Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Έμφραγμα: Η πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα


emfragmaΤα εμφράγματα και δη το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αποτελούν μακράν την κύρια αιτία θανάτου στη χώρα μας. Ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων είναι το κάπνισμα, με το ποσοστό όσων καπνίζουν στην Ελλάδα να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφεται παγκοσμίως.
Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία από την ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανου Φούσα στα Χανιά, ενόψει της έναρξης καρδιολογικού συνεδρίου με θέμα «Νεότερες εξελίξεις στην καρδιολογία» που οργανώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Παραθέτοντας τα στοιχεία σχετικά με τον εθισμό των Ελλήνων στο τσιγάρο, ο κ. Φούσας τόνισε ότι το 60% των Ελλήνων ανδρών καπνίζει έναντι του 40% παγκοσμίως, ενώ την πλέον ανησυχητική πρωτιά κατέχει ο γυναικείος πληθυσμός που καπνίζει σε ποσοστό 40% όταν το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως είναι μόλις 8%.
Ωστόσο, ανησυχία και θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι πολλοί νέοι, ηλικίας 15-17 ετών, είναι καπνιστές.
Ανέφερε, επίσης, ότι η πλέον επικίνδυνη ηλικία για την εκδήλωση οξέου εμφράγματος είναι τα 50 έτη και πάνω, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις εκδήλωσης εμφράγματος και σε μικρότερες ηλικίες από 25-35 ετών, οι περισσότεροι εκ των οποίων όταν χωρίς καμία προδιάθεση αλλά καπνιστές.
Έτσι, από τον Σεπτέμβριο η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ξεκινάει σε όλα τα σχολεία εκστρατεία ενημέρωσης για τους κινδύνους που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία, επισημαίνοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί με αυστηρότητα στη χώρα μας ο αντικαπνιστικός νόμος.
Έγινε ακόμη γνωστό ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα εκπαιδευτούν 30 υπάλληλοι υπηρεσιών του Δήμου, της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ στο θέμα της καρδιακής αναζωογόνησης, με την παροχή των πρώτων βοηθειών σε πολίτες που έχουν υποστεί έμφραγμα.
«Τα πρώτα πέντε λεπτά είναι πολύ κρίσιμα για την πορεία της υγείας του ασθενή μέχρι να φθάσει η μονάδα του ΕΚΑΒ», εξήγησε.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν ώστε να μειωθούν οι παράγοντες εκδήλωσης εμφράγματος αλλά και για το τι πρέπει να κάνουν όταν υποστούν έμφραγμα.
Ως προληπτικές δράσεις στην εκδήλωση καρδιακού νοσήματος αναφέρθηκαν ο έλεγχος της πίεσης, η παρακολούθηση του ζαχάρου και της χοληστερίνης, ο περιορισμός του καπνίσματος και του άγχους, ωστόσο καθοριστικός είναι και ο έλεγχος της κληρονομικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου