Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Τα πιο συναρπαστικά πλέι oφ αρχίζουν



 

Τα πιο συναρπαστικά πλέι oφ αρχίζουν
Μακάρι να είναι καθαρή η διαδικασία των πλέι οφ της FootBall League. Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος

Μια μέρα πριν από την σέντρα των πλέι οφ του πιο συναρπαστικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που έγινε στην Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία της επαγγελματικής έκδοσης του αθλήματος, η συζήτηση για το ποιος από τους Παναιτωλικό, Ολυμπιακό Βόλου, Ηρακλή, Νίκη Βόλου θα πάρει το τελευταίο εισιτήριο για τη Super League έχει ανάψει.
Δεν γεννάται ζήτημα, σε μια τόσο φρέσκια διαδικασία με τόσο μικρή ιστορία στην Ελλάδα, είναι παράτολμο να κάνει κανείς πρόβλεψη, να παραστήσει τον ικανό να εκτιμήσει το όνομα του νικητή σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα. Ναι, τα αποτελέσματα αυτής της σεζόν μεταξύ των συγκεκριμένων ομάδων βγάζουν πρώτο τον Παναιτωλικό. Με πολύ μικρή διαφορά όμως, τόσο μικρή που μαρτυρά ότι αυτές οι ομάδες ήταν σε αυτό το πρωτάθλημα περίπου ισοδύναμες. Είναι εύκολο κανείς να αντιληφθεί ότι μετά από μια... κανονική περίοδο, η οποία μόνο κανονική δεν υπήρξε με τα 40 παιχνίδια, τα πλέι οφ είναι μια δοκιμασία φυσικών και ψυχικών αντοχών. Τις προάλλες ο Αλέκος Βοσνιάδης, ο πρωταθλητής της Football League, που έκανε τον σταυρό του που γλίτωσε ο Απόλλωνας αυτή τη διαδικασία, εκτιμούσε σε μια κουβέντα μας ότι θα κόψει το νήμα αυτός που δεν έχει αδειάσει ψυχολογικά, αυτός που δεν έχει απογοητευτεί που βρίσκεται στα πλέι oφ, αυτός που δεν πτοήθηκε από την απώλεια του εισιτηρίου της απευθείας ανόδου.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό που θα μετρήσει και θα κάνει τη διαφορά. Είναι και η ικανότητα που θα δείξουν οι προπονητές στη διαχείριση των αποτελεσμάτων. Διότι ο κύκλος ζωής μίας ομάδας ανάμεσα σε δύο παιχνίδια είναι τώρα πολύ μικρότερος από τον κανονικό. Δεν είναι εβδομάδα, είναι μόλις ένα 48ωρο. Και σε αυτό ο προπονητής πρέπει να καταφέρει να αλλάξει το τσιπάκι, είτε μετά από νίκη είτε μετά από ήττα, να φορτίσει τις μπαταρίες, να εμπνεύσει, να ετοιμάσει ψυχοπνευματικά και τακτικά τους ποδοσφαιριστές. Η διαδικασία φωνάζει ότι τη διαφορά θα την κάνουν οι προπονητές.
Ολα αυτά βεβαίως αν και εφόσον ο νικητής κριθεί στο τερέν, από τις προσπάθειες των πρωταγωνιστών και όχι από τους διαιτητές των αναμετρήσεων. Θα είναι μεγάλο κρίμα για ένα πρωτάθλημα που φτύνει αίμα για να ξανακερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία του, για ένα πρωτάθλημα που μετά από χρόνια έγινε ελκυστικό να ρίξει την αυλαία με διαιτησίες που θα επηρεάσουν ή και θα καθορίσουν την κατάληξη αγώνων, που θα αποφασίσουν τον νικητή και τελικώς την ομάδα που θα πάρει το εισιτήριο.
Είναι ευχή για το ποδόσφαιρο να είναι καθαρή η διαδικασία των πλέι oφ της Football League. Το έχει ανάγκη η μπάλα. Και επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, ας αρκεστούμε στην ευχή το τέλος της διαδικασίας να μας βρει να χειροκροτούμε τον νικητή και όχι να μουτζώνουμε το ποδόσφαιρο.
Πηγή: SportDay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου