Η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες δυσκολίες, αλλά όλη την Ευρώπη. Η αυστριακή εφημερίδα Kleine Zeitung καταπιάστηκε με το θέμα που απασχολεί τους νέους σε χώρες που βιώνουν την οικονομική κρίση και κατάληξε στο συμπέρασμα πως η χώρα μας χάνει τα καλύτερα ταλέντα της που επιλέγουν να μεταναστεύσουν προκειμένου να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό.
Στο κείμενο αναφέρεται πως μετά το 2008 πάνω από 150.000 Ελληνες επιστήμονες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους σε αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό, ενώ στο προηγούμενο κύμα μετανάστευσης τη δεκαετία του 1960 οι μετανάστες ήταν συνήθως ανειδίκευτοι εργάτες από την ελληνική περιφέρεια, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα.
Στο άρθρο, με τίτλο «Εξέγερση της νεολαίας», γίνεται λόγος για την οργή των νέων οι οποίοι σε περίοδο κρίσης πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την ανεργία, για μια «χαμένη γενιά» χωρίς προοπτική, ενώ φιλοξενούνται προσωπικές ιστορίες τεσσάρων νέων από Θεσσαλονίκη, Μαδρίτη, Ρώμη και Στοκχόλμη.
Ο νεαρός απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρει πως το πτυχίο του δεν έχει καμία αξία στην Ελλάδα, ο ίδιος δεν τρέφει ελπίδες να βρει δουλειά, εξαρτώμενος οικονομικά από τους γονείς του και εξετάζοντας το ενδεχόμενο μετανάστευσής του σε Αμερική, Καναδά ή Αυστραλία.
Στην κινητοποίηση της Ευρωπαικής Ενωσης για την αντιμετώπιση της απειλητικά αυξανόμενης ανεργίας των νέων σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, αναφέρεται η επίσης μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Κουρίρ» σε δημοσίευμα με τίτλο «Η ΕΕ δίνει δισεκατομμύρια για νέες θέσεις ασκούμενων», καταγγέλοντας ταυτόχρονα πως, έπειτα από «μακρά αναμονή και παθητική στάση» ευρωπαικοί θεσμοί και κυβερνήσεις αναζητούν τώρα συνταγές κατά της μαζικής ανεργίας των νέων.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, πρότυπο για το νέο «Σύμφωνο για τη νεολαία», που προωθούν η Ανγκέλα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, αποτελεί το αυστριακό σύστημα διττής εκπαίδευσης, δηλαδή της πρακτικής άσκησης σε μια επιχείρηση και της παράλληλης θεωρητικής εκπαίδευσης.
Κάθε επιχείρηση που δανειοδοτείται, υποχρεούται να δημιουργήσει θέσεις για ασκούμενους και να εκπαιδεύει νέους ανθρώπους, ενώ από την πλευρά της η Ευρωπαική Επιτροπή θα διαθέσει από το 2014 έως το 2020, έξι δισεκατομμύρια ευρώ για την απασχόληση των νέων και για τον ίδιο σκοπό θα αξιοποιηθούν πόροι και των περιφερειακών ταμείων.
Μέχρι στιγμής οι πόροι αυτοί διατίθεντο, σημειώνει το δημοσίευμα, εφόσον υπήρχε και συγχρηματοδότηση από την εκάστοτε περιφέρεια, ενώ τώρα αίρεται αυτός ο περιορισμός για τις υπερχρεωμένες χώρες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα προγράμματα συγχρηματοδότησης και ήδη στην Ελλάδα ορισμένοι νέοι έχουν επωφεληθεί από την πολιτική της Επιτροπής, που έχει μειώσει στο ελάχιστο το ποσοστό συγχρηματοδότησης εκ μέρους του κράτους και το πρόγραμμα αποδίδει, σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, τον Αυστριακό Γιοχάνες Χαν.
Για τις προσπάθειες της Γερμανίας να προσελκύσει εργατικό δυναμικό από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, κάνει λόγο δημοσίευμα του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού «Φορμάτ», αναφερόμενο σε μεγάλους γερμανικούς ομίλους που απευθύνονται στοχευμένα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου η ανεργία των νεων έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης η Γερμανία προσελκύει πολλούς μετανάστες, των οποίων ο αριθμός είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 20 χρόνων και μάλιστα πέρυσι μετανάστευσαν στη χώρα 369.000 άνθρωποι, κυρίως Ελληνες, Ιταλοί, Ισπανοί και
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου