Άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης διατρέχει η στέγη του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στον Κολινδρό, ο οποίος είναι βεβαίως χαρακτηρισμένος ως βυζαντινό μνημείο και υπ’ ευθύνη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ωστόσο δεν μπορεί να βρει χρηματοδότηση για τα αναγκαία έργα. Μια εκκλησία με αξία θρησκευτική, ιστορική και πολιτιστική κινδυνεύει και ο ιερέας του ναού Παναγιώτης Τιμαμόπουλος, μαζί με τους πιστούς της περιοχής, έχει ξεκινήσει ένα αγώνα ευαισθητοποίησης των αρχών προς εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για τις εργασίες.
Όπως μας πληροφορεί ο πάτερ, η παλαιότητα της στέγης επιφέρει κινδύνους για όλο το ναό, καθώς παίρνει νερό, έχει διαβρωθεί και πολλά από τα κεραμίδια του πρέπει να αντικατασταθούν. Αυτό θέτει υπό απειλή το ξυλόγλυπτο τέμπλο, τις σπάνιες εικόνες και τα άλλα κειμήλια του ναού, που αποτελούν στοιχεία της ιστορίας της Πιερίας, καθώς ο συγκεκριμένος ναός αποτελούσε τον Καθεδρικό της Μητρόπολης, προτού μετεγκατασταθεί στην Κατερίνη.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι να βρεθούν τα χρήματα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες μέσα στο καλοκαίρι, που ο καιρός το επιτρέπει. Ο πάπα Παναγιώτης φοβάται τον επόμενο χειμώνα με τις υπάρχουσες συνθήκες, καθώς η κλίση που έχει πάρει η σκεπή έχει ως αποτέλεσμα όταν πέφτει χιόνι να μένει εκεί, βαραίνοντάς την και μεγαλώνοντας τον κίνδυνο να πέσει.
Όσον αφορά την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έκανε αυτοψία και έδωσε στους ανθρώπους του ναού την έγκριση να κάνουν εργασίες με την επίβλεψή τους, αλλά χωρίς την χρηματοδότηση από αυτούς, καθώς τα οικονομικά τους είναι δυσχερή. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι ανακεράμωση και αλλαγή των ξύλων που αποτελούν την στέγη. Μάλιστα έδωσαν την ακριβή περιγραφή των κεραμιδιών, της ξυλείας και συνολικά των υλικών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, καθώς πρόκειται για βυζαντινό μνημείο.
Δυστυχώς, η αναπαλαίωση είναι μια ακριβή υπόθεση και στην περίπτωση αυτή το κόστος ανέρχεται στις 150 χιλιάδες ευρώ. Η ένταξή του στο ΕΣΠΑ πλέον είναι πολύ δύσκολη στην παρούσα χρονική στιγμή καθώς δεν υπάρχει έτοιμη μελέτη. Χαρακτηριστικά ο πάτερ Παναγιώτης μας ανέφερε ότι και μέσα στην Σαρακοστή με μια μπόρα η σκεπή έσταζε.
Βεβαίως, η σκέψη να στραφούν για βοήθεια στους πιστούς υπάρχει. Όμως, στο παρελθόν ήδη έχουν βοηθήσει από το υστέρημά τους και επιπλέον διανύουμε ιδιαίτερα δύσκολες εποχές. Για την περίπτωση του ΕΣΠΑ αποτάνθηκαν και στην Πιερική Αναπτυξιακή, όμως επειδή είναι μέσω του ΥΠΑΑΝ δεν μπορεί να ενταχθεί ένας ναός.
Όσο για την μελέτη που χρειάζεται, ώστε να ενταχθεί, αυτή κοστίζει 20-25 χιλ. ευρώ. Πρόκειται για ένα κόστος υπολογίσιμο και οι υπεύθυνοι του ναού δεν μπορούν να πάρουν την απόφαση να δώσουν ένα τέτοιο ποσό, από τη στιγμή που η ύπαρξη μελέτης δεν εξασφαλίζει 100% την ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Ακόμα και οι πρόχειρες λύσεις κρύβουν κινδύνους, καθώς μπορεί να μπει ένα νάιλον που θα προστατεύει από τις βροχές, ωστόσο το να μην αναπνέουν τα ήδη διαβρωμένα ξύλα είναι επίσης επιβαρυντικό.Να σημειώσουμε ότι η έκταση της στέγης είναι 550 τ.μ. αποτελούμενη από περίπου 20 χιλιάδες κεραμίδια.
ΤΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
Να συμπληρώσουμε στο σημείο αυτό ότι ο Ναός είναι ένα πετρόκτιστο κτίσμα του 18ου αιώνα (σύμφωνα με τους Βυζαντινολόγους). Μέχρι το 1920 ήταν η έδρα της επισκοπής Κίτρους, η οποία αργότερα μεταφέρθηκε στην Κατερίνη. Ο ρυθμός του Ναού είναι τρίκλιτη βασιλική, το πάχος της τοιχοποιίας του κυμαίνεται μεταξύ 75-80 εκ. και όλη του η οροφή στηρίζεται σε κορμούς δέντρων (κολόνες).
Το τέμπλο του είναι χειροποίητο, ξυλόγλυπτο και κατασκευάστηκε σε δύο χρονικές περιόδους. Την μία έγιναν τα λυπηρά επάνω και το κάτω διάζωμα με φύλλα χρυσού και την άλλη κατασκευάστηκε το μεσαίο διάζωμα. Στα λυπηρά απεικονίζεται η Παναγία, ο Χριστός στον σταυρό και γύρω από Αυτόν οι 4 Απόστολοι και ο Ιωάννης. Αξιοσημείωτο είναι ότι το μέγεθος τους είναι δυσανάλογο σε σχέση με το μέγεθος του τέμπλου.
Μια αμφιπρόσωπη εικόνα υπάρχει σαν κειμήλιο στον Ναό. Χαρακτηρίζεται έτσι γιατί έχει 2 όψεις. Στην μία υπάρχει η Παναγία και στην άλλη ο Παντοκράτορας. Στην μεριά που απεικονίζεται η Παναγία παλιότερα από πάνω της υπήρχε άλλη εικόνα και από κάτω από την ήδη υπάρχουσα διακρίνεται φύλλο χρυσού που μαρτυρά την ύπαρξη και τρίτης εικόνας. Η εικόνα είναι Παλαιολόγια και εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε το 1400 μ.Χ.
Άλλες τρεις παλιές εικόνες, του Αγ. Γεωργίου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγ. Δημητρίου του Μυροβλύτη (πολιούχος του Κολινδρού) κοσμούν τον τοίχο του αντρικού κλίτους και οι οποίες παλιότερα συντηρούνταν σε κρύπτες.
ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
Μετά τα παραπάνω, ο π. Παναγιώτης Τιμαμόπουλος στρέφεται προς τις αρχές του τόπου και ιδιαίτερα τους 4 βουλευτές του νομού. «Όλοι μιλούν για πολιτισμό, στο επίπεδο αυτό θεωρώ ότι ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι φάρος, πολιτιστικά, θρησκευτικά, ιστορικά. Ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι η Επανάσταση του Κολινδρού ξεκίνησε από αυτόν το ναό. Μπορεί να καταπνίγηκε, ήταν όμως πολύ σημαντική για την πορεία της απελευθέρωσης της βόρειας Ελλάδας».
Ανοίγοντας το ζήτημα πολιτικής παρέμβασης για να σωθεί η στέγη και κατ’ επέκταση τα κειμήλια, καθώς μια κατάρρευση εντός του ναού θα φέρει και άλλες πολλές καταστροφές, ο πάτερ Παναγιώτης αναφέρεται γενικά στο πως βλέπει ο ίδιος, αλλά και συνολικά οι κάτοικοι της περιοχής την αντιμετώπιση που έχουν σε επίπεδο νομού.
«Η βόρεια Πιερία είναι το αποπαίδι, στερείται της παρουσίας των εκλεγμένων εκπροσώπων της. Μόνο πριν τις εκλογές έρχονται. Μετά λύπης μου το λέω». Ωστόσο, λόγω και των ελαχίστων περιθωρίων που έχει η κατάσταση, δηλώνει αποφασισμένος να προβεί σε πιέσεις ώστε να βρεθεί λύση για αυτό το κομμάτι της πιερικής και εν γένει της ελληνικής ιστορίας.
http://olympiobima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου