Η πρόθεση της εταιρίας Japonica να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 2,9 δισ. ευρώ προκάλεσε αρκετές απορίες στις διεθνείς αγορές. Το αναφέρει με τον καλύτερο τρόπο η έγκριτη οικονομική ιστοσελίδα Wall Street Journal που προσπαθεί να αναλύσει ποια είναι η εταιρία μυστήριο που ετοιμάζεται να πάρει ένα τέτοιο ρίσκο.
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της WSJ, η πρώτη αντίδραση στο άκουσμα της είδησης ήταν «Ε;». Για ποιο λόγο υπήρχε αυτή η αντίδραση; «Αρχικά γιατί όποιος γνωρίζει τις αγορές ποτέ δεν είναι βρει μπροστά του τη συγκεκριμένη εταιρεία», αναφέρεται στο αφιέρωμα της WSJ για την Japonica και η συνέχεια έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, η Japonica είναι μια επιχειρηματική επενδυτική εταιρεία που κάνει στοχευμένες επενδύσεις σε χαμηλής επίδοσης παγκόσμιες περιπτώσεις. Δεν είναι, όμως, μια εταιρεία που είναι στο στόμα των traders και είναι ασαφές αν η Japonica έχει όντως διαθέσιαμα τα χρήματα ή αυτός είναι ένας τρόπος να... οικοδομήσει μια θέσει στο χρέος της Ελλάδας.
«Είναι ένας νέος παίκτης στην αγορά και δυσκολευόμαστε να ερμηνεύσουμε τις κινήσιεις του», ανέφερε στην Wall Street Journal ένας χρηματιστής. Εκπρόσωπος της Japonica διαβεβαίωσε την WSJ πως η προσφορά είναι αληθινή και αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο απόκτησης θεσμικών κομματιών των ομολόγων σε μια σωστή και αποδοτική σχέση τιμής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η ελάχιστη τιμή στην προσφορά έχει οριστεί στο 45% της ονομαστικής αξίας, ένα 26,5% πάνω από τη μέση τιμή τους στην επαναγορα των κρατικών ομολόγων από την Ελλάδα τον Δεκέμβριο 2012, αλλά πολύ χαμηλότερο από το ισχύον επιτόκιο της αγοράς, το οποίο είναι μεταξύ 48% και 62% της ονομαστικής αξίας.
Η αντίδραση σε αυτή την ανακοίνωση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων είναι σχετικά περιορισμένη, με τις τιμές του ελληνικού χρέους να έχουν αλλάξει ελάχιστα.
Η ελληνική κυβέρνηση αποδείχτηκε ικανή να πείσει τους κατόχους ομολόγων να πουλήσουν στο 45% της ονομαστικής αξίας κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά ένας νέος παίκτης στην αγορά, μάλλον θα δυσκολευτεί, παρατηρεί η Wall Street Journal και το κείμενο συνεχίζει: «Σύμφωνα με τη δήλωση της Japonica, η πρότασή της δεν έχει την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και η εταιρείας δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, το 45% της ονομαστικής τιμής είναι ένα μίνιμουμ, το οποίο μπορεί να αυξηθεί.
Υπάρχουν, επίσης, ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με τη στρατηγική αγοράς της Japonica. Ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να αγοράσει ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού χρέους, Japonica ρισκάρει να πυροδοτήσει ένα ράλι στα υπάρχοντα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, κάτι που βίωσε ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση όταν επαναγόρασε τα ομόλογα που ήταν στα χέρια ιδιωτών. Η πολιτική της δεν συνάδει με αυτή που έχουν εφαρμόσει άλλοι επενδυτές στις αγορές της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας. Εκείνη απέκτησαν θέση στην αγορά σιγά, σιγά και δίχως να διαφημίζουν τις προθέσεις τους.
Σύμφωνα με τη δήλωση της Japonica, αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας ιδιώτης επενδυτής έχει κάνει προσφορά για ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Η πρόσκληση παρέχει ευελιξία, επιτρέποντας στον αγοραστή να κάνει άμεσες αγορές και στους επενδυτές το δικαίωμα να αποχωρήσουν πριν από την αποδοχή ή τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών. Η προθεσμία λήξης της προσφοράς είναι η 1η Ιουλίου 2013, εκτός κι αν αλλάξει σύμφωνα με το μνημόνιο Δημόσιας Προσφοράς. Μείνετε συντονισμένοι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου