Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ζήτησε από την Αθήνα να συγκεκριμενοποιήσει τις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις της.
«Η Ελλάδα έχει υποβάλει τις πρώτες προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Τώρα πρέπει αυτές οι προτάσεις να γίνουν συγκεκριμένες και να υπάρξει γι’ αυτό συνεργασία με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε η κ. Μέρκελ, μιλώντας τη Δευτέρα σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Βερολίνο.
«Σε αυτή τη βάση εύχομαι ένα καλό μέλλον για την Ελλάδα» πρόσθεσε η καγκελάριος και παρέπεμψε ρητά στις επιτυχίες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Για να ξεπεραστεί η κρίση, συνέχισε η καγκελάριος, η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, και τόνισε ότι είναι σημαντικό «να είμαστε πρόθυμοι να συντονιστούμε περισσότερο σε ό,τι αφορά την οικονομική μας πολιτική».
Εκτός από τη δημοσιονομική εξυγίανση, είναι σημαντική και η ενίσχυση της οικονομικής ένωσης, επισήμανε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι η νομισματική ένωση δεν θα ήταν εφικτή χωρίς μια οικονομική ένωση, ενώ ανέδειξε τη σημασία της ανάπτυξης στη μάχη κατά της ανεργίας.
«Η Ευρώπη χρειάζεται μια μεγάλη ανάσα προκειμένου να αφήσει την κρίση εντελώς πίσω» κατέληξε.
Στο μεταξύ ο γερμανός οικονομολόγος Κρίστιαν Οντενταλ, σε άρθρο γνώμης που υπογράφει στη Bild, υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι η «λιτότητα μέχρι θανάτου» δεν βοηθά.
Ο οικονομολόγος, επικεφαλής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση (CER) του Λονδίνου, επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει σχέση με το παλιό σύστημα που δημιούργησε τα προβλήματα και έχει, έτσι, μια καλή ευκαιρία να μεταρρυθμίσει αυτό το σύστημα.
«Για την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν καλύτερα αν δεν χρειαζόταν να παρακαλεί για επιπλέον χρήματα (...) Μόνο εάν η Ελλάδα έχει ανάπτυξη, θα μπορέσει να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα εφήρμοσε πολιτική λιτότητας άνευ προηγουμένου για δυτική χώρα σε καιρό ειρήνης (...) Δεν υπάρχει οικονομία στον κόσμο η οποία να μην καταρρεύσει με τέτοια λιτότητα. Με μια κατάρρευση της οικονομίας, παρά την πορεία λιτότητας, τα χρέη μπορούν να εξυπηρετηθούν και να αποπληρωθούν ακόμη λιγότερο» επισημαίνει ο οικονομολόγος.
«Για μένα το αποφασιστικό θέμα είναι πώς θα πάει η χώρα καλύτερα» δηλώνει ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων της Ελλάδας και πρώην ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Γιώργος Χατζημαρκάκης, στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και προσθέτει ότι για τους Έλληνες είναι αδιάφορο εάν η κυβέρνηση είναι συντηρητική ή ριζοσπαστική. «Θέλουν να επιβιώσουν» τονίζει και επισημαίνει ότι «αποτελεί μοναδική ιστορική ευκαιρία το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση είναι σε μεγάλο βαθμό απελευθερωμένη από την ολιγαρχία».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι διασυνδέσεις και οι προσωπικές επαφές του κ. Χατζημαρκάκη είναι για τον ίδιο πολύ σημαντικές και τις επαναφέρει συνεχώς στη συζήτηση. «Το πόσο στενές είναι οι διασυνδέσεις του με τον Τσίπρα και τους υπουργούς του παραμένει κάπως ασαφές. "Δεν υπάρχει καθημερινή επαφή με την κυβέρνηση" λέει. "Έχουν πάρα πολλή δουλειά". Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κατάγεται από το ίδιο χωριό της Κρήτης, όπως και η οικογένεια του Χατζημαρκάκη» σημειώνει ο συντάκτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου