Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες! (Συνεχής Ενημέρωση…)


5554444

Καταιγιστικούς ρυθμούς παίρνουν πλέον οι εξελίξεις για την Ελλάδα και την πολυπόθητη αποδέσμευση της χρηματοδότησης ενώ γίνεται πλέον εκρηκτικό το πρόβλημα ρευστότητας για την ελληνική κυβέρνηση.

Λίγο μετά τις 12.00 έγινε γνωστό πως τελείωσαν ταυτόχρονα οι διαπραγματεύσεις τόσο στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια όσο και στο Brussels Group.
Αύριο συγκαλείται η ομάδα εργασίας του Euro Working Group και εφόσον υπάρξει συμφωνία θα γίνει έκτακτο Eurogroup για τη χώρα μας μέσα στην εβδομάδα.
Προς το παρόν επίσημα κανείς δεν ανοίγει τα χαρτιά του ούτε στην Αθήνα ούτε στις Βρυξέλλες για το εαν υπάρχει ή όχι συνολική συμφωνία. Από την τροπή όμως των γεγονότων και την ανάγκη έκτακτης σύγκλησης κοινοτικών οργάνων μέσα στην εβδομάδα με σκοπό να προλάβουν το Πάσχα των Καθολικών μάλλον προοιωνίζεται μία πρώτη συμφωνία.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε το πρωί για έκτακτο Eurogroup όσο και το ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προφήτευε συμφωνία μέχρι την Τετάρτη.
Άλλο ένα σημάδι συμφωνίας είναι οι δηλώσεις της Μέρκελ περί παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ αλλά και το τετ α τετ που έχει αυτήν την ώρα με τον Φ. Ολάντ στην Καγκελαρία.
Κλειδί για τη συμφωνία η λίστα με τα μέτρα – Σύγχυση με τον ΕΝΦΙΑ
Εύλογη είναι η υπόθεση πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που έγιναν επί της λίστας μεταρρυθμίσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση.
Παρά τις διαρροές για δυσαρέσκεια των κοινοτικών αξιωματούχων για ασάφεια και μη κοστολόγηση η λίστα Βαρουφάκη φαίνεται πως παίρνει το πράσινο φως εταίρους και πλέον το Μαξίμου ελπίζει πια βάσιμα πως θα ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στη λίστα περιλαμβάνονται μια σειρά από αντικίνητρα για όσους θέλουν να βγουν σε πρόωρη σύνταξη έτσι ώστε να σταματήσει το κύμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.Στο αρχικό κείμενο της λίστας Βαρουφάκη σε ό,τι αφορά στις πρόωρες συντάξεις υπήρχε αναφορά στο Δημόσιο, τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ, τώρα αυτή η αναφορά δεν υπάρχει και κάπως έτσι η βάση διευρύνεται σε όλα τα Ταμεία.
Ταυτόχρονα μπαίνει ψαλίδι σχεδόν στο σύνολο των περίπου 200 φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα φαίνεται ότι διατηρούνται όσες υπάρχουν ως σήμερα.
Ασάφεια παραμένει στο θέμα του ΕΝΦΙΑ που προς το παρόν φαίνεται πως δεν αντικαθίσταται και πιθανότατα μένει με κάποιες μικρές αλλαγές επί της ουσίας αλλά με άλλο όνομα και πιθανότερο το ”Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας”.
Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ όλα δείχνουν πως θα ισχύσει από του χρόνου για τα εισοδήματα του 2015, ενώ έχει αποκαλυφθεί και δεύτερο σημείωμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε excel, οι οποίες όμως δεν έχουν γνωστοποιηθεί και θα δοθεί στη δημοσιότητα εάν δοθεί και από τα κλιμάκια.
Η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που οδηγεί σε μειώσεις στις συντάξεις, να επαναφέρει τη 13η σύνταξη, αλλά και να μην θίξει το ΕΚΑΣ.
Η λίστα περιλαμβάνει και  μια σειρά από μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα από 3,2 ως 4 δισ. Το υπουργείο αναμένει 600 εκατομμύρια από τις ρυθμίσεις οφειλών, άλλα 350 εκατομμύρια από τις τηλεοπτικές άδειες, 350 εκατομμύρια από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ και περίπου 700 εκατομμύρια από τους ελέγχους των τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό.Άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού, 225 εκατομμύρια από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων και 200 εκατομμύρια από μέτρα για το ηλεκτρονικό τζόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου