Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ


Συμφώνησε να μην τους ξανακάνει δύσκολη τη... Ζωή

Δεν κράτησε παραπάνω από ένα δεκάλεπτο η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου -νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης- στο γραφείο του πρώτου, στο ισόγειο της Βουλής, λίγα μέτρα και δύο πόρτες από την Ολομέλεια του Σώματος.

Το Μαξίμου έδωσε εντολή στην πρόεδρο της Βουλής να κόψει μαχαίρι τις... μονομερείς ενέργειες και να το ενημερώνει συνεχώς για τις προθέσεις της σε κομβικά ζητήματα.
Το Μαξίμου έδωσε εντολή στην πρόεδρο της Βουλής να κόψει μαχαίρι τις... μονομερείς ενέργειες και να το ενημερώνει συνεχώς για τις προθέσεις της σε κομβικά ζητήματα.
Λίγο νωρίτερα, η πρόεδρος με προσωπική της απόφαση «υιοθέτησε» και θέλησε να προχωρήσει την ονομαστική ψηφοφορία που αιτήθηκε την προηγούμενη μέρα η Χρυσή Αυγή στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, παρά το γεγονός ότι δεν συμπληρωνόταν ο αριθμός των αιτούντων βουλευτών, αφού δεν δόθηκε άδεια από τον αρμόδιο εισαγγελέα στους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες.
Αυτό το λεγόμενο και ως... φλερτ της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τη Χρυσή Αυγή συμπλήρωσε μάλιστα το τρίτο του επεισόδιο, αφού προηγήθηκε η επιχείρηση αναβολής της συζήτησης επί της αίτησης άρσης ασυλίας του Αδ. Γεωργιάδη λόγω επίσης άρνησης άδειας στους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες, αλλά και η αναφορά της προέδρου σε συνέντευξή της περί ακυρότητας των μνημονιακών νόμων όταν στην ψήφισή τους δεν συμμετείχαν προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Τρία πάντως ήταν τα βασικά στοιχεία και ένα το βασικό αποτέλεσμα της ολιγόλεπτης, αλλά ουσιαστικής συνάντησης των δύο -σχεδόν- συνομήλικων κεντρικών θεσμικών παραγόντων της χώρας. Κατ' αρχάς οι τόνοι στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλοί, ωστόσο το ύφος του πρωθυπουργού ήταν «ορθό, κοφτό και απόλυτο».
«Καλύτερη στα βουλευτικά έδρανα»«Παίρνεις τώρα πίσω την απόφαση για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας» φέρεται να είπε σε αυστηρό ύφος ο Αλ. Τσίπρας στην πρόεδρο της Βουλής, η οποία δεν έφερε αντίρρηση, αφού ο τρόπος που ζητήθηκε δεν φαίνεται να άφηνε και πολλά περιθώρια ακόμα και για τη συχνά επίμονη Ζωή. Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με το διαρκές «κλείσιμο» του ματιού από την πρόεδρο στη ΧΑ και την ανάγκη αυτό να σταματήσει, ενώ το τρίτο και πλέον βασικό στοιχείο που ειπώθηκε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι να σταματήσει να παίρνει τις αποφάσεις της χωρίς να ρωτάει και κυρίως χωρίς πρώτα να ενημερώνει κανέναν.
Οι πληροφορίες μιλούν για -επίσης- αυστηρή εντολή του πρωθυπουργού προς τη Ζωή να ενημερώνει συνεχώς το Μαξίμου για τις προθέσεις της κυρίως στα κομβικά θέματα και γενικώς -αφού είναι και στη μόδα το τελευταίο διάστημα- να κόψει μαχαίρι τις...μονομερείς ενέργειες.
Το αποτέλεσμα που φάνηκε άμεσα είναι η αλλαγή πλεύσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου αφού λίγα λεπτά αργότερα πήρε πίσω την απόφασή της για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, ενώ φαίνεται πως η ίδια προσπαθεί να αλλάξει γενικότερα την κοινοβουλευτική της στάση. Είναι δε χαρακτηριστικό πως η ίδια, στην ιδιαίτερα έντονη συζήτηση που ακολούθησε το βράδυ της Τετάρτης, κατέβηκε από τη θέση του προέδρου της Βουλής και μίλησε ως απλή βουλευτής, κυρίως θέλοντας να αποτάξει τον χαρακτηρισμό της φιλοχρυσαυγίτισσας, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως προ ημερών ήταν αντίδικος σε υπόθεση του Ηλ. Κασιδιάρη.
Οπως έλεγε μάλιστα το ίδιο βράδυ στο περιστύλιο της Βουλής συριζαίος βουλευτής, «η Ζωή είναι πολύ πιο συμπαθής από τα βουλευτικά έδρανα, όταν μάλιστα κοντράρεται με τους Μητσοτάκηδες για τα ''δωράκια'' της Siemens και όχι μόνο, από την πρόεδρο Ζωή με το τουπέ και το επίπλαστο χαμόγελο».
Δύο είναι τα στοιχεία της αλλαγής στάσης και της στροφής που φαίνεται να έχει γίνει από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το πρώτο είναι η συμπεριφορά της στη διάσκεψη των προέδρων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι. Κατά την τρίωρη συνεδρίαση, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Κ. Μητσοτάκη-Ευ. Μεϊμαράκη (και οι δύο εκ των πρωταγωνιστών της κόντρας την προηγούμενη μέρα) και επικεφαλής της συνεδρίασης τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όλοι ανέμεναν μια θυελλώδη συνεδρίαση. Οσο δε περνούσε η ώρα τόσο όλοι προέβλεπαν... χαμό.
Εν τέλει, οι συμμετέχοντες, με το πέρας της συνεδρίασης, έκαναν λόγο για ιδιαίτερα πολιτισμένο κλίμα με ανταλλαγή απόψεων και θέσεων για πολλά ζητήματα και ιδιαίτερα για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής.
«Η παρουσία της προέδρου ήταν υποδειγματική» έλεγε ένας εκ των μελών της διάσκεψης. Το δεύτερο δείγμα της στροφής είναι η παντελής απουσία της (όταν τις προηγούμενες μέρες δεν κατέβαινε ούτε λεπτό) από την έδρα του προέδρου την Παρασκευή, κατά τη δεκάωρη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις, το οποίο συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
«Η μέρα των αντιπροέδρων»
Την επιλογή να κατέλθει από την έδρα έσπευσε να ερμηνεύσει από το βήμα της Βουλής ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι «σήμερα είναι η μέρα των αντιπροέδρων και όχι της προέδρου της Βουλής», αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δείχνει τη δυσφορία της για την κατεπείγουσα διαδικασία με την οποία συζητείται το νομοσχέδιο. Αλλοι δε αντέκρουαν την άποψη Βενιζέλου, υποστηρίζοντας πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου «μας έχει συνηθίσει να αντιδρά διά της παρουσίας της και όχι διά της απουσίας της», οπότε η προχθεσινή της απουσία δεν έχει να κάνει με τη δυσφορία της για τη διαδικασία, αλλά περισσότερο επιθυμεί για λίγο να είναι λίγο πιο πίσω από την πρώτη γραμμή των κοινοβουλευτικών γεγονότων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου