Dr Ελένη Κωτσή
Παιδίατρος Διδάκτωρ Α.Π.Θ
Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσ. Παπαγεωργίου
Μεγάλου Αλεξάνδρου 34 Κατερίνη
Τηλ. 2351033567, κιν.6944445448
Email:kotsiel@otenet.gr
kotsiel@gmail.com
Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του
αναπνευστικού με ιδιαίτερη σημασία επειδή προλαμβάνεται με εμβολιασμό, προσβάλει μεγάλο αριθμό ανθρώπων ετησίως, ευθύνεται για τη σοβαρή νόσηση και σε ορισμένες περιπτώσεις το θάνατο ατόμων υψηλού κινδύνου. Επίσης επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα υγείας λόγω αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά την περίοδο της αυξημένης νοσηρότητας, επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω απουσίας από την εργασία παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μικρής διάρκειας νόσο.
αναπνευστικού με ιδιαίτερη σημασία επειδή προλαμβάνεται με εμβολιασμό, προσβάλει μεγάλο αριθμό ανθρώπων ετησίως, ευθύνεται για τη σοβαρή νόσηση και σε ορισμένες περιπτώσεις το θάνατο ατόμων υψηλού κινδύνου. Επίσης επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα υγείας λόγω αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά την περίοδο της αυξημένης νοσηρότητας, επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω απουσίας από την εργασία παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μικρής διάρκειας νόσο.
Προκαλείται...
από τους ιούς της γρίπης Α και Β οι οποίοι προσβάλουν το ανώτερο και το κατώτερο αναπνευστικό. Η γρίπη εμφανίζεται με εποχιακές εξάρσεις, στη χώρα μας η περίοδος νοσηρότητας διαδράμει από Οκτώβριο έως Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας τους μήνες Δεκέμβριο με Φεβρουάριο.
Σε κάθε περίοδο εμφανίζονται συνήθως όλα τα στελέχη της γρίπης ΑΗ1Ν1,ΑΗ3Ν2 και Β.
Κατά την διάρκεια της επιδημίας γρίπης η νόσος διασπείρεται πολύ γρήγορα στην κοινότητα εξαιτίας της εύκολης μετάδοσης μέσω της αναπνευστικής οδού ή πιο άμεσα μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια. Η αύξηση της νοσηρότητας ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στις ομάδες υψηλού κινδύνου δηλαδή τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα νεογνά, τους καρδιοπαθείς, τους ανοσοκατεσταλμένους και τα άτομα με χρόνια νοσήματα με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης σε αυτές τις ομάδες.
Κλινική εικόνα εποχιακής γρίπης.
Η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων κατά τη διάρκεια πταρμού ή βήχα, είτε άμεσα μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια. Η περίοδος επώασης της γρίπης είναι 1-4 ημέρες με μέσο όρο τις δύο ημέρες. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδίδουν τη γρίπη από μια ημέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και επτά ημέρες μετά. Τα παιδιά μεταδίδουν τη νόσο για περισσότερες από δέκα ημέρες. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα μεταδίδουν τον ιό για εβδομάδες ή και μήνες. Η κλινική εικόνα της γρίπης μπορεί να είναι ήπια και σοβαρή. Στην ήπια μορφή της η γρίπη έχει αιφνίδια έναρξη με ήπια συστηματικά ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως :πυρετός ή πυρέτιο, κεφαλαλγία, μυαλγία, ρινική καταρροή, κυνάγχη, αίσθημα κακουχίας, καταβολής, και μη παραγωγικού βήχα.
Η σοβαρή μορφή της ίωσης μπορεί ορισμένες φορές να εμφανίσει και κάποιες από τις επιπλοκές του ιού. Ειδικότερα η βαρύτερη κλινική εικόνα εμφανίζεται λόγω ιαιμίας ή δευτεροπαθούς βακτηριακής επιμόλυνσης συνήθως από μικρόβια όπως ο Στρεπτόκοκκος της πνευμονίας, ο Σταφυλόκοκκος ή ο Αιμόφιλος. Η εξέλιξη τέτοιων περιστατικών είναι η σοβαρή πνευμονία ακόμα και ο θάνατος. Οι παραπάνω επιπλοκές αφορούν δυνητικά οποιοδήποτε ασθενή, ιδιαίτερα όμως ηλικιωμένους >65 χρονών, τα παιδιά και εκείνους με χρόνια νοσήματα. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες αυτά είναι σπάνια. Τα συμπτώματα διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως μέσα σε 1-2 εβδομάδες.
Αντιμετώπιση της εποχιακής γρίπης.
Ο ασθενής που δεν χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του για 7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ή για 24 ώρες από την αποδρομή του πυρετού και των αναπνευστικών συμπτωμάτων. Δεν πρέπει να πηγαίνει σε χώρο εργασίας, σχολείο, παιδικό σταθμό ή άλλους δημόσιους χώρους .Στο σπίτι πρέπει να μένει σε δωμάτιο το οποίο αερίζεται καλά, επιπλέον θα πρέπει να λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποτραπεί η μετάδοση στα άτομα της οικογένειας κυρίως αν υπάρχουν άτομα υψηλού κινδύνου σε αυτήν. Αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Οι βασικές προφυλάξεις εντοπίζονται στο καλό πλύσιμο των χεριών, τον καλό καθαρισμό των επιφανειών ή παιχνιδιών με τα οποία ο ασθενής ήρθε σε επαφή. Ο ασθενής δεν θα πρέπει να μοιράζεται προϊόντα ή σκεύη με τα άλλα μέλη της οικογένειας, ενώ τα απορρίμματα πρέπει να τοποθετούνται σε ανθεκτικό σάκο απορριμμάτων και να απομακρύνονται το δυνατόν γρηγορότερα από την οικία.
Για τους ασθενείς οι οποίοι πρέπει να νοσηλευτούν υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα τα οποία ακολουθούνται, με βάση τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την πρώτη εβδομάδα του 2015 κατέδειξε την αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ενώ σχετικά με τα στελέχη της γρίπης φαίνεται ότι την περίοδο αυτή παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων από τα στελέχηΗ3Ν2 σε ποσοστό 93,3%, και το 6,7% ήταν Η1Ν1, πρόκειται δηλαδή για γρίπη τύπου Α .
Μέχρι και την Παρασκευή 9/1/2015 είχαν καταγραφεί 10 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 9 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Επιπλέον στην ίδια περίοδο σημειώθηκαν 5 θάνατοι από γρίπη οι 4 αφορούν ασθενείς σε ΜΕΘ και ο ένας εκτός μονάδας.
Η εποχιακή γρίπη μπορεί εύκολα να προληφθεί με τον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου και με τα βασικά μέτρα προφύλαξης των λοιμώξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου