Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Aγορές χωρίς μεσάζοντες - Farmer Market και στην Ελλάδα






Τη θεσμοθέτηση των “υπαίθριων αγορών” (Farmer Market) προανήγγειλε σήμερα από τη Χαλκιδική ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ για την ακαρπία, αναγνώρισε ότι “το θέμα των επιπτώσεων από το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι άγνωστο ακόμα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μελετηθεί πιο βαθιά και να μην επαναπαυτούμε”. 


Ειδικότερα, ο υπουργός μιλώντας για τις υπαίθριες αγορές που στήνονται, τόνισε ότι η λειτουργία τους ευνοεί τους παραγωγούς που μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας και φυσικά και τους καταναλωτές, που τα αγοράζουν πιο φθηνά, αφού δεν υπάρχουν οι ενδιάμεσοι σταθμοί.
Κληθείς να απαντήσει εάν το φαινόμενο της ακαρπίας θα μονιμοποιηθεί, ο κ. Τσαυτάρης δεν έδωσε σαφή απάντηση, αλλά σημείωσε ότι “κανένας δεν περίμενε ότι ο περσινός ζεστός χειμώνας θα δημιουργούσε τόσο σοβαρό πρόβλημα στη φετινή παραγωγή ελιάς”, ενώ αποκάλυψε ότι για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει συνομιλήσει ακόμα και με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να δουν το τι μέλλει γενέσθαι. Υπενθυμίζεται ότι η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς είναι μειωμένη σε ποσοστό 80% στο Νομό Χαλκιδικής, ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τον Μάιο, σε συνδυασμό και με την εμφάνιση δάκου. 


Σημειώνεται, δε, ότι ο υπουργός, μετά τη διαμόρφωση της εικόνας της εξέλιξης της παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου 2013 στις διάφορες περιοχές της χώρας και τα στοιχεία της επιστημονικής επιτροπής για τη μελέτη της ακαρπίας που σημειώθηκε, είχε δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να προετοιμασθεί ώστε να συμπεριλάβει και το θέμα της ακαρπίας της ελιάς στο ετήσιο πρόγραμμα που θα υποβλήθηκε στην ΕΕ για έγκριση για τις ζημιές πέρυσι. Η διαδικασία όπως επεσήμανε σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε εκ νέου ότι είναι κρίσιμη η τρέχουσα μεταβατική περίοδος ενόψει της έναρξης εφαρμογής της ΚΑΠ (2014-2020) και επανέλαβε ότι η ελληνική γεωργία θα υποστηριχθεί με 20 δισ. ευρώ, το 2% εκ των οποίων θα δοθεί αποκλειστικά και μόνο για την εισαγωγή νέων αγροτών στον κλάδο. Επεσήμανε δε ότι με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ η ελληνική γεωργία θα κάνει παραγωγική στροφή, ενώ τόνισε ότι θα είναι και υψηλά τα ποσοστά ενισχύσεων.


Για τα βιβλία εσόδων εξόδων που πρέπει να τηρούν από την 1η Ιανουαρίου οι αγρότες με τζίρο άνω των 10.000 ευρώ ή και λαμβάνουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5.000 ευρώ, ο υπουργός τόνισε ότι είναι μια καινοτόμος ενέργεια και αποτελεί τομή για την ελληνική γεωργία, ενώ ανέφερε ότι έχει δοθεί και εγκύκλιος που θα βοηθά όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Τόνισε δε ότι με τη τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων οι αγρότες θα μπορούν πλέον έμπρακτα να αποδεικνύουν ότι ακολουθούν διαφανείς διαδικασίες, ενώ μπαίνει και φρένο στις παράνομες μετακινήσεις φαρμάκων. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση ενός μήνα στους αγρότες για την εφαρμογή του μέτρου. Επιπλέον, ο υπουργός μίλησε στη συνέντευξη τύπου για απλούστευση των διαδικασιών αναφορικά με την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή.


Διαφύλαξη ΠΟΠ
Σειρά θεμάτων που διαφυλάττουν την ταυτότητα ΠΟΠ που έχει αποκτήσει η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής υπογραμμίζει σε υπόμνημα που επέδωσε σήμερα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο Σύλλογος μεταποιητών ελιάς της περιοχής.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Βαγιάννης, στο υπόμνημα που επέδωσαν στον υπουργό ζητούνται επιτάχυνση των διαδικασιών σημάτων ΠΟΠ Ελιάς Χαλκιδικής από την Agrocert, επιτάχυνση της προβολής και διαφήμισης του προϊόντος μέσα από εκθέσεις τροφίμων και σύσταση ινστιτούτου ελιάς.
Στο υπόμνημά τους οι μεταποιητές ζητούν από τον υπουργό να συμπεριληφθούν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και οι μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας ελιάς, νεοσύστατες και υφιστάμενες, η διαχείριση των λυμάτων από την επεξεργασία ελιάς να μπορεί να γίνεται τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο και να επανεξεταστεί η ΚΥΑ 145116/2011, ώστε να επιτραπεί η αποθήκευση λυμάτων από τις ίδιες τις μονάδες.
Παράλληλα, ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών της επιστροφής ΦΠΑ από τις κατά τόπου εφορίες και την ένταξη των βιολογικών στα αναπτυξιακά προγράμματα ΕΣΠΑ.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαγιάννης τόνισε ότι οι περισσότερες από τις 100 μεταποιητικές μονάδες που λειτουργούν στο νομό Χαλκιδικής διαθέτουν άδειες, ωστόσο απαιτούνται κεφάλαια προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και να επεκταθούν.
Από της πλευρά της η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής σε υπόμνημά τους προς τον υπουργό ζητά μεταξύ άλλων να αρθούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι αδικίες (ενιαία ενίσχυση) που σημειώνονται στους νέους ηλικιακά αγρότες, υπογραμμίζοντας ότι υφίστανται αρνητικό αθέμιτο ανταγωνισμό.


“One shop stop”
Ζητά επίσης να δημιουργηθούν “σπίτια αγρότη”, όπως τα “One shop stop” των άλλων επιχειρηματικών τομέων, τα οποία και όπως επισημαίνεται θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν πολιτικές υποδοχής και ελκυστικότητας, ώστε να συνενώσουν ανάγκες και επιθυμίες της υπαίθρου. Οι νέοι αγρότες της Χαλκιδικής, με το υπόμνημά τους ζητούν εκπαίδευση σε συστήματα κοινωνικής οικονομίας, τη δημιουργία χρηματοπιστωτικού εργαλείου για την υποστήριξη τους και τη μεταφορά όσο το δυνατόν περισσοτέρων πόρων στο δεύτερο πυλών, στην αγροτική ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου