Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Το ΠΑΣΟΚ πήρε υπουργεία - κλειδιά" - Τα αμερικανικά ΜΜΕ για τον ανασχηματισμό

 



"Ορθά έπραξε" ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζοντας την απόφασή του (για την ΕΡΤ), παρά τις αρχικές απειλές των αρχηγών των άλλων κομμάτων που στήριζαν την κυβέρνηση να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, τονίζεται σε κύριο άρθρο της "Wall Street Journal", ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι "η επόμενη κρίση θα μπορούσε να προκληθεί από ένα οποιοδήποτε γεγονός".

Η σύνταξη της εφημερίδας αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ. Όπως σημειώνεται, η αποχώρηση των τεσσάρων στελεχών της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση συνεργασίας, δεν φαίνεται να κατάφερε κάποιο μοιραίο χτύπημα στην κυβέρνηση. Ωστόσο, μια κυβέρνηση που κάθε φορά που επιχειρεί να περάσει μέτρα λιτότητας απειλείται, δεν είναι πολύ πιθανό να εξαντλήσει την τετραετία, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στο άρθρο διατυπώνεται η άποψη ότι δεν θα έλεγε κανείς πως η συγκεκριμένη κίνηση του κ. Σαμαρά συγκαταλέγεται στις πιο αποτελεσματικές προς την κατεύθυνση μείωσης του δημόσιου τομέα. Στα τέλη Απριλίου, όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα δεσμεύτηκε για την απόλυση 2000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα έως τα τέλη Μαΐου, και για απολύσεις συνολικά 4000 ατόμων έως τα τέλη του έτους. Σύμφωνα όμως με έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τους διεθνείς δανειστές, οι όροι δεν ικανοποιούνταν και έτσι ο κ. Σαμαράς οδηγήθηκε στην απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, σημειώνει η "Wall Street Journal", με την παράλληλη δέσμευση για τη δημιουργία νέου οργανισμού ραδιοτηλεόρασης.

Ωστόσο, τονίζεται, μεγάλη ήταν η συμπαράσταση που εκδηλώθηκε τόσο από Έλληνες πολίτες, όσο κι από ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Έτσι, ένας φορέας με πολύ χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης και ακροαματικότητας μετατράπηκε σε σύμβολο της δημοκρατίας, υποστηρίζεται στο άρθρο.

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι "ορθά έπραξε" ο κ. Σαμαράς υποστηρίζοντας την απόφασή του, παρά τις αρχικές απειλές των αρχηγών των άλλων κομμάτων που στήριζαν την κυβέρνηση να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Επί σειρά τριών δεκαετιών η ΕΡΤ ήταν ένας δημόσιος οργανισμός στον οποίο "βασίλευαν η ευνοιοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις", καθώς μετά από κάθε εκλογές ελάμβαναν χώρα προσλήψεις ατόμων που συνδέονταν με τον εκάστοτε νικητή. Αλλά, πάντα σύμφωνα με τη γνώμη της εφημερίδας, μερικές φορές μια μικρή φλόγα μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη πυρκαγιά. Αρκετούς μήνες, τώρα, η χώρα έχει, με τη βοήθεια του κ. Ντράγκι, απαλλαγεί από τις πιέσεις των αγορών, ενώ ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι τη φετινή χρονιά η χώρα του θα επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η ηρεμία που επικρατεί τον τελευταίο καιρό φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. Η ικανότητα της Κυβέρνησης για αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις της οικονομίας έρχεται αντιμέτωπη με την κοινωνική πραγματικότητα μιας χώρας που βρίσκεται σε ύφεση για 6η συνεχή χρονιά Η επόμενη κρίση θα μπορούσε να προκληθεί από ένα οποιοδήποτε γεγονός.

Στην ίδια εφημερίδα, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, προβάλλεται ο χθεσινός κυβερνητικός ανασχηματισμός. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ, εταίρος της Νέας Δημοκρατίας στη νέα κυβέρνηση, κατέχει πλέον το 1/3 περίπου των κυβερνητικών θέσεων, μια εξέλιξη που θα του επιτρέψει να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στην ημερήσια ατζέντα της λήψης αποφάσεων. Επίσης, αναφέρεται ότι η συνοχή της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να δοκιμαστεί σύντομα, λόγω των μεγάλων προκλήσεων που αφορούν, ανάμεσα σ' άλλα, επιπρόσθετες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και πιθανώς σε νέες περικοπές που θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του έτους. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η δικομματική κυβέρνηση ίσως διστάσει να εισάγει αντιδημοφιλή μέτρα που θα έθεταν σε δοκιμασία την εναπομένουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η "New York Times", στη δική της αναφορά για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σημειώνει ότι τρεις μέρες μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την "εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού", ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προέβη χθες σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, προσφέροντας στον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον "διπλό ρόλο" του αντιπροέδρου και του υπουργού Εξωτερικών, ενώ παράλληλα διατήρησε στη θέση του τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως τονίζεται, την περασμένη Παρασκευή, η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την τρικομματική κυβέρνηση σε "ένδειξη διαμαρτυρίας" για τη μονομερή απόφαση του κ. Σαμαρά να παύσει τη λειτουργία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής θα προσπαθήσει να αναδιαμορφώσει την ΕΡΤ, ως επικεφαλής ενός νέου Υπουργείου, αρμόδιου για την ΕΡΤ, σημειώνεται χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο συντηρητικός βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι επικεφαλής διοικητικών μεταρρυθμίσεων και θα αντιμετωπίσει το δύσκολο έργο της εφαρμογής του μέτρου που αφορά σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο έχουν ζητήσει οι διεθνείς πιστωτές της χώρας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Μπλούμπεργκ", αναφερόμενο στο ίδιο θέμα σε ανταπόκριση από την Αθήνα, σημειώνει την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να παραχωρήσει "Υπουργεία - κλειδιά" στο ΠΑΣΟΚ ,"σε μια προσπάθεια να εδραιώσει τη στήριξη του εναπομείναντος εταίρου του".

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην πρόσφατη αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση και ότι αυτή αποτέλεσε οπισθοδρόμηση σε σχέση με τις προσπάθειες του Έλληνα Πρωθυπουργού να πείσει τους διεθνείς πιστωτές της χώρας ότι κατέχει την αναγκαία στήριξη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, οι οποίες συνδέονται με τη δανειακή βοήθεια ύψους 240 δις που έλαβε η χώρα. Τέλος, αναφέρεται ότι η προοπτική πολιτικής αστάθειας οδήγησε χθες σε πτώση της αξίας των δεκαετών ελληνικών ομολόγων επί τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Αναφορά στην Ελλάδα, αλλά για ένα άλλο θέμα, κάνει και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, προβάλλοντας συνέντευξη του Πάνου Παλαιολόγου, ιδρυτή και επικεφαλής της εταιρείας ξενοδοχειακής ανάπτυξης και διαχείρισης "HotelBrain". Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι φέτος οι Έλληνες ξενοδόχοι προσβλέπουν σε τουριστική ανάκαμψη μετά την πτώση της τάξης του 5.5% που σημειώθηκε το 2012. Οι προβλέψεις αυτές, τόνισε ο κ. Παλαιολόγος, είναι βάσιμες, δεδομένου ότι αν και βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου, έχει ήδη παρατηρηθεί αύξηση 10% στις ξενοδοχειακές κρατήσεις. Ο διευθυντής της "HotelBrain" υποστήριξε επίσης τον καθοριστικό ρόλο της τουριστικής βιομηχανίας για την ελληνική οικονομία, καθώς ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 16% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ και απασχολεί το 1/5 του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου