«Ο καρκίνος του Τσάβες οφείλεται σε
επίθεση των εχθρών μας», είχε δηλώσει αρκετές φορές τις τελευταίες
εβδομάδες ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Μαντούρο, προκαλώντας σχόλια
«για προπαγανδιστικό παραλήρημα» από δυτικά ΜΜΕ, αναλυτές και μπλόγκερ,
ενώ ταυτόχρονα πυροδοτούσε εκ νέου τη θεωρία συνωμοσίας για «αμερικανικό
δάκτυλο πίσω από την εξάπλωση του καρκίνου που πλήττει ηγέτες της
Λατινικής Αμερικής».
Μπορεί ακόμη και η σύλληψη μιας τέτοιας ιδέας να ακούγεται εξωφρενική, όμως αυτό ακριβώς βρίσκεται στον πυρήνα κάθε θεωρίας συνωμοσίας, υποστηρίζουν οι μετρ του είδους, «μια αλήθεια τόσο απίθανη... που όμως είναι αληθινή».
Και η αλήθεια είναι ότι τους πρώτους σπόρους γι' αυτή τη θεωρία φύτεψε τον Δεκέμβριο του 2011 ο ίδιος ο Ούγκο Τσάβες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ «έχουν δημιουργήσει ένα υπερ-όπλο που μολύνει με καρκίνο τους αριστερούς Λατινοαμερικανούς ηγέτες». Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, ανακοίνωνε ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του θυρεοειδούς και θα υποβαλλόταν σε επέμβαση τον Ιανουάριο του 2012.
Προειδοποιήσεις
Και ο Τσάβες δήλωνε χαρακτηριστικά: «Με τους νόμους της στατιστικής, μου είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω πώς από την ίδια ασθένεια έχουν χτυπηθεί, εκτός από εμένα, και την Κριστίνα, ο Βραζιλιάνος πρώην πρόεδρος, Λούλα ντα Σίλβα (2011), ο πρόεδρος της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγκο (2010), η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ (2009)».
Παρά την απουσία άλλων στοιχείων πέρα από τους «νόμους τις στατιστικής», ο Τσάβες προειδοποίησε τους άλλους υγιείς Λατινοαμερικανούς ηγέτες: «Εβο (Μοράλες), Ραφαέλ (Κορέα), πρέπει να προσέχουμε γιατί πραγματικά εδώ κάτι συμβαίνει». Και έσπευσε να εξηγήσει ότι τις πρώτες προειδοποιήσεις «για την αμερικανική συνωμοσία του καρκίνου» είχε λάβει από τον Φιντέλ Κάστρο, που φέρεται να έχει έρθει αντιμέτωπος με πολλές (638) και περίεργες (δηλητηριασμένο κουστούμι, πούρο- βόμβα) απόπειρες δολοφονίας. «Ο Φιντέλ μου είπε: "Αυτοί οι άνθρωποι (οι Αμερικανοί), έχουν αναπτύξει τεχνολογία, Ούγκο, είσαι πολύ απρόσεκτος. Πρέπει να προσέχεις τι τρως και τι πίνεις, με μια μικρή βελόνα μπορούν να σε μολύνουν με το οτιδήποτε".
Μία ημέρα μετά το θάνατό του, οι ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες συνωμοσίας, τονίζοντας πως είναι «παράλογο να κατηγορείται η Ουάσιγκτον για τον καρκίνο του Τσάβες, με στόχο την αποσταθεροποίηση της Βενεζουέλας».
(Πηγές: ΑΠΕ, The Guardian, The Telegraph, BBC, www.cnn.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου