Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Μάθε πώς θα σώσεις το γάμο σου!


Σε μια περίοδο που στην Ελλάδα ο γάμος είναι ένας θεσμός υπό αμφισβήτηση και  1 στους 3 ζευγάρια  καταλήγει στο διαζύγιο, μην χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το δωρεάν σεμινάριο που διοργανώνει το boro.gr σε συνεργασία με το κολέγιο ανθρωπιστικών επιστημών ICPS. 


Ποιοι παράγοντες συντελούν σε αυτή την αύξηση των διαζυγίων; Ποιος από τους συντρόφους εγκαταλείπει συνήθως το γάμο; Οι συγκρούσεις και οι τρόποι διαχείρισης από το ζευγάρι πριν το διαζύγιο. Αυτά και άλλα πολλά έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε στο αυριανό σεμινάριο με ομιλήτρια την ψυχολόγο του κολεγίου κυρία Έλλη Αυγερινού.

Το σεμινάριο του κολεγίου ICPS θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 6-8. Αν θέλεις να δηλώσεις συμμετοχή έλα εδώ!


Τι θα μάθουμε στο αυριανό σεμινάριο;


Η κυρία Αυγερινού μας απαντά. 

"Τα ΜΜΕ το φωνάζουν, οι  στατιστικές το δείχνουν, η εμπειρία μας το επιβεβαιώνει: το ποσοστό των διαζυγίων έχει αυξηθεί δραματικά στις μέρες μας. Πολλά είναι τα πιθανά αίτια αυτής της αύξησης, θα προσπαθήσω να αναφέρω αυτά που θεωρώ πιο σημαντικά.

Γιατί χωρίζουμε; 

Στην εποχή μας, στο γάμο, οι αλλαγές στους ρόλους των δύο φύλων είναι σημαντικές.Παραδοσιακά, ο σύζυγος ήταν κυρίαρχος στο σπίτι, αφού αυτός συντηρούσε την οικογένεια. Η σύζυγος είχε την ευθύνη του νοικοκυριού και της ανατροφής των παιδιών και ήταν οικονομικά εξαρτημένη από το σύζυγο. Με την συμμετοχή της γυναίκας στην παραγωγή και την οικονομική της ανεξαρτητοποίηση, το σκηνικό άλλαξε αρκετά. Οι νέες μορφές σχέσεων βασίζονται σε προσδοκίες περί ισότητας. Οι γυναίκες ζητάνε από τους συζύγους τους να είναι στενοί φίλοι, ερωτικοί σύντροφοι, και να συμμετέχουν στις δουλειές στο σπίτι, και στην ανατροφή των παιδιών, αν υπάρχουν. Οι άντρες δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά σε σχέση με το παρελθόν.Παρ’ όλ’ αυτά, οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθυνών σε σχέση με την οικογένεια. Οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα στο γάμο είναι πια θέμα υπό διαπραγμάτευση, και αυτό μοιραία οδηγεί σε συγκρούσεις.

Πώς θα σώσω το γάμο μου; 

Ένα άλλος σημαντικός παράγοντας  που συντελεί στην αύξηση των διαζυγίων, είναι οι μεγάλες προσδοκίες που έχουμε σήμερα από το γάμο μας. Ένας καλός γάμος περιμένουμε να μας προσφέρει  επικοινωνία, συντροφικότητα, συναρπαστικό σεξ, οικονομική ασφάλεια, και να μην εμποδίζει την ανάπτυξή μας σαν άτομα. Απ’ την άλλη μεριά, ξεχνάμε ότι η σχέση μας μέσα στο γάμο χρειάζεται συνεχή επαναπροσδιορισμό, γιατί περνώντας τα χρόνια αλλάζουμε, και η αρχική μορφή πιθανόν δεν μας καλύπτει. Καθώς μεγαλώνουμε, νέα ενδιαφέροντα, νέες ανάγκες προκύπτουν και η σχέση χρειάζεται προσαρμογή στα καινούργια δεδομένα.

Έχουμε προσδοκίες, αλλά δεν λαμβάνουμε υπ’ όψη μας συνήθως την μεγάλη επένδυση στη σχέση και τη δουλειά που χρειάζεται να κάνουμε μέσα σ’ αυτήν, προκειμένου να αποκτήσουμε αυτά που θέλουμε και να τη διατηρήσουμε. Χρειάζεται ενέργεια, που με τους εξαντλητικούς ρυθμούς ζωής που έχουμε σήμερα και με την έλλειψη γνώσης, συχνά δεν καταφέρνουμε να δώσουμε.

Πολλές συγκρούσεις λοιπόν, οι ρόλοι των δύο φύλων υπό διαπραγμάτευση, οι προσδοκίες πολλές, η δουλειά που χρειάζεται να κάνουμε μέσα στη σχέση συνεχής, ο ελεύθερος χρόνος ελάχιστος.Αυτοί είναι κάποιοι από τους παράγοντες που προκαλούν τη μεγάλη συχνότητα διαζυγίων στα σημερινά ζευγάρια.

Είναι πια  πραγματικότητα στις μέρες μας ότι τα παντρεμένα ζευγάρια δεν τα χωρίζει πια μόνο ο θάνατος, πιο συχνά τα χωρίζει ένα διαζύγιο. Ο γάμος σαν θεσμός είναι υπό αμφισβήτηση. Οι άντρες και οι γυναίκες αναζητούν καινούργια μοντέλα στις σχέσεις τους που να προσαρμόζονται στις νέες τους ανάγκες.

Συμβίωση ή γάμος;

Εκτός από το γάμο υπάρχουν σήμερα και άλλοι τρόποι να είναι ένα ζευγάρι μαζί, όπως είναι η συμβίωση χωρίς γάμο, είτε με παιδιά είτε χωρίς, ή το να έχουν δύο άνθρωποι σταθερή σχέση χωρίς να μένουν στο ίδιο σπίτι, ή ακόμη να έχουν μια ελεύθερη σχέση χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς υποχρεώσεις. Ίσως λοιπόν χρειάζεται να δούμε αυτή την νέα πραγματικότητα, να διερευνήσουμε πού βρισκόμαστε σε σχέση μ’ αυτήν. Είναι σημαντικό κάθε άνθρωπος να μπορεί να δει τις επιλογές που ανοίγονται στη ζωή του και να μπορεί ελεύθερα να ακολουθήσει αυτή που του ταιριάζει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου