θα ριχτούν περισσότεροι από 70.000 νέοι φοιτητές και σπουδαστές τις επόμενες ημέρες. Το τοπίο των μισθώσεων φέτος στη χώρα μας είναι ελαφρώς πιο ευνοϊκό σε σχέση με πέρυσι, αφού οι τιμές είναι μειωμένες από 15% έως 20%.
Η Αθήνα ως κέντρο του φοιτητικού κόσμου προσφέρει διαμερίσματα προς ενοικίαση που αρχίζουν από 170 ευρώ και φθάνουν έως τα 320 ευρώ τον μήνα.
Η υφιστάμενη χωροθέτηση των ΑΕΙ στην περιοχή της πρωτεύουσας οδήγησε του φοιτητές σε συγκεκριμένες συνήθως περιοχές. Ετσι το Παγκράτι, η συνοικία Ζωγράφου, τα Εξάρχεια, τα Πετράλωνα, το Μετς, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, ο Νέος Κόσμος και Κολονάκι προσελκύουν τους περισσότερους.
Οι σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας επικεντρώνουν το ενδιαφέρον στην περιοχή του Αιγάλεω, ενώ αρκετοί αναζητούν ακόμη πιο φθηνές λύσεις αξιοποιώντας το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών και το μετρό.
Οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων αρχίζουν από τα 210 ευρώ τον μήνα για ένα δυάρι και από τα 150 ευρώ για τις γκαρσονιέρες. Τα Εξάρχεια και η Κυψέλη εμφανίζονται ως οι πιο φθηνές περιοχές.
Σύμφωνα με το επιτελείο της κτηματομεσιτικής εταιρείας, αρκετοί γονείς για να μειώσουν το κόστος του ενοικίου προχωρούν σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες, καταβάλλοντας ένα μεγάλο μέρος των μισθωμάτων με την προοπτική να μειώσουν το κόστος. Δεν λείπουν όμως και εκείνοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα και προχωρούν σε αγορά γκαρσονιέρας, όταν το κόστος απόκτησης έχει διαμορφωθεί κάτω από τα 10.000 ευρώ σε περιοχές του κέντρου.
Η Θεσσαλονίκη έχει αναδείξει τις περιοχές του Χαριλάου, το Κέντρο της Μητροπόλεως και τη δυτική περιοχή της πόλης, τον Εύοσμο, ως περιοχές συγκέντρωσης των φοιτητών. Το μηνιαίο μίσθωμα που ζητείται είναι από τα 180 ευρώ και φθάνει τα 340 ευρώ όταν πρόκειται για δυάρι. Στην Πάτρα οι συνοικίες Ταραμπούρα, Ζαρουχλέικα, Αγυιά, Ζαβλάνη και Ανθούπουλη είναι οι πλέον περιζήτητες, καθώς αξιοποιούν το καλό συγκοινωνιακό δίκτυο τη πόλης, το οποίο είναι σε θέση να μεταφέρει τους φοιτητές στο κέντρο της πόλης σε λιγότερο από 15 λεπτά. Το κόστος μιας γκαρσονιέρας διαμορφώνεται από τα 130 ευρώ και φθάνει τα 220 ευρώ για ένα δυάρι.
Στις βόρειες περιοχές της χώρας και ειδικότερα στην Κομοτηνή, την Ξάνθη, τα Γιάννενα, την Καστοριά, οι φοιτητές πρέπει να δώσουν προσοχή στο κόστος θέρμανσης, το οποίο τις περισσότερες φορές φθάνει στα επίπεδα του ενοικίου κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ο κ. Θεμιστοκλής - Ανδρέας Μπάκας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας E-Real Estates που διενήργησε την έρευνα, σημειώνει ωστόσο στο «Εθνος» ότι ακόμα και η απλή υπόθεση ενοικίασης στη χώρα μας ενέχει κινδύνους για τον ενοικιαστή, καθώς η συναλλαγή έχει «ψιλά» γράμματα.
Ο κ. Μπάκας επισημαίνει ότι η απαίτηση προκαταβολής από μεσάζοντες είναι προτιμότερο να δίνεται απευθείας στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος και σε κάθε περίπτωση να ζητείται απόδειξη.
Η θέρμανση, οι φθορές που έχουν ήδη τα διαμερίσματα πρέπει να καταγραφούν από τον υποψήφιο ενοικιαστή και τον ιδιοκτήτη, για να κυλήσει ομαλά η σχέση των δύο αντισυμβαλλόμενων πλευρών.
ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ
Σπουδές στο εξωτερικό επιλέγουν 30.000 Ελληνόπουλα
Σπουδές στο εξωτερικό επιλέγουν 30.000 Ελληνόπουλα
Οι Ελληνες φοιτητές εν μέσω οικονομικής κρίσης διατηρούν τις πρώτες θέσεις και για το 2014 στους φοιτητές που επιλέγουν να σπουδάσουν εκτός συνόρων. Περισσότεροι από 30.000 υπολογίζονται οι Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν εκτός Ελλάδας.
Βάσει των σημερινών δεδομένων, υπάρχουν δυνατότητες για σπουδές στο εξωτερικό για όλα τα πορτοφόλια, αν υπολογίσει κανείς ότι το κόστος ζωής σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβακία δεν ξεπερνά μαζί με τη στέγαση τα 400 ευρώ τον μήνα, ενώ σε αντίθεση στη χώρα μας τα 400 ευρώ αποτελούν το κόστος μίσθωσης της φοιτητικής εστίας.
Ρουμανία
Στη Ρουμανία, στη πόλη Ιάσιο, σήμερα φοιτούν πάνω από 1.000 Ελληνες με κατεύθυνση κυρίως την Ιατρική, την Οδοντιατρική και τη Φαρμακευτική που δεν χρειάζονται εισαγωγικές εξετάσεις.
Στη Ρουμανία, στη πόλη Ιάσιο, σήμερα φοιτούν πάνω από 1.000 Ελληνες με κατεύθυνση κυρίως την Ιατρική, την Οδοντιατρική και τη Φαρμακευτική που δεν χρειάζονται εισαγωγικές εξετάσεις.
Το ετήσιο κόστος σπουδών δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ για τα δίδακτρα, ενώ το 1 ευρώ ισοδυναμεί με 3 - 3,5 leu.
Οι γειτονικές Βουλγαρία και Σερβία επιλέγονται κυρίως για τις σχολές της Ιατρικής χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις. Στην πόλη Πλεβέν στη Βουλγαρία το κόστος σπουδών είναι 8.000 ευρώ το έτος.
Το κόστος στη φοιτητική εστία είναι 50-70 ευρώ τον μήνα και η ενοικίαση διαμερίσματος στα 150 με 200 ευρώ τον μήνα.
Αρκετοί γονείς αναζητούν χώρες που παρέχουν φοιτητικά δάνεια για τα παιδιά τους μέσω των εκάστοτε κυβερνήσεων τα οποία αποπληρώνονται μετά την αποφοίτηση και πρόσληψη του σπουδαστή.
Βρετανία
Η χώρα που συγκεντρώνει τους περισσότερους Ελληνες είναι η Βρετανία. Από τα πανεπιστήμιά της προέρχεται το 50,97% των βασικών τίτλων, το 69,21 των μεταπτυχιακών και το 51,01% των διδακτορικών. Τη δεύτερη θέση έχει η Ιταλία με ποσοστό 11,25% στα προπτυχιακά.
Η χώρα που συγκεντρώνει τους περισσότερους Ελληνες είναι η Βρετανία. Από τα πανεπιστήμιά της προέρχεται το 50,97% των βασικών τίτλων, το 69,21 των μεταπτυχιακών και το 51,01% των διδακτορικών. Τη δεύτερη θέση έχει η Ιταλία με ποσοστό 11,25% στα προπτυχιακά.
Οκτώ στους δέκα (84%) επιλέγουν να σπουδάσουν σε ΑΕΙ χωρών της ΕΕ, της Νορβηγίας και της Ελβετίας, το 7,6% επιλέγει να σπουδάσει στις ΗΠΑ και τον Καναδά, το 5,6% επιλέγει να σπουδάσει σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία). Τα τελευταία χρόνια η «χώρα της τουλίπας» προσελκύει όλο και περισσότερους Ελληνες φοιτητές.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, το 2013 το 3% των Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού σπούδαζε στην Ολλανδία σημειώνοντας αύξηση 36% συγκριτικά με το 2012.
ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου