα βάζουν με εκείνους, ενώ είναι οι μόνοι που προσπαθούν να φέρουν το όποιο αποτέλεσμα: “Υποτίθεται πως ο ειδικευόμενος δεν κάνει τίποτα μόνος του. Ακόμη και αίμα να πάρει πρέπει να βρίσκεται ο επιμελητής του μπροστά. Στην πράξη αυτό δεν συμβαίνει ποτέ. Μπορεί να έρθετε για παράδειγμα στα επείγοντα να σας δω μονάχα εγώ και να είναι ο επιμελητής μου δίπλα, να παρέμβει αν δεν κάνω κάποια ερώτηση. Αυτό δεν γίνεται ποτέ. Αυτό που γίνεται στην καλύτερη περίπτωση είναι να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο πάνω να κοιμάται και να τρέχεις σαν τον χαζό πάνω-κάτω να του δείχνεις ακτινογραφίες. Στην καλύτερη, γιατί στις άλλες είναι στο σπίτι του. Μπορεί καμιά φορά να τον πάρεις και τηλέφωνο να σου πει 'τι με ενοχλείς;'” αναφέρει για να εκδηλώσει την αγανάκτησή του για τον τρόπο που μεταχειρίζονται τους ειδικευόμενους.
“Στην Κρήτη μπλέξανε συνάδελφοι για ένα περιστατικό που δεν έφταιγε κανείς, η κοπέλα ήταν σαν να είχε φάει σφαίρα στο κεφάλι, δεν σωζόταν από κανένα και όμως τιμωρήθηκαν από το δικαστήριο μονάχα οι ειδικευόμενοι και όχι ο διευθυντής που βγάζει το πρόγραμμα, ούτε ο επιμελητής που ήταν μέσα γιατί υποτίθεται δεν ειδοποιήθηκε, που δεν έπρεπε να ειδοποιηθεί, έπρεπε να είναι παρών σε οποιαδήποτε πράξη” σημειώνει για τους δύο ειδικευόμενους γιατρούς στο Ρέθυμνο που καταδικάστηκαν για το θάνατο της 16χρονης (η κοπέλα κακοποιήθηκε σεξουαλικά και κατέληξε αφού την ανάγκασαν να πιει τεράστια ποσότητα αλκοόλ).
“Παίζεται η καριέρα μας κάθε μέρα, πέρα από τη ζωή μας, γιατί εμείς εδώ στο Θριάσιο αντιμετωπίζουμε μαχαιρώματα, πρεζάκια και όπλα που μας βγάζουν πάρα πολύ συχνά. Αλλά δεν βγαίνουν αυτά παραέξω” αναφέρει και περιγράφει μια κατάσταση που θυμίζει Φαρ ουέστ. “Μιλάμε και για νοσοκομεία δύσκολα από τον κόσμο. Τσιγγάνοι, μειονότητες, όπλα και περίεργα πράγματα. Μπαίνουν μέσα με όπλα. Πρέπει να το δείτε για να το πιστέψετε, συμβαίνει συνέχεια. Οι προπηλακισμοί τα σπρωξίματα, τα βρισίδια, τα πέρνα έξω να τα πούμε σαν άντρες είναι καθημερινά” αναφέρει και τονίζει πως το περιστατικό με την ειδικευόμενη στη Μυτιλήνη έγινε γνωστό απλά και μόνο “επειδή η κοπέλα νοσηλεύτηκε”. 
Πρέπει ο Έλληνας να αλλάξει νοοτροπία
Τον ρωτάμε τι πιστεύει πως πρέπει να γίνει. “Ποια καμπάνια, θα αλλάξει το μυαλό του Έλληνα, να μην επισκέπτεται το νοσοκομείο, την τριτοβάθμια για ένα σπυρί, ας πούμε. Όσο αστείο και να σας ακούγεται σας προκαλώ να έρθετε να δούμε μαζί όλα τα περιστατικά που θα περάσουν στα επείγοντα στο Θριάσιο” και συνεχίζει: “Έρχεται κάποιος δυόμιση το πρωί επειδή τον πονάει ο ώμος του εδώ και δυόμιση χρόνια. Είναι οδηγός φορτηγού, γυρνούσε από τα Γιάννενα και σταμάτησε στο νοσκομείο. Και με ξυνπήσαν για να τον εξετάσω. Αντιλαμβάνεστε πως υπάρχει θέμα αντίληψης. Αυτός ο άνθρωπος που το κάνει, στερεί υγεία από κάποιους άλλους” αναφέρει. “Αν έχεις δει 50 περιστατικά, στα 51 ίσως σου ξεφύγει κάτι. Μπορεί να γίνουν λάθη έτσι” και αποδίδει στη μεγάλη προσέλευση και τα έκτροπα: “Από την μεγάλη προσέλευση είναι που αρχίσουν οι τσαμπουκάδες γιατί σου λέει ο άλλος περιμένω τόσες ώρες. Και βγαίνεις έξω να του εξηγήσεις ότι περιμένει τόσες ώρες γιατί οι 20 περιπτώσεις που ήρθαν πριν δεν έπρεπε να έχουν έρθει. Συνέχεια τσακωνόμαστε με τον κόσμο, συνέχεια φταίμε εμείς, γιατί εμείς φαινόμαστε”
Απλήρωτοι από το 2012
Ο κ. Μπενάκης μας μιλά για το καθεστώς των εφημεριών. Όπως αναφέρει οι ειδικευόμενοι δεν έχουν εισπράξει τα δεδουλευμένα τους ακόμη και από το 2012 και σημειώνει πως το σύστημα υγεία απειλείται με ασφυξίας, αφού οι συνάδελφοι του σκοπεύουν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας: “Μας οφείλουν δεδουλευμένα του 2012, 2013, 2014 και υπάρχει κίνδυνος αν δεν εκκαθαριστούν μέχρι τέλος Απριλίου να χαθούν οριστικά. Βγήκε ένα χαρτί με την προηγούμενη κυβέρνηση, το Δεκέμβριο, πως τα χρήματα που δεν θα καταβληθούν, θα παραγραφούν αν δεν έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τέλος Απριλίου. Όχι να μπουν στο λογαριασμό, να έχουν εκκαθαριστεί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη γι' αυτά” σημειώνει.
“Εγώ επειδή είμαι στο Θριάσιο μόνο ένα χρόνο, μου χρωστάνε γύρω στα 1000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε Ιανουάριο, Φεβρουάριο και τρέχοντα μήνα που είναι άλλα τόσα. Υπάρχει συνάδελφος που του χρωστάνε 2.500, που τη σήμερον ημέρα είναι πάρα πολλά, είναι 2.5 φορές ο μισθός, τα οποία τα βγάλαμε μακριά από την οικογένεια με τρομερή επισφάλεια” σημειώνει. Συζητώντας μαζί του μας εξηγεί πως στην περίπτωση της επίσχεσης, τα νοσοκομεία δεν θα έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν, αφού ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να μην εργάζεται έως ότου του καταβληθούν τα δεδουλευμένα. 
Οι υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης
Η κατάσταση μοιάζει έκρυθμη και αναρωτιόμαστε πως έχει αντιμετωπίσει το θέμα η νέα ηγεσία. “Η νέα κυβέρνηση υποσχέθηκε πολλά πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιήσει. Ακόμη και το ΦΕΚ που πήγε να περάσει ο κ. Κουρουμπλής δεν πέρασε”
Η απερχόμενη πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα ο τότε Υπουργός Υγεία κ. Μάκης Βορίδης είχε εισάγει νόμο, με τον οποίο όποιος ειδικευόμενος έπαιρνε την ειδικότητά του θα έπρεπε να απολύεται αυτόματα και από τη θέση στο νοσοκομείο. “Με το αποφασίστηκε αυτό, αυτομάτως στον Ευαγγελισμό θα έπρεπε να απολυθούν 50 ειδικευόμενοι, την ίδια ώρα. Που σημαίνει πως επειδή δεν υπήρχαν άλλοι να έρθουν, θα δημιουργούσε κενό, θα κατέρρεε το νοσοκομείο” εξηγεί ο κ. Μπενάκης που σημειώνει πως συνήθως, όσοι γιατροί παίρνουν ειδικότητα μπορούν να παραμείνουν στο πόσο τους για δύο ή και πλέον εξάμηνα προκειμένου να καλύψουν πάγιες ανάγκες.
Ο νέος υπουργός θέλησε να περάσει τροπολογία για να αναστείλει την απόφαση, η οποία όμως βρήκε τοίχο στην πρόεδρο της Βουλής. “Είπε λοιπόν να περάσει ο κ. Κουρουμπλής ένα ΦΕΚ, μια υπουργική απόφαση που θα αναιρούσε με το ανθρωπιστικό νομοσχέδιο και η κα. Κωνσταντοπούλου έκρινε άσχετη την τροπολογία και την αφαίρεσε” αναφέρει ο γιατρός. 
Αντίστοιχα αμήχανη είναι η στάση της πολιτικής ηγεσίας και στο θέμα των δεδουλευμένων. “Εχθές ο κ. Ξάνθος παραδέχτηκε πως δεν πρόκειται να εξοφληθούν τα οφειλόμενα, πριν το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου γιατί δεν υπάρχει ο τρόπος γραφειοκρατικά. Δεν ξέρουν πως θα το κάνουν. Έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά! Δεν έχουν το μηχανισμό να σου δώσουν τα χρήματα πίσω” μας εξηγεί και σημειώνει πως δεν είναι θέμα έλλειψης χρημάτων.
Δεν είναι τα χρήματα το θέμα
“Σήμερα έγινε μια πρώτη συνέλευση όπου ετέθησαν κάποια ζητήματα νομικά γιατί μας απειλούν διευθυντές και άλλοι γιατί δεν θέλουν να ξεβολευτούν. Θα έχουμε ένα ραντεβού την Τετάρτη με τον νομικό εκπρόσωπο του ιατρικού συλλόγου. Από εκεί και πέρα μόλις πάρουμε τα χαρτιά με όσα μας οφείλουν, όποιος αντέχει, όποιος έχει κοχόνες, όποιος επιθυμεί τέλος πάντων θα βγει σε επίσχεση εργασίας. Αν δεν υπάρχει μια συλλογικότητα δεν θα φανεί ούτε στον κόσμο, ούτε στη λειτουργία του νοσοκομείο”. Έτσι μας περιγράφει τις διεργασίες των ειδικευόμενων, ενώ μας αναφέρει πως η διαδικασία της επίσχεσης ξεκίνησε την Παρασκευή από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας. “Εμένα ο στόχος μου δεν είναι να διεκδικήσω τα λεφτά, έχω συνηθίσει να μου τα χρωστάνε μια ζωή. Δεν μου αλλάζει κάτι... αυτό που αλλάζει είναι η επισφάλεια της εργασίας. Ότι δείρανε συνάδελφο και φίλη μου και μας απειλούν συνέχεια και ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο” σημειώνει με αγωνία. “Γυρίζω αυτή τη στιγμή από το νοσοκομείο, μετά από επτά ώρες στο χειρουργείο όρθιος. Αν εφημέρευα χτες, δεν θα είχε αλλάξει τίποτα. Έτσι γίνεται σε κάθε εφημερία. Μου έχει τύχει να φύγω έξι η ώρα και να με πάρει ο ύπνος στο δρόμο, στην Αττική οδό. Είμαι πολύ νέος για να σκοτωθώ και να αφήσω και ορφανό. Επίσης αν είναι να σκοτωθώ δεν θα με κλάψει κανείς από αυτούς που διαμαρτύρονται ότι δεν είμαστε γρήγοροι” σημειώνει με εμφανή την απελπισία και την αγανάκτηση.
Κλείνοντας, τον ευχαριστούμε για τα όσα μας είπε και εκείνος μας αποχαιρετά λέγοντας: “Ελπίζω να μη μας χρειάζεστε, γιατί δεν θα μας βρίσκετε σε λίγο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου