Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

9 τρόποι να βοηθάς το παιδί στο διάβασμα



    Όλα τα παιδιά αναπτύσσονται σε διαφορετικό βαθμό, και με διαφορετική ταχύτητα. Για αυτό ένα αργοπορημένο ξεκίνημα στην ανάγνωση δεν σημαίνει σίγουρα και ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Πολλά παιδιά που εξαρχής αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην ανάγνωση, βελτιώνονται ολοκληρωτικά καθώς ωριμάζουν και έπειτα από συστηματική, καθημερινή εξάσκηση υπό την καθοδήγηση ειδικών. Οπωσδήποτε όμως, είναι... 

σημαντικό εφόσον εντοπιστεί μια τέτοια αδυναμία του παιδιού, να υπάρξει βοήθεια από ειδικό.

Ενθαρρύνοντας την ανάγνωση – Βοήθεια για τον αδύναμο αναγνώστη

Πριν να βιαστούμε να δούμε κάποιο ειδικό πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε και εμείς ως γονείς για να βοηθήσουμε την κατάσταση.

• Ανεξάρτητα αν το παιδί είναι καλός ή κακός αναγνώστης, προσπαθήστε να του διαβάζεται φωναχτά όσο το δυνατό περισσότερο μπορείτε.
• Όταν το παιδί διαβάζει αργά, διαβάστε του λίγο εσείς και έπειτα αφήστε το να συνεχίσει, επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ιστορία.
• Επιλέξτε  βιβλία που είναι ενδιαφέροντα αλλά είναι γραμμένα με όπλο τρόπο.
• Προτού γυρίσετε την επόμενη σελίδα σταματήστε λίγο και ρωτήστε το τι πρόκειται να συμβεί στην συνέχεια της ιστορίας μας.
• Ο σκοπός μας είναι για όλα τα παιδιά να αποκτήσουν ένα ενδιαφέρον για αυτό που είναι γραμμένο παρά για αυτό που είναι διαθέσιμο από την τηλεόραση και το βίντεο. Ένα καλό βιβλίο επιτρέπει το μυαλό του παιδιού να δημιουργήσει χρώματα, ήχους και χαρακτήρες γεγονός που είναι πιο συναρπαστικό από ότι η δουλεία οποιουδήποτε σκηνοθέτη.
• Εάν ανησυχείτε για οποιαδήποτε μαθησιακή ικανότητα του παιδιού σας μην διστάσετε να το συζητήσετε με την δασκάλα του παιδιού στο σχολείο. Η δασκάλα θα σας φέρει σε επαφή με ειδικούς φορείς και έπειτα, το παιδί θα πρέπει να κάνει μια εξέταση που θα έχει την μορφή σχολικής δοκιμασίας-τεστ. Εφόσον η δυσλεξία πηγάζει από την δυσκολία που έχει το παιδί να μετατρέψει τα γραφικά σύμβολα σε γλώσσα, οι πιο αποτελεσματικοί διαμεσολαβητές είναι οι ειδικοί λογοθεραπευτές.
• Οποιαδήποτε θεραπεία και αν ακολουθήσετε, μην ξεχνάτε ότι εστιάζετε στην αδυναμία του παιδιού και αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει στρες και στεναχώρια στο παιδί.
• Μην περιμένετε να λυθεί το πρόβλημα μέσα σε ένα ή δύο μήνες. Ίσως πάρει περισσότερο χρόνο και κόπο. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες οδηγούν σε εκνευρισμό και δεν βοηθούν το παιδί.
• Επίσης εάν οι παραδοσιακές μέθοδοι σας φαίνονται αργές, είναι εύκολο να αποπλανηθείτε από εναλλακτικές μεθόδους όπως ασκήσεις με τα μάτια, κινητοποίηση των κέντρων ισορροπίας του σώματος, βιταμίνες και λάδια ψαριού. Υπάρχουν ωστόσο ανεπαρκείς επιστημονικές έρευνες για να υποστηρίξουν αυτές τις λύσεις. Η καλύτερη θεραπευτικά λύση για ένα γλωσσικό πρόβλημα προσφέρεται από την προσέγγιση που βασίζεται στις μαθησιακές δυσκολίες και τα γλωσσικά προβήματα. 

boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου