Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνη Συνάντηση για την Ελλάδα

Φωτογραφία
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συγκεντρώνονταν σε έκτακτη συνεδρίαση εδώ την Τετάρτη, υπό την πίεση να καταλήξουν σε μια λύση ανάγκης σχέδιο για να κρατήσει την Ελλάδα από τελειώνουν τα χρήματα, καθώς προσπαθεί να αναθεωρήσει ή ακόμη και διάλυση τους όρους της διεθνούς συμφωνίας διάσωσης της.
Συνέχεια ανάγνωση τα κύρια ιστορίαShare this page
Η συνεδρίαση του Eurogroup - μια επιτροπή Υπουργούς Οικονομικών από τις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ - θα μπορούσε να είναι μια θυελλώδη ένα, καθώς ο νεοεκλεγείς, αριστεροί ηγεσία ελληνική κυβέρνηση πιέζει για την ανακούφιση από τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Οι περιορισμοί αυτοί ήταν προϋπόθεση της στην Ελλάδα που χορήγησε συνολικά 240 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 272 δισεκατομμύρια δολάρια, σε δάνεια από τους ευρωπαίους γείτονές της και τοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο από το 2010. Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη να λάβει την επόμενη δόση του δανείου του, € 7.200 εκατομμύρια, ή Αλλιώς γεφυρωθεί το οικονομικό χάσμα, να κρατήσει από αθέτησης των διεθνών πληρωμών του χρέους της κατά τους επόμενους μήνες. Αλλά η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρας έχει ορκιστεί να τηρούν πλέον από τους όρους του προγράμματος διάσωσης, το οποίο ο ίδιος και πολλοί άλλοι Έλληνες κατηγορούν για τη χώρα οικονομικά βάσανα και υψηλή ανεργία.
Ένας κεντρικός παίκτης στην συνάντηση που αναμένεται να τρέξει καλά το βράδυ της Τετάρτης είναι Γιάνης Βαρουφάκης, ο μαχητικός νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών ο οποίος χαρακτήρισε το πρόγραμμα διάσωσης ως μια οικονομική καταστροφή για τη χώρα του. Ο κ Βαρουφάκης αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδια για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία παροχής χρηματοοικονομικής γεφύρωσης - ένα που θα χαλαρώσουν τουλάχιστον κάποιες από τις προϋποθέσεις λιτότητας.
Αυτή η προκλητική στάση κέρδισε την υποστήριξη των Ελλήνων νομοθετών που πέρασε ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό την Τρίτη το βράδυ στην Αθήνα.
Ακόμη και αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν είναι σε θέση να έρθουν σε συμφωνία το βράδυ της Τετάρτης, οπότε λογικά θα εξακολουθούν να στοχεύουν στην πρόληψη ελληνική εντάσεις χυθεί πάνω σε μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει την κρίση Ουκρανία και τρόποι αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη.
Οι υπουργοί Οικονομικών μπορεί, ως εκ τούτου, να προσπαθήσει να πάρει την κατάσταση σε ένα μοτίβο εκμετάλλευση, την επανέναρξη της εργασίας για τις ελληνικές προτάσεις όταν θα συναντηθούν ξανά τη Δευτέρα για τακτική προγραμματισμένη μηνιαία συνεδρίαση τους.
Αυτή ήταν η ένδειξη από Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup, όπως έφτασε στη συνεδρίαση της Τετάρτης. «Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα με την ευρωζώνη, έτσι ώστε να είναι το σημείο εκκίνησης," ο κ Dijsselbloem δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος είπε ότι αναμένεται καμία σαφή αποτελέσματα από την συνεδρίαση της Τετάρτης, και «Θα πρέπει να ακούσουμε νέες ιδέες και τις φιλοδοξίες τους.»
Η συνάντηση θα μπορούσε να είναι τεταμένη, ωστόσο.
Ο κ Βαρουφάκης θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Wolfgang Schäuble, απαθής τον Γερμανό ομόλογό του, ο οποίος απαίτησε ότι η Ελλάδα σε γενικές γραμμές κολλήσει με προηγούμενες δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και για λιτότητας σε αντάλλαγμα για συνέχιση της βοήθειας. Σε μια συνάντηση των δύο την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, ούτε φαίνεται να έχει πείσει τον άλλο.
Επίσης, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης είναι ο Michael Noonan, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, που έχει οδηγήσει τη χώρα του μέσα από χρόνια οδυνηρής λιτότητας μετά από μια διεθνή διάσωση, και επέκρινε την ελληνική διοίκηση για την κατασκευή "αδύνατο" προτάσεις για να κλείσει χάσμα χρηματοδότησης τους.
Η «πρόταση γέφυρα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει," ο κ Noonan δήλωσε την Τετάρτη, όπως ήταν επικεφαλής στη σύσκεψη."Εξακολουθώ να είμαι της άποψης ότι ο μόνος χώρος στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί είναι με την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος τους ή μέσα σε ένα πρόγραμμα," ο κ Noonan είπε, εκφράζοντας την προτίμησή τους για τη χορήγηση δανείων προς την Ελλάδα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα να λογοδοτήσουν για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την εξοικονόμηση προσπαθειών που θα μπορούσαν να παρακολουθούνται στενά.
Για να διατηρήσετε οικονομικές επιλογές τους ανοικτές, Έλληνες αξιωματούχοι έχουν φλερτάρει τη Ρωσία και την Κίνα. Τα ανοίγματα εμφανίζονται σκοπό να ασκήσει πίεση για την Ευρωπαϊκή πιστωτές να κάνουν το είδος των παραχωρήσεων που οι Έλληνες έχουν απαιτήσει να μην επιτρέπεται η Μόσχα ή το Πεκίνο μια σφήνα μεταξύ της Αθήνας και της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά την Τετάρτη με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Keqiang. Το γραφείο του κ Τσίπρας είπε ότι συζήτησαν σχέδια για την ελληνική αντιπροσωπεία να επισκεφθεί την Κίνα πριν από ένα επίσημο ταξίδι εκεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Στη Μόσχα την Τετάρτη, ρωσική και ελληνική υπουργοί Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου ο Ρώσος υπουργός, Σεργκέι Λαβρόφ Β, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει την οικονομική βοήθεια εάν η Αθήνα έχει υποβάλει αίτηση, ανέφερε το Reuters .
Καθώς οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες προχώρησε, χιλιάδες διαδηλωτές το βράδυ της Τετάρτης εμπλοκή στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους της Αθήνας για να υποστηρίξει ένα τέλος στη λιτότητα και την πλάτη θέση της κυβέρνησης.
Πολλοί κραδαίνοντας την ελληνική σημαία κυμάτισε και πλακάτ που έγραφαν, «Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία!», Ενώ άλλοι, κατήγγειλαν «ευρωπαϊκό εκβιασμό» και απηύθυνε έκκληση για «κανένας συμβιβασμός με τους τραπεζίτες και ΕΕ" Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν επίσης στη μεγάλη βόρεια πόλη της Σαλονίκης, που ονομάζεται Θεσσαλονίκη από τους Έλληνες.
Μεταξύ των αξιωματούχων της ευρωζώνης συναντώνται στις Βρυξέλλες, που θα μπορούσε να είναι σε θέση να βοηθήσει πείσει Έλληνες αξιωματούχους για να βγάλουμε με κόπο σε τουλάχιστον μερικές από τις παλαιότερες υποχρεώσεις τους σε αντάλλαγμα για μια χαλάρωση των κανόνων λιτότητας ήταν Michel Sapin, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Ο κ Sapin είναι μέλος της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης στη Γαλλία που έχει πάρει τη δική σκεπτικισμό της δημοσιονομικής λιτότητας.
Άλλες πιθανές ειρήνη μεσίτες κατά τη συνεδρίαση του την Τετάρτη το βράδυ περιλαμβάνουν Κριστίν Λαγκάρντ, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία είναι ένας από τους διεθνείς πιστωτές στην Ελλάδα. Καθώς πορεύεται στην συνάντηση, η κα Λαγκάρντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "είχε μια πολύ καλή ανταλλαγή» με τον κ Βαρουφάκης νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
Ο κ Βαρουφάκης αναμένεται να ζητήσει από τους εταίρους της ευρωζώνης του την Τετάρτη για το δικαίωμα να εκδώσει περίπου 8 δισεκατομμύρια € περαιτέρω βραχυπρόθεσμο χρέος πάνω από ένα ρεύμα € 15 δισεκατομμύρια το όριο και να ζητήσει την άδεια να αυξήσει το ποσό των χρημάτων που οι ελληνικές τράπεζες να πατήσετε κάτω ένα πρόγραμμα επείγουσας παροχής ρευστότητας.
Υπήρξαν ενδείξεις ότι το κεφάλαιο μετά την φυγή της ελληνικής τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά ο Michael Howell, Διευθύνων Σύμβουλος της Capital Διασυνοριακή, πήγε αυτούς τους φόβους, την Τετάρτη. Είπε ότι η φυγή κεφαλαίων ήταν "δεν είναι η καταστροφή πολλοί ανησυχούν για" ανάμεσα σε «μικρό σημάδι ότι η οικονομία ως σύνολο αιμορραγία κεφαλαίων."
Ο κ Βαρουφάκης αναμένεται επίσης να ζητήσει από τους ευρωπαϊκούς πιστωτές να δώσει στην Ελλάδα τα € 1,9 δις τα κέρδη που έχουν γίνει στις εκμεταλλεύσεις τους από τα ελληνικά ομόλογα και να προτείνει ότι περίπου 11 δις € το υπολειπόμενο χρηματοδότηση από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους Έλληνες δανειστές ασχολούνται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί σε ορισμένες απαιτήσεις από τους πιστωτές, ο κ Βαρουφάκης αναμενόταν να δεσμεύσουν καταστολή των περιπτώσεων φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Οι αναλυτές λένε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν.
"Η λύση για την Ελλάδα είναι θέμα πολιτικής βούλησης", δήλωσε ο Guntram Wolff, ο διευθυντής του Bruegel, ενός ερευνητικού οργανισμού στις Βρυξέλλες. «Το πρώτο βήμα είναι για τους Έλληνες να σταματήσουν τις μονομερείς δηλώσεις τους να αυξήσουν τις δαπάνες τους χωρίς να είναι σε θέση να το καλύψουμε», είπε ο κ Wolff, και «τότε Ευρωπαϊκή πιστωτές θα πρέπει κάπως να καθυστερήσει την αποπληρωμή του χρέους και να τους προσφέρει κάτι περισσότερο από ένα οικονομικό μαξιλάρι."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου