Νέες έρευνες δείχνουν πώς ο τρόπος και ο ρυθμός που πληκτρολογούμε … δείχνει πολλά για την υγεία μας. Όλοι έχουμε σήμερα στο σπίτι μας κάποια ηλεκτρονική συσκευή, όπως λάπτοπ ή τάμπλετ, στην οποία πληκτρολογούμε κείμενα, e-mail και ηλεκτρονικές διευθύνσεις.
Ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) υποστηρίζουν ότι ο τρόπος που πληκτρολογούμε μπορεί να αποκαλύψει αν κινδυνεύουμε από Πάρκινσον!Επί του παρόντος, σχεδιάζουν ένα ειδικό πληκτρολόγιο που θα βοηθά το γιατρό να διαπιστώσει εάν η κινητικότητα του ασθενούς έχει εξασθενήσει, καθώς θα αναλύει το μοτίβο πληκτρολόγησης.Για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε κίνηση, ο βασικός κινητικός φλοιός του εγκεφάλου αποστέλλει σήματα σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου, όπως η παρεγκεφαλίδα και τα βασικά γάγγλια.
Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούν νωτιαίους νευρώνες που διεγείρουν τους μύες ώστε να εκτελέσουν την επιθυμητή κίνηση. Αρκετοί παράγοντες, όπως η έλλειψη ύπνου, μπορεί να δυσκολέψουν να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία αυτή κι έτσι παρατηρείται μειωμένη επιδεξιότητα.Στα άτομα με Πάρκινσον, πεθαίνουν τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται τρέμουλο, βραδύτητα στις κινήσεις και δυσκολία στη βάδιση, όπως σημειώνει άρθρο ειδησιογραφικού πόρταλ.
Οι ερευνητές από το ΜΙΤ σχεδίασαν έναν αλγόριθμο που αναλύει το μοτίβο πληκτρολόγησης ώστε να διαπιστωθεί εάν οι κινήσεις των δαχτύλων γίνονται ανεμπόδιστα. Για παράδειγμα, ο αλγόριθμος διαχωρίζει πώς πληκτρολογεί κάποιος αργά τη νύχτα, όταν η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την κινητικότητα, ή μετά από επαρκή ξεκούραση. Τα συμπεράσματα προκύπτουν βάσει του δείκτη key hold time, ο οποίος δείχνει για πόση ώρα πιέζεται ένα πλήκτρο. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το δείκτη αυτό, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα είναι δυνατό να εντοπιστούν τα πρώτα σημάδια φθίνουσας κινητικότητας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Πάρκινσον ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας, και μάλιστα πολύ νωρίτερα απ’ ότι είναι σήμερα εφικτό.Τα πρώτα αποτελέσματα δοκιμών που πραγματοποίησαν οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι ο αλγόριθμος διακρίνει με ακρίβεια τους ασθενείς από υγιή άτομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου