Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

στον τάφο; Η μητέρα ή η σύζυγος του Μέγα Αλέξανδρου;


Διεθνούς φήμης αιγυπτιολόγος υποστηρίζει ότι είναι ο Τάφος της Ολυμπιάδας, ίσως και της Ρωξάνης
  • 2
    Share
amfipoli_kariatida
Όλο και μεγαλώνει το ενδιαφέρον για το ποιοι είναι οι πιθανοί «ένοικοι» του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.
Από την πλευρά του, ο διεθνούς φήμης αιγυπτιολόγος, Άντριου Τσαγκ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βασίλισσα Ολυμπιάδα είναι η βασική υποψήφια «ένοικος» του τάφου της Αμφίπολης ωστόσο, δεν αποκλείεται στον τάφο να βρίσκεται και η Ρωξάνη.
αιγυπτιολ.jpg

«Η βασίλισσα Ολυμπιάδα (μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) είναι η βασική υποψήφια, αλλά δεν αποκλείεται η Ρωξάνη (σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου) ή και ο συνδυασμός και των δύο ταυτοχρόνως», δήλωσε στο Discovery, ο συγγραφέας του βιβλίου «Ο χαμένος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Βέβαια, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι: «Οι ροζέτες που βλέπουμε στην Αμφίπολη είναι παρόμοιες με εκείνες στο χρυσό φέρετρο του Φιλίππου Β’, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μοιάζει να είναι ένα σήμα κατατεθέν».
Ο κ. Τσαγκ αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια και στις δύο Καρυάτιδες που βρέθηκαν μέσα στον τάφο λέγοντας: «Οι Καρυάτιδες είναι πραγματικά εντυπωσιακό εύρημα. Είναι ένα ακόμα δείγμα πως ο τάφος ανήκει σε ένα σημαντικότατο πρόσωπο της βασιλικής οικογένειας».
Ο αιγυπτιολόγος όπως διαβάζοθμε στο star, έσπευσε να υπογραμμίσει πως οι Σφίγγες είναι χαρακτηριστικό σύμβολο των Μακεδόνων από τον τέταρτο αιώνα π.Χ. «Οι Σφίγγες δεν ήταν συχνές σε τύμβους εκείνης της περιοχής, βρέθηκαν όμως σε δύο τάφους στη Βεργίνα – ο ένας εκ των οποίων αποδόθηκε στη γιαγιά του Μ. Αλέξανδρου, την Ευρυδίκη», κατέληξε.
Βασιλικά σύμβολα οι ρόδακες
Σύμβολο της Μακεδονικής Δυναστείας ήταν οι ρόδακες. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ήλιος της Βεργίνας έχει στο κέντρο του ρόδακα, ενώ η λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου με τα οστά του, κοσμείται από ρόδακες, δεκάφυλλους σε οριζόντια γραμμή και οκτάφυλλους καθέτως.
ροδακας1.jpg
(Η λάρνακα του Φιλίππου με τους δεκάφυλλους ρόδακες)
Τι ήταν όμως ο αρχαιο-ελληνικός ρόδακας; Αρχικά, ήταν στολίδι στα διαδήματα των βασιλισσών των Μυκηναίων. Στην κλασσική περίοδο, οι ρόδακες κοσμούσαν τις οροφές των ιερών της Αφροδίτης, των Ασκληπιείων, τις τοιχογραφίες σπιτιών αρχόντων και ήταν διάδημα της Άρτεμης και της Αφροδίτης. Ρόδακας ήταν και η βάση του «Ήλιου της Βεργίνας» των Μακεδόνων Βασιλέων.
ΒΕΡ.jpg
Ο αρχαίος-ελληνικός ρόδακας είχε σχήμα μικρού ρόδου (τριαντάφυλλου), με ανοιγμένα και στρογγυλά στις άκρες τα φύλλα του, περιβάλλονταν από κύκλο και ήταν χαραγμένος πάνω σε πέτρα ή μάρμαρο ή από χρυσό. Τα φύλλα του στην αρχή ήταν τέσσερα και στη συνέχεια επτά, δώδεκα και δέκα έξι στην Μακεδονική περίοδο.
Ο αριθμός των φύλλων του είχε διαχρονικό συμβολικό χαρακτήρα. Συμβόλιζαν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (αέρας, γη, φωτιά, νερό), τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου ή τους δώδεκα θεούς των αρχαίων Ελλήνων και την παγκόσμια κυριαρχία και ακτινοβολία των Βασιλέων της Μακεδονίας. Ήταν σημεία ομορφιάς, αγνότητας, ευγονίας, λατρείας και ισχύος.
Ευρήματα αρχαίου-ελληνικού ρόδακα υπάρχουν σε χρυσό διάδημα βασίλισσας στις Μυκήνες, στο Θόλο της Επιδαύρου, σε διάδημα προτομής της Θεάς Άρτεμης που βρέθηκε στο Καρπενήσι, σε διάδημα χρυσελεφάντινης γυναικείας κεφαλής στους Δελφούς, σε τοιχογραφίες αρχοντικών στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, σε κιονόκρανα του Ιερού της Ελευσίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου