Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Έξι (;) εντάλματα για δεκάδες εκατομμύρια του ΤΤ

Του Παναγιώτη Στάθη

Τουλάχιστον έξι (;) εντάλματα σύλληψης, ένα ολονύχτιο δικαστικό και αστυνομικό θρίλερ με πρωταγωνιστές πασίγνωστα πρόσωπα της τραπεζικής και επιχειρηματικής ζωής της χώρας που εμφανίζονται να βρίσκονται υπό αναζήτηση ή υπό κράτηση και ένας χορός εκατομμυρίων γύρω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, συνθέτουν το παζλ μιας υπόθεσης που είχε σκάσει ως βόμβα εδώ και καιρό στα δικαστικά γραφεία.


Η ημέρα ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πέμπτη φορά στην ιστορία της χώρας, συνέπεσε με την "επιχείρηση ΤΤ" και τα περίφημα "κόκκινα δάνεια"  που  καίνε όπως φαίνεται υψηλόβαθμα στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, γνωστούς επιχειρηματίες, αλλά και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον εφοπλιστικό χώρο.

Τα δάνεια αυτά που φέρονται να δόθηκαν χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις και πολλά θεωρούνται ανείσπρακτα, κατά τις αρχές φτάνουν τα  200 εκατομμύρια ευρώ, ανεξαρτήτως του ποσού - μαμούθ που φέρεται να φέσωσε ο προσωρινά κρατούμενος επιχειρηματίας Καρούζος, τουλαχιστον 10 τράπεζες, μεταξύ των οποίων και το ΤΤ. 

Ποιοι εμπλέκονται

Το Capital.gr μεταφέρει τα ονόματα των προσώπων που φέρονται να αναζητούνται, με την επιφύλαξη της επίσημης ανακοίνωσης, των αρχών που οφείλεται να γίνει. Μεταξύ αυτών φημολογείται πως είναι ο πασίγνωστος επιχειρηματίας και μιντιάρχης -ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA- Δημήτρης Κοντομηνάς που φέρεται εδώ και πολλές ωρες, όταν δηλαδή διέρρευσαν πληροφορίες περί σύλληψης,  να έχει εισαχθεί για νοσηλεία σε γνωστή ιδιωτική κλινική των Βορείων Προαστίων με "λοίμωξη του αναπνευστικού". Αστυνομικές  πηγές μετέφεραν στα ΜΜΕ, πως πιθανότατα από τα ξημερώματα είναι πλέον "φρουρούμενος". Η εκδοχή που παρουσίαζαν διάφορα πρόσωπα για τον επιχειρηματία είναι πώς εξυπηρετεί κανονικά το δάνειό του από το ΤΤ και έχει δώσει προσωπικές εγγυήσεις για αυτό που ξεπερνούν το ποσό του δανείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι αρχές έχουν εντοπίσει μόνον 1 ή 2 απο τους αναζητούμενους και δη στελέχη προηγούμενων διοικήσεων του ΤΤ τα οποία κρατούνται στη ΓΑΔΑ και θα οδηγηθούν στον ανακριτή διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη. Ο ένας από αυτούς εμφανίζεται να είναι ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Μάριος Βαρότσης, ενώ φημολογείται η σύλληψη του  πρώην διοικητής του ΤΤ Κλέωνα Παπαδόπουλος.

Το πρόβλημα για τις διωκτικές αρχές είναι ότι εξετάζονται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες o πρώην πρόεδρος του Ταμιευτηρίου, Αγγελος Φιλιππίδης, πασίγνωστος και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος αφού είχε και αθλητικές και πολιτικές δραστηριότητες δεν βρίσκεται στη χώρα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πώς πρόσφατα ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη. 

Φέρεται να αναζητούνται  επίσης με διεθνές ένταλμα ο Έλληνας επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας, κάτοικος Λονδίνου με τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα, οι οποίοι εμφανίζονται να πήραν δάνεια  19.000.000 ευρώ τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν ως κεφάλαιο κίνησης, όπως είχαν ζητηθεί, αλλά το εισέπραξαν οι κατηγορούμενοι ως... αντίτιμο πώλησης στην εταιρεία τους 3 δικών τους κυπριακών εταιρειών, οι οποίες ήταν ζημιογόνες!!

Πάνω από 20 κατηγορούμενοι

Το κουβάρι της ιστορίας, που έχει πολλές ομοιότητες με άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν ήδη ενώπιον της Δικαιοσύνης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από αυτοτελή πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, που σήμαναν συναγερμό στις εισαγγελικές αρχές, καθώς περιέγραφαν πληθώρα δανείων που έμεναν ανεξόφλητα, δείχνοντας ευθέως τους δράστες οικονομικών εγκλημάτων.

Στα πορίσματα αυτά ήρθαν να προστεθούν και τα δύο πορίσματα που συνέταξε ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος επίσης εντόπισε τις "τρύπες" των εκατομμυρίων στις επίμαχες δανειακές συμβάσεις.

Όλα τα στοιχεία αυτά, λόγω της εμπλοκής των στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως προβλέπει ο νόμος διαβιβάστηκαν στην επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία με τη σειρά της ανέθεσε τη διενέργεια την έρευνα στην επίκουρη εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου.

Ο κύκλος των αδικημάτων που ερευνώνται περιλαμβάνει σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απιστία, απάτη, ηθική αυτουργία και συνέργεια στα προαναφερόμενα αδικήματα, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όταν πλέον η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου ολοκλήρωσε τον κύκλο της προκαταρκτικής εξέτασης και είχε στα χέρια της πλέον ισχυρές ενδείξεις προχώρησε και στην άσκηση ποινικών διώξεων. Οι πρώτες πληροφορίες μάλιστα, λένε ότι η λίστα των κατηγορουμένων, περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 πρόσωπα -υπεύθυνους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που ενέκριναν τα επίμαχα δάνεια, αλλά και δανειολήπτες- τα οποία θα κληθούν σε απολογία από τον ειδικό ανακριτή κατά της Διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη, στον οποίο ανατέθηκε η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις υποθέσεις, είχε προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων, που αφορά τόσο σε ακίνητα όσο και σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει έστω ένα μέρος των ύποπτων δανείων.

Άλλα από τα δάνεια αυτά που μπήκαν στο μικροσκόπιο των αρχών ήταν επιχειρηματικά και άλλα αφορούσαν σε χρηματοδότηση ακινήτων και ήταν ομολογιακά δάνεια. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις οι αρχές διαπίστωσαν ότι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να αποκρύψουν τα ίχνη των εκατομμυρίων μέσω διαφόρων off shore εταιρειών, με έδρες διάφορους φορολογικούς παραδείσους, όπως οι Βρετανικές παρθένες Νήσοι.

Τι απαντά ο Αγγ. Φιλιππίδης

Θα επιστρέψω την άλλη εβδομάδα από το εξωτερικό και θα δώσω εξηγήσεις στην Ελληνική Δικαιοσύνη, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Άγγελος Φιλιππίδης, -πρώην Διοικητής του ΤΤ- ο οποίος είναι ένας από τα 15 άτομα εναντίον των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τον ανακριτή διαφθοράς, Νικόλαο Ανδρεάδη για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων από το ΤΤ.

Όπως ανέφερε στην έκθεση Blackrock το ΤΤ είχε 5% κόκκινα δάνεια, ενώ οι αποκαλούμενες συστημικές είχαν κόκκινα δάνεια σε ποσοστό 18% με 24,5%.

Σύμφωνα με το skai.gr ο κ. Φιλιππίδης Διερωτήθηκε ακόμη γιατί το ΤΤ που άνηκε στο κράτος, είχε τα λιγότερα επισφαλή δάνεια και είχε τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια, δεν χαρακτηρίστηκε συστημική τράπεζα και χαρακτηρίσθηκαν οι άλλες τραπεζες.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Φιλιππίδης τόνισε ότι θα ήθελε η ανάκριση του να γίνει με ανοιχτή την κάμερα, ώστε να μπορέσει να καταλάβει ο ελληνικός λαός την αλήθεια.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου