Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ο ΟΗΕ σκοπεύει να καταπολεμήσει την πείνα με... έντομα .

Ο ΟΗΕ σκοπεύει να καταπολεμήσει την πείνα με... έντομα
Ένα νέο όπλο στην καταπολέμηση της πείνας έχει βρει ο ΟΗΕ: την κατανάλωση εντόμων!
Τουλάχιστον υπέρ αυτού επιχειρηματολογεί η αναφορά του Οργανισμού τροφίμων και Γεωργίας, στην οποία οι ακρίδες και άλλοι εκπρόσωποι του είδους περιγράφονται ως επιλογές τροφών που δεν αξιοποιούνται επαρκώς.
Στις 200 σελίδες της αναφοράς επισημαίνεται πως ήδη 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμπληρώνουν τη διατροφή τους καταναλώνοντας έντομα, που είναι υψηλά σε πρωτεΐνες και μεταλλικά στοιχεία, ενώ παράλληλα υπάρχουν και περιβαλλοντολογικά οφέλη.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, τα έντομα μπορούν να υποκαταστήσουν εύκολα το βρώσιμο κρέας. Κατά μέσο όρο δύο κιλά τροφής αντιστοιχούν σε ένα κιλό μάζας εντόμου. Για να έχει κανείς μία ευκρινέστερη εικόνα, τα βοοειδή απαιτούν οκτώ κιλά τροφής για να παράξουν ένα κιλό κρέατος. Ίσως πιο σημαντικό όμως να είναι το γεγονός ότι τα έντομα απελευθερώνουν λιγότερα αέρια που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και τρέφονται πιο φτηνά.
Προς το παρόν, τα περισσότερα βρώσιμα έντομα συγκεντρώνονται σε δάση και σε μικρές οικογενειακές φάρμες που ασχολούνται με το είδος. Αλλά σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η μηχανοποίηση μπορεί να αυξήσει την παραγωγή εντόμων.
«Τα έντομα είναι παντού και αναπαράγονται γρήγορα, αφήνοντας χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το κρέας και το ψάρι και είναι πολύ σημαντικά ως διατροφικό συμπλήρωμα για τα υποσιτισμένα παιδιά», υπογραμμίζει η αναφορά του Οργανισμού. Σύμφωνα με τα ίδια επιχειρήματα, τα έντομα είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο μεταξύ άλλων. Μάλιστα, ο ΟΗΕ επεσήμανε πως το Πρόγραμμα Βρώσιμων εντόμων που διαθέτει εξετάζει και τις εναλλακτικές των αραχνοειδών.
Σύμφωνα με βιολόγους, η διατροφική αξία της μέλισσας, του μυρμηγκιού και της ακρίδας πλησιάζουν εκείνη του άπαχου κόκκινου κρέατος ή του ψητού ψαριού. Όσο για τη γεύση, η αναφορά επισημαίνει πως συγκεκριμένες κάμπιες στη νότια Αφρική και αυγά μυρμηγκιών στην Ασία θεωρούνται «λιχουδιές» που είναι μάλιστα και ιδιαίτερα ακριβές.
Διαβάστε περισσότερα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου