Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Έρχεται πολικό ψύχος


ΕΙΚΟΝΑ από το Τρόοδος, όπου το χιόνι ξεπέρασε το ένα μέτρο σε κάποιες περιοχές.
Έως και δέκα βαθμούς κάτω η θερμοκρασία την Τετάρτη
Σε χειμωνιάτικο σκηνικό παραμένει η Κύπρος, ενώ επίκειται κύμα δριμέος ψύχους το επόμενο τριήμερο, όπως προβλέπει το Τμήμα Μετεωρολογίας


Σε κλοιό ψύχους ετοιμάζεται να μπει η Κύπρος, αφού από την Τετάρτη αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας έως και δέκα βαθμούς, σε σχέση με σήμερα. Σήμερα, πάντως, ο καιρός σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, θα είναι σε πολλές περιοχές κυρίως αίθριος, ενώ παροδικές νεφώσεις δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή ή και καταιγίδα, κυρίως στα δυτικά και βόρεια παράλια. Ωστόσο, σταδιακά, από το μεσημέρι και μετά, νεφώσεις που θα πυκνώνουν αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες, ελαφρές κυρίως, βροχές και πιθανόν καταιγίδα. Στα ορεινά αναμένεται να σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια, και στους 6 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.


Εξάλλου, το βράδυ ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος, με ενδεχόμενο μεμονωμένης βροχής ή και καταιγίδας κυρίως στα παράλια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ώς βορειοανατολικοί, ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Αύριο Τρίτη αναμένεται να σημειωθούν τοπικές βροχές κατά διαστήματα, ή και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένονται μεμονωμένες βροχές ή και καταιγίδα. Χιόνια αναμένονται σε ορεινές και κάποιες ημιορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά αισθητή πτώση.

Έκλεισαν αρκετοί δρόμοι
Σημειώνεται, πάντως, πως ένεκα των έντονων καιρικών φαινομένων το βράδυ του Σαββάτου, που διήρκεσαν μέχρι και τις πρωινές ώρες της Κυριακής, καταγράφηκαν δεκάδες προβλήματα στο οδικό δίκτυο, με την Αστυνομία να βρίσκεται υπό συνεχή εγρήγορση και να εκδίδει ανακοινώσεις αναφορικά με την κατάσταση των δρόμων. Μάλιστα, μέχρι και το μεσημέρι κάποιοι δρόμοι ήταν κλειστοί για όλα τα οχήματα, ενώ σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου προς το Τρόοδος η κίνηση επιτρεπόταν μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και οχημάτων με κίνηση και στους τέσσερεις τροχούς. Σε επιφυλακή και συνεχή εγρήγορση τελούσε, εξάλλου, κι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία δέχθηκε σημαντικό αριθμό κλήσεων, στις οποίες ανταποκρίθηκε αμέσως.

Ευεργετικές βροχές
Όπως είναι φυσικό, οι συνεχείς βροχές και χιονοπτώσεις αποδεικνύονται πέρα για πέρα ευεργετικές, αφού ξεδιψά η γη και γεμίζουν σημαντικά τα φράγματα. Μάλιστα, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η πληρότητα των φραγμάτων βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ η εισροή νερού είναι υπερδεκαπλάσια της αντίστοιχης περυσινής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα φράγματα μέχρι χθες εισέρρευσαν 136 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ε.κ.μ.) νερού, με την πληρότητα να αγγίζει το 46,7%. Από τον περασμένο Οκτώβριο εισέρρευσαν στα φράγματα 62,3 ε.κ.μ. νερού, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να εισρέουν κατά τις πρώτες σαράντα μέρες του έτους (38,3 ε.κ.μ. τον Ιανουάριο και 20,6 ε.κ.μ. από τις αρχές Φεβρουαρίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου