Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Καλτσίδης εναντίον Σαββίδη



 

  Ετοιμάζονται για επενδύσεις στη χώρα μας οι δύο άνδρες


   


    Ελάχιστοι στην Ελλάδα γνωρίζουν τον Φιλάρετο Καλτσίδη, τον πλουσιότερο αυτή τη στιγμή Ελληνα, ο οποίος φέρεται να εξετάζει πλέον σοβαρά την ανάμειξή του στο παιχνίδι των επενδύσεων στη χώρα μας.  


Το όνομά του, μάλιστα, όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», συζητήθηκε έντονα από το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. 
Με ισχυρές διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο και στο Μαξίμου ο κ. Καλτσίδης συγκαταλέγεται στους φίλους του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και του Αντώνη Σαμαρά, ενώ στα θυρανοίξια του παρεκκλησίου στο κτήμα του στην Κορώνη, την Κυριακή του Πάσχα, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Μιλά ελληνικά και είναι άνθρωπος ιδιαίτερα χαμηλού προφίλ. Επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα και ειδικά τη Μεσσηνία, όπου διατηρεί περιουσία.
 
Ο 50χρονος Ρωσοπόντιος, «βασιλιάς του τσιμέντου», όπως τον αποκαλούν οι επιχειρηματικοί κύκλοι στη Ρωσία, έχει διπλή υπηκοότητα, ρωσική και ελληνική. Η περιουσία του ξεπερνά τα 6,7 δισ. δολάρια και τον κατατάσσει στο νούμερο 175 της λίστας του Forbes και στην 22η θέση των πλουσιότερων Ρώσων.
 
Σήμερα ο όμιλός του, Eurocement Group, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στη Ρωσία, ενώ ο Καλτσίδης και η οικογένειά του δραστηριοποιούνται δυναμικά σε διάφορους τομείς, όπως στο εμπόριο άνθρακα, στα λιπάσματα, στη ναυτιλία, στο real estate κ.α. Αυτοδημιούργητος, ξεκίνησε από το μηδέν και κατάφερε να χτίσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία. Γεννημένος το 1963 στην Ταρσόν της επαρχίας Τσάλκα της Γεωργίας, σε μια πολυμελή οικογένεια ποντιακής καταγωγής, σπούδασε μηχανικός εξόρυξης στο Moscow Mining Institute και έχει διδακτορικό στα οικονομικά.
 
Ο Φιλάρετος Καλτσίδης είναι μέλος της Mining Science Academy και της Διεθνούς Ακαδημίας Ενέργειας. Εχει συγγράψει 22 έργα και στις 20 Οκτώβρη του 2004 αναγορεύθηκε καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών και Σχεδιασμού Εξόρυξης στο Moscow State Mining University.
 
Εργάστηκε ως γενικός διευθυντής στο International Mining Trade House (Διεθνής Οίκος Εμπορίου Μεταλλευμάτων) και λίγα χρόνια αργότερα δημιούργησε τη Rosuglesbyt, τη μεγαλύτερη εμπορική εταιρεία άνθρακα της Ρωσίας. Το 2000, σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Σεργκέι Γκενεράλοφ, αγόρασε την Εταιρεία Ανθρακα Krasnoyarsk.
 
Λίγο μετά εισήλθε δυναμικά και στον χώρο του τσιμέντου αγοράζοντας τη Stern Cement, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Ομιλο Eurocement. Το 2005 ο όμιλός του προχώρησε σε εξαγορά εργοστασίων με αποτέλεσμα να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στη χώρα. 

Με 16 εργοστάσια παράγει έως και 38 εκατ. τόνους τσιμέντου.
Πρόσφατα ο Καλτσίδης αύξησε στο 10% το μερίδιό του στην εταιρεία τσιμέντου Holcim, η οποία ανήκει στον Ελβετό δισεκατομμυριούχο Τόμας Σμεντάινι, ενώ διατηρεί και μεγάλες επενδύσεις στον χώρο των λιπασμάτων κατέχοντας το 10,3% της πανίσχυρης Uralkali-Silvinit. Μάλιστα το ποσοστό αυτό το αγόρασε από τον φίλο του και επίσης δισεκατομμυριούχο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, τον νέο ιδιοκτήτη του Σκορπιού.
 

Η αγάπη του Φιλάρετου Καλτσίδη για την Ελλάδα είναι μεγάλη, ενώ τα τελευταία χρόνια ερωτεύτηκε την πανέμορφη Μεσσηνία. Ετσι, αγόρασε μια μεγάλη παραθαλάσσια έκταση σε ένα ειδυλλιακό σημείο της Κορώνης, όπου αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό κατασκευή η εξοχική του κατοικία.
 
Ο Ιβάν είναι τρομερός... στα λόγια

Μεγαλόπνοα επενδυτικά σχέδια εμφανίζεται να έχει όμως και ο Ιβάν Σαββίδης. Τα μετέωρα βήματα του θολώνουν την εικόνα που επιχειρεί να δημιουργήσει επικοινωνιακά από τότε που βρέθηκε στο προσκήνιο με την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ τον περασμένο Αύγουστο.
 
Κύκλοι της Β. Ελλάδας και όχι μόνο, εκτιμούν ότι οι τελευταίες κινήσεις του ομογενούς επιχειρηματία προκαλούν πολλά ερωτηματικά. Οι απολύσεις προπονητών είναι μέσα στη ζωή των ομάδων, όμως τα πρωτοφανή γεγονότα που ακολούθησαν την εκδίωξη του Γιώργου Δώνη από την Τούμπα προκαλώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Νίκου Κωνσταντίνου, αποτελούν μελανό σημείο, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για... ρωσικά ήθη.
 
Στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ εδώ και χρόνια έχουν δεινοπαθήσει από απερίγραπτους παράγοντες, με τελευταίο το φιάσκο του διδύμου «Σαχπατζίδη - Φλωρίδη», το οποίο είχε έγκαιρα αποκαλύψει με δημοσιεύματα η εφημερίδα μας, όταν άλλοι έσπευδαν να υμνήσουν. Ετσι, όσοι ασχολούνται με τα του «Δικεφάλου του Βορρά» έχουν μάθει να είναι δύσπιστοι απέναντι σε όποιον υπόσχεται μεγαλεία.
 
Στην περίπτωση του Ιβάν Σαββίδη, τόσο ορισμένες κινήσεις του ως αφεντικού της ΠΑΕ όσο και το επικοινωνιακό σκηνικό που στήθηκε εξαρχής και αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα εμφανίζοντάς τον να αλωνίζει επιχειρηματικά, έχουν κάνει αρκετούς να εκφράζουν φόβους, αν και το απεύχονται, για το ενδεχόμενο μίας ακόμη άτυχης κατάληξης. Θυμίζουν μάλιστα τη δικαστική διαμάχη που έχει ο ομογενής από τη Ρωσία με την πρώην ομάδα του στο Ροστόφ, διεκδικώντας ακόμη και χιλιάδες ρούβλια.
 
Διαδίδει πως αγοράζει «ό,τι κινείται»
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η οικοδόμηση σεναριολογίας για τα μεγαλόπνοα σχέδια του Ιβάν Σαββίδη. Κύκλοι εμφανίζουν τον ομογενή επιχειρηματία διατεθειμένο να αγοράσει «ό,τι κινείται». Την εβδομάδα που πέρασε στον κατάλογο των «υπό αγοράν» προστέθηκαν το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού Δράμας και η ΠΑΕ Καβάλα, την οποία, σύμφωνα με τα σενάρια, προτίθεται να μετατρέψει σε ΠΑΟΚ Β'.
 
Βέβαια και για τα δύο υπήρξαν κατηγορηματικές διαψεύσεις από παράγοντές τους, όπως και για το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, που είχε μπει στον κατάλογο από την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια ώρα όμως πέρασε στα ψιλά μια εξέλιξη που υπήρξε στη ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.
 
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που επρόκειτο να γίνει την περασμένη Τετάρτη για να αποφασίσει την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησής της στο εταιρικό σχήμα του Ιβάν Σαββίδη αναβλήθηκε για τις 21 Μαΐου, επειδή δεν είχαν προσκομιστεί ακόμη από την πλευρά του κάποια νομιμοποιητικά έγγραφα.
 
Στη ΣΕΚΑΠ θα είναι η πρώτη φορά που ο Ιβάν Σαββίδης θα κληθεί να καταβάλει άμεσα κάποιες δεκάδες εκατ. ευρώ στον εκκαθαριστή ΑΤΕ, ενώ μέχρι τώρα οι καταβολές ήταν μόνο 1 εκατ. ευρώ για το «Μακεδονία Παλλάς», αφού έγινε ενοικίαση για έναν χρόνο.
 
Την ίδια στιγμή, το ποσό των 24 εκατ. για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ουσιαστικά μεταβιβάστηκε σε έναν λογαριασμό τον οποίο διαχειρίζεται ο ίδιος! Οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι η πρόταση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ήταν μόνο επικοινωνιακή και για τον λόγο αυτό βρέθηκε εκτός διαγωνισμού από την πρώτη κιόλας φάση, ενώ ως απλή πρόθεση αξιολογείται η συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για τα ακίνητα στο Παλιούρι και στον Αϊ-Γιάννη στη Χαλκιδική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου