Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

κάνετε το τέλειο μαύρισμα ΓΡΗΓΟΡΑ




Αν η Κοκό Σανέλ δεν είχε επιστρέψει από τις διακοπές της, στη δεκαετία του ’20, μαυρισμένη από τον μεσογειακό ήλιο, το χλωμό δέρμα θα εξακολουθούσε να είναι στη μόδα. Πώς όμως θα έχουμε τέλειο μαύρισμα αποφεύγοντας την υπερβολική έκθεση στον ήλιο;
ΣΗΜΕΡΑ, κάνουμε το παν για να αποκτήσουμε το σοκολατένιο χρώμα των διακοπών. H χώρα μας, άλλωστε, έχει μεγάλη ηλιοφάνεια και οι ακτίνες του ήλιου καίνε όλο και περισσότερο καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι. Όμως ενώ η πολύωρη έκθεση στον ήλιο είναι επιβλαβής, λόγω της τρύπας του όζοντας, η προσεγμένη έκθεσή μας σε μικρές δόσεις προσφέρει ένα υπέροχο σοκολατένιο δέρμα που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Σε αυτή τη μάχη έχουμε μερικούς φυσικούς συμμάχους.

Γνωρίζετε ότι ορισμένες τροφές προάγουν το μαύρισμα ενώ άλλες το εμποδίζουν;
Και όμως, η βιταμίνη C, για παράδειγμα, επιβραδύνει τη διαδικασία μαυρίσματος. Επομένως, η λήψη μεγάλων ποσοτήτων χυμού πορτοκαλιού ή λεμονιού εμποδίζει το μαύρισμα. Το ίδιο και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, αλλά και ο μαϊντανός και το κάρδαμο.
Για το μαύρισμα επιλέξτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α. Τα μάνγκο περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Βοηθητικά του μαυρίσματος είναι επίσης τα καρότα, τα ροδάκινα, τα πεπόνια, τα ψάρια κλπ.
Αλλά τα τηγανητά, τα πιάτα με πλούσιες σάλτσες, τα τουρσιά, οι κονσέρβες και τα διατηρημένα τρόφιμα, ο υπερβολικός καφές και τα απεριτίφ εξοστρακίζουν τις ακτίνες.
Και μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό ή να τρώτε καρπούζι!
Χαρείτε ελεύθερα τον ήλιο
O ήλιος είναι ζωογόνος και μας χαρίζει την πολύτιμη βιταμίνη D που μας βοηθά να απορροφούμε ευκολότερα το ασβέστιο και να έχουμε γερά οστά. Αν δεν προσέξουμε, όμως, ο ήλιος μπορεί να καταστρέψει το δέρμα και να επιταχύνει τη γήρανση στο σώμα μας.
Για την παραγωγή της βιταμίνης D αρκούν 20 λεπτά έκθεσής μας στον ήλιο. Το καλοκαίρι όμως που φοράμε λιγότερα ρούχα, το αντηλιακό μπορεί να γίνει ένας πρώτης τάξης σύμμαχος για την προστασία του δέρματος.
Πριν βγούμε λοιπόν από το σπίτι, απλώνουμε μια αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 σε όλα τα μέρη που είναι εκτεθειμένα.
Kαι ενώ υπάρχουν εκατοντάδες αντηλιακά που κυκλοφορούν στην αγορά, χρειάζεται προσοχή για να επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει καλύτερα. Τα αντηλιακά που έχουν σαν βάση μεταλλικά στοιχεία περιέχουν νανοσωματίδια που εισχωρούν στο δέρμα, ενώ τα χημικά μπορεί να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές.
Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε αντηλιακό
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα καλύτερα που υπάρχουν στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι όσα περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξειδίου του τιτανίου. Αυτά είναι φυσικά αντηλιακά και μπορείτε να τα διακρίνετε από το ελαφρύ λευκό στρώμα που αφήνουν στο δέρμα όταν τα απλώνετε. Και τα δύο αυτά συστατικά μπλοκάρουν τις βλαβερές ακτίνες UVA και UVB και προστατεύουν το δέρμα.
Οι ειδικοί επίσης υποστηρίζουν το μεξορίλ και την αβοβενζόλη, συστατικά που διεισδύουν ελάχιστα στο δέρμα. Αποφύγετε όσο μπορείτε την οξυβενζόνη (oxybenzole) – ένα συστατικό που υπάρχει σε πάρα πολλά προϊόντα. Πρόκειται για ένα συνθετικό οιστρογόνο που διεισδύει στο δέρμα και διαταράσσει τις ορμονικές λειτουργίες, ενώ συνδέεται και με αλλεργίες.
Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα αντηλιακά σε σπρέι γιατί δυστυχώς είναι πολύ εύκολο να τα εισπνεύσετε.
Για να κάνετε το τέλειο μαύρισμα, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες
Θα χρειαστείτε: ένα καπέλο, γυαλιά ηλίου, ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 και προαιρετικά μια ομπρέλα θαλάσσης.
  • Αποφύγετε να κάνετε ηλιοθεραπεία τις ώρες που ο ήλιος είναι πολύ έντονος, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
  • Προτιμήστε να βρίσκεστε στη σκιά και μην σας ξεγελά η συννεφιά. Τα σύννεφα δεν εμποδίζουν τις υπεριώδεις ακτίνες να φτάσουν έως εσάς.
  • Φορέστε γυαλιά ηλίου και καπέλο, κατά προτίμηση πλατύγυρο για να προστατεύσετε το πρόσωπο και το λαιμό σας.
  • Φορέστε παρεό ή μια ελαφριά πουκαμίσα για να προστατεύσετε το δέρμα σας από την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο.
  • Φορέστε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15, αλλά αποφύγετε τους πολύ μεγάλους δείκτες όπως 50 και πάνω. Στην πραγματικότητα δεν προστατεύουν περισσότερο και μάλλον σας κάνουν κακό αφού σας δίνουν μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας.
  • Όταν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να σας «κάψει» και μέσα από τα ρούχα. Γι’ αυτό απλώστε το αντηλιακό σας σε όλο το σώμα πριν πάτε στην παραλία.
  • Έχετε υπόψη σας επίσης ότι οι υπεριώδεις ακτίνες αντανακλούν πάνω στο νερό, την άμμο (όπως και το χιόνι, το χειμώνα) και γενικά σε οποιαδήποτε ανοιχτόχρωμη επιφάνεια, όπως είναι για παράδειγμα το τσιμέντο.
  • Αποφύγετε το σολάριουμ. Όσο κινδυνεύετε από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, αλλά τόσο κινδυνεύετε από τις λάμπες του τεχνητού μαυρίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου