Αποφασισμένος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να εφαρμόσει σκληρή πολιτική απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ ώστε να δείξει ποιος κάνει κουμάντο στην εξωτερική πολιτική και Άμυνα της ΕΕ, και το πρώτο βήμα θα είναι να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος πριν τη διεξαγωγή
του δημοψηφίσματος! Μία έκθεση που θα δείχνει με σαφή τρόπο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, στηρίζοντας τις ελληνικές απόψεις! Χαρακτηριστικό είναι ότι στο εσωτερικό του ΔΝΤ έγινε ο κακός χαμός ανάμεσα στους εκπροσώπους ΗΠΑ και Γερμανίας!
Ο Μ.Ομπάμα λαμβάνει επικρίσεις και πληροφορίες ότι η Καγκελάριος με τη στάση της οδηγεί τα πράγματα σε ολική ρήξη με την Ελλάδα με άγνωστες προεκτάσεις, αφού γνωρίζει τις γεωπολιτικές επιπτώσεις του ελληνικού ζητήματος. Μάλιστα, οι σύμβουλοί του τονίζουν ότι "δεν μπορεί η Καγκελάριος να διαλύσει το δυτικό σύστημα ασφαλείας όπως αυτό οικοδομήθηκε από το 1945 και μετά".
Ο Αμερικάνος πρόεδρος ενημερώνεται καθημερινά σχεδόν το τελευταίο διάστημα από συμβούλους του και επιτροπές όχι μόνο για τα οικονομικά της χώρας μας και της Ευρωζώνης, αλλά και για τις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές συνέπειες που μπορεί να έχει ένα Grexit.
Ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα από την ενημέρωση που έχει από τους συμβούλους του, ότι η Γερμανία και κυρίως το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε ευθύνεται για το ότι το ελληνικό πρόβλημα παραμένει ακόμη άλυτο, δημιουργώντας αρνητικότατες εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά δημιουργώντας και συνθήκες αστάθειας στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ευθύνες φέρεται να ρίχνει ο Λευκός Οίκος και στην ηγεσία του ΔΝΤ και συγκεκριμένα στην Κριστίν Λαγκάντ, που ενθαρρύνει τη σκληρή γερμανική στάση.
Αυτό, όμως, που στην κυριολεξία έχει κάνει έξαλλο τον Μπαράκ Ομπάμα είναι ότι υπάρχουν πλέον συχνά πυκνά δημοσιεύματα που, λόγω ακριβώς αυτής της γερμανικής στάσης, αμφισβητούν τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκακιέρα.
Μάλιστα, την Κυριακή 28 Ιουνίου ο κ. Ομπάμα συζήτησε τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ τις εξελίξεις στην Ελλάδα και της τόνισε ότι έχει «κρίσιμη σημασία» να καταβληθούν προσπάθειες για να υπάρξει επιστροφή σε έναν δρόμο ο οποίος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξή της εντός της Ευρωζώνης.
Αυτό που δεν ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία είναι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα σχετίζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα με την αμερικανική ηγεμονία στην παγκόσμια κοινότητα.
Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζακ Λιου, είπε σε Ευρωπαίους ομολόγους του την Τρίτη ότι απαιτείται να γίνει περισσότερη προσπάθεια για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ελληνική κρίση να πλήξει τη σταθερότητα στις χρηματαγορές.
Ο Λιου συζήτησε σχετικά με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια χωριστών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Αίσθηση προκαλεί ότι ο Αμερικανός υπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να τηλεφωνήσει στον Σόιμπλε.
Προφανώς, οι Αμερικανοί δείχνουν με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκειά τους προς το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τα αδιέξοδα στη διαπραγμάτευση και στη νέα οικονομική κρίση που απειλεί το δυτικό κόσμο, εξαιτίας της Ελλάδας.
Στις συνδιαλέξεις αυτές, ο Λιου «σημείωσε τη σημασία που έχει να γίνουν συνεπή αναγκαία βήματα για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα» και πρόσθεσε ότι όλα τα μέρη στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος πρέπει να εργαστούν ώστε να επιτευχθεί ένας «ρεαλιστικός συμβιβασμός», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Ο Λιου υπογράμμισε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των μερών και της παγκόσμιας οικονομίας η Ελλάδα και οι πιστωτές της να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας λύσης η οποία θα βάλει την Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης» και πρόσθεσε ότι η «δουλειά που πρέπει να γίνει περιλαμβάνει τη συζήτηση για τις δεσμεύσεις για νέες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και έναν δρόμο ώστε το χρέος (της) να γίνει βιώσιμο (…) με έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό».
Σε νέα σκληρή φάση φαίνεται να περνά η κόντρα ΗΠΑ και Γερμανίας με πεδίο σύγκρουσης το ΔΝΤ, για το ελληνικό ζήτημα.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στην ενημέρωση που έκανε στο ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, το Ταμείο προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα, και μάλιστα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου, την τελευταία του έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Μόλις ανακοίνωσε την πρόθεσή της αυτή η κ. Λαγκάρντ, υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις από τον εκπρόσωπο στο Ταμείο της Γερμανίας, τον οποίο ακολούθησαν πιστά και οι εκπρόσωποι άλλων κρατών της ΕΕ.
Αντίθετα, την πρόταση υποστήριξε ο Έλληνας εκπρόσωπος αλλά και ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, καταδεικνύοντας έτσι τη μεγάλη αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ Γερμανοκρατούμενης Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στο μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους και γενικότερα στους χειρισμούς του ελληνικού ζητήματος από την ΕΕ.
Μεγαλύτερη σημασία αποκτά η απόφαση αυτή του ΔΝΤ να δώσει στη δημοσιότητα την τελευταία έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πριν το δημοψήφισμα!
Υπενθυμίζεται ότι όλες οι προηγούμενες εκθέσεις του ΔΝΤ κάνουν λόγο για μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μάλιστα αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να φθάσει στο 118% του ΑΕΠ το 2030 και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν πρωτογενή πλεονάμστα πάνω από 3,5% και ανάπτυξη πάνω από 6% !
Yπενθυμίζουμε ότι oι ΗΠA μέσω της NSA κρατούν "χειροπόδαρα δεμένη" τη Γερμανία.Τις αποκαλύψεις των WikiLeaks για τις υποκλοπές της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στην Άνγκελα Μέρκελ, με θέμα την Ελλάδα, έδωσε στη δημοσιότητα χθες εφημερίδα.
Πρόκειται για απόρρητα έγγραφα, με αντικείμενο τα όσα κατέγραφαν οι κοριοί της NSA από συνομιλίες της Μέρκελ και άλλων Γερμανών αξιωματούχων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, προκύπτει ότι εδώ και χρόνια η Καγκελάριος δεν πίστευε ότι ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε πραγματική λύση για το «ελληνικό πρόβλημα».
Αυτή την εξομολόγησή της προς τον προσωπικό βοηθό της τον Οκτώβριο του 2011, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της συνόδου κορυφής για επιπρόσθετο haircut των ομολόγων στο 50%, από 21% που είχε συμφωνηθεί μερικούς μήνες πριν, έχουν καταγράψει οι κοριοί.
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η Μέρκελ έδειχνε να αισθάνεται «χαμένη» σχετικά με το ποια επιλογή –άλλο ένα κούρεμα ή άμεση παροχή βοήθειας— θα ήταν καλύτερη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και πως «ο φόβος της ήταν ότι η Αθήνα θα ήταν ανίκανη να ξεπεράσει το πρόβλημα ακόμα και με ένα επιπλέον “κούρεμα”, από τη στιγμή που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της».Επιπλέον, αναφέρεται ότι σκεφτόταν να ασκήσει πιέσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία για την επιβολή ειδικού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών για να βοηθηθεί η ρευστότητα των τραπεζών.
Παράλληλα, αποκαλύπτεται ότι ο μόνος από το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο που ήταν υπέρ του επιπρόσθετου κουρέματος ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «παρά τις προσπάθειες της Μέρκελ να τον “χαλιναγωγήσει”». Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, όπως αναφέρεται στο απόρρητο έγγραφο, τέθηκαν υπέρ μίας πιο ήπιας προσέγγισης.
«Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ήταν σταθερά αντίθετος και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, περιγράφηκε ως αναποφάσιστη για το θέμα», επισημαίνεται από τους πράκτορες της NSA.
Ακόμη, με βάση τα στοιχεία που υποκλάπησαν από το γενικό διευθυντή για θέματα της ΕΕ της γερμανικής καγκελαρίας, Nikolaus Meyer-Landrut, ο οποίος παρείχε στις 14 Οκτωβρίου 2011 μια επισκόπηση σχετικά με τι σχεδιάζει το Βερολίνο να ζητήσει και θα είναι έτοιμο να υποστηρίξει ενόψει των συνόδων κορυφής που ακολουθούσαν με κύριο θέμα το ελληνικό ζήτημα.
Εντύπωση προκαλεί ότι εκείνη την περίοδο σχεδιαζόταν πρόταση για συνεισφορά των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) για τη διάσωση της Ελλάδας.
Στο έγγραφο επισημαίνεται: «Το Βερολίνο δεν θα δεχόταν να δώσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τραπεζική άδεια. Επίσης, δεν θα δεχόταν τη θέσπιση ενός κοινού Οχήματος Ειδικού Σκοπού μεταξύ του EFSF και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή άλλο μέτρο που θα απαιτούσε νομοθετικές αλλαγές από τα κράτη μέλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου