Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΔΗΜΑΡ λίγο πριν τη διάλυση



 

Μπροστά σε νέες ανεξαρτητοποιήσεις ο Κουβέλης σήμερα στη ΔΕΘ

Βαθιά διχασμένη βρίσκει τη Δημοκρατική Αριστερά η επομένη της ανεξαρτητοποίησης του Σπύρου Λυκούδη και της αποχώρησης της Μεταρρυθμιστικής Τάσης της οποίας ηγείτο, με στελέχη του κόμματος να κατηγορούν την ηγεσία για προσωπικές τακτικές σε βάρος της συνοχής της παράταξης.

Ενδεικτική είναι η...

τοποθέτηση του Γιάννη Πανούση ο οποίος σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά fm αναφέρθηκε με πολύ βαριές εκφράσεις στην ηγεσία του κόμματος.

«Όλα αυτά συμβαίνουν διότι η ηγεσία του κόμματος δεν ξέρει τι θέλει, δεν έχει στρατηγική και στίγμα, δεν ξέρει που πηγαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πανούσης, ο οποίος προέβλεψε παράλληλα και νέες ανεξαρτητοποιήσεις τις προσεχείς ημέρες.

«Την απόλυτη ευθύνη φέρει η ηγεσία του κόμματος γιατί δεν μας λέει τι θέλει να κάνει. Ως άνθρωποι και ως πολιτικοί ο καθένας έχει την ιστορία του, το κύρος του και το ήθος του, όμως το έχω ξαναπεί η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα του Κουβέλη και λειτουργεί σαν να είναι μόνος του. Δεν νομίζω ότι το κάνει επίτηδες. Αλλά αυτή τη στιγμή και ο ίδιος και το κόμμα του βρίσκονται σε σύγχυση. Ακούγεται το όνομά του ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν τον ψηφίζει το μισό κόμμα του» σημείωσε ο κ. Πανούσης.

Η ηχηρή αποχώρηση του βουλευτή Επικρατείας, ο οποίος κρατά την έδρα του σε αντίθεση με τις αιτιάσεις της Αγίου Κωνσταντίνου, συνοδεύτηκε από βαριές κατηγορίες, οι οποίες επανέφεραν στην επιφάνεια όλες τις αντικρουόμενες απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος από την ημέρα που αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ το καλοκαίρι του 2013.

Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, το οποίο είχε ξεκινήσει με 17 βουλευτές πλέον αριθμεί οριακά 10 βουλευτές, με τις φυγόκεντρες τάσεις να είναι πιο εμφανείς από ποτέ, ειδικά την ώρα που τα δημοσκοπικά ποσοστά με τις παρούσες συνθήκες του δεν του επιτρέπουν να ελπίζει σε είσοδο στη Βουλή στις επόμενες εκλογές.

Θρυαλλίδα εξελίξεων ουσιαστικά αποτέλεσε ο εκλογικός καταποντισμός του κόμματος το Μάιο, που δρομολόγησε τις εξελίξεις για τη διεξαγωγή συνεδρίου τον Οκτώβριο. Ωστόσο, όπως διαφαίνεται, οι ραγδαίες εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να προλάβουν το συνέδριο. Οι εναπομείναντες βουλευτές του κόμματος αναμένουν από τη σημερινή ομιλία του Φώτη Κουβέλη στη ΔΕΘ να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να θέσει τόσο το ιδεολογικό όσο και το πολιτικό υπόβαθρο της παράταξης σε νέα βάση για να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ της ηγεσίας του κόμματος, καθώς από την πρώτη στιγμή της ανεξαρτητοποίησης Λυκούδη, έχει γίνει γνωστό ότι στο χώρο της Κεντροαριστεράς έχουν ξαναξεκινήσει ζυμώσεις και διεργασίες για συμμαχίες, ακόμα και τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ μέσω του κ. Καρύδη τασσόταν υπέρ μίας «συμπόρευσης» με την Μεταρρυθμιστική Τάση και το Σπύρο Λυκούδη, ο ίδιος όπως ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή» είχε επαφές με τουλάχιστον πέντε βουλευτές (Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Νίκη Φούντα, Κατερίνα Μάρκου και Χρήστος Αηδόνης) για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Κάποιοι από αυτούς δεν κρύβουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ότι αντιμετωπίζουν πολύ θετικά μία κίνηση της οποίας θα ηγείτο ο Σπύρος Λυκούδης.

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα μέλη της ΔΗΜΑΡ, όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Παπαδόπουλος προσπαθούσαν εδώ και καιρό να πείσουν τον κ. Λυκούδη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα μετά την διάρρηξη των σχέσεων του με τον κ. Κουβέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου