Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Με σύσκεψη στο Αιγίνιο ξεκίνησε η συνεργασία φορέων ενόψει της λειτουργίας της ΠΟΑΥ Πιερίας



Πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα πρόσφερε η σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων για την προώθηση της Π.Ο.Α.Υ., την καθαριότητα των ακτών και την προστασία του περιβάλλοντος,  που διοργάνωσε ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού το πρωί της Τετάρτης. Το βασικό ήταν ότι έγινε μια αρχή καλής συνεργασίας, η οποία μπορεί να αλλάξει το κλίμα και την κατάσταση, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων.


Συντονίζοντας τη συζήτηση, ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλης Λαγδάρης κάλεσε όλους να σεβαστούν το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «ο ορίζοντας έχει τέλος». Τα βασικά συμπεράσματα αφορούσαν σε μια σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων εξ αιτίας των οποίων δεν έχει υπογραφεί ακόμα το Προεδρικό Διάταγμα που θα ιδρύσει την ήδη θεσμοθετημένη ΠΟΑΥ Πιερίας.
Επιπλέον, το Λιμενικό Ταμείο μόλις πρόσφατα μπορεί να λειτουργήσει και πάλι νομότυπα και θα προωθήσει την επίλυση προβλημάτων καθαριότητας, μετά από μια σύγχυση μεταξύ Υπουργείου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το ποιος επικυρώνει τις αποφάσεις του που κράτησε ένα χρόνο. Για τις λοιπές ενστάσεις γύρω από την λειτουργία των μυδοκαλλιεργειών, η κανονική λειτουργία της ΠΟΑΥ το αργότερο στις αρχές του 2015 αναμένεται να ρυθμίσει την διαδικασία και να ελέγχει τη νομιμότητα όσων συμμετέχουν σε αυτή.


Η ίδρυση της ΠΟΑΥ ορίζει και ελέγχει τα πρότυπα λειτουργίας των μυδοκαλλιεργειών
Ανοίγοντας τον κύκλο των εισηγήσεων, ο κ. Λαγδάρης είπε ότι εδώ και χρόνια η εικόνα δεν είναι η καλύτερη δυνατή, επισημαίνοντας ότι μπορεί η μυδοκαλλιέργεια να φέρνει εισόδημα στην περιοχή, ωστόσο δεν είναι η μόνη προσοδοφόρα δραστηριότητα και θα πρέπει να συμφωνηθούν τρόποι ώστε να βελτιωθεί. Κατόπιν, έθεσε τους 3 άξονες στους οποίους κινήθηκε η συζήτηση: Προώθηση της υπογραφής του απαιτούμενου Προεδρικού Διατάγματος, Εφαρμογή σχεδίου συγκέντρωσης και αποκομιδής απορριμμάτων που προέρχονται από τη μυδοκαλλιέργεια και Προτάσεις και Δράσεις για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των ακτών.

Στα παραπάνω πήραν το λόγο εκπρόσωποι της Π.Ε. Πιερίας, με πρώτο τον Επιστημονικό Συνεργάτη Δημήτρη Ρουκά που ενημέρωσε για τους ελέγχους που γίνονται καθ’ όλη την τουριστική περίοδο και βγάζουν τα κολυμβητικά νερά της Πιερίας ως εξαιρετικής ποιότητας. Αναφέρθηκε ακόμα και στους ελέγχους που γίνονται λόγω της ύπαρξης μυδοκαλλιεργειών (για τοξικότητα φυτοπλαγκτόν και μικροβιακό φορτίο, σημειώνοντας ότι «οι εν γένει ανθρώπινες δραστηριότητες δημιουργούν πρόβλημα, το οποίο αντιλαμβανόμαστε με αυτούς τους ελέγχους» και προσθέτοντας ότι τα μύδια αποτελούν πρεσβευτή της βόρειας Πιερίας στο εξωτερικό, όπου καταναλώνεται το 65% της παραγωγής.
Έπειτα, ο πρόεδρος της ΠΟΑΥ Πιερίας, περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης υπεραμύνθηκε τον οργανισμό και τις υπηρεσίες λέγοντας «προσπαθήσαμε να είμαστε πάντα παρόντες στα προβλήματα, κατορθώσαμε να παραμείνει η ΠΟΑΥ της Πιερίας και όχι της Κεντρικής Μακεδονίας, με την επιχειρηματολογία ότι έχει τους καλύτερους καλλιεργητές και τα καθαρότερα νερά, κάτι που αποτελεί τιμή για όλους».

Ακολούθησε το ιστορικό της ΠΟΑΥ από την Προϊσταμένη Τμήματος Αλιείας της Π.Ε. Πιερίας Πηνελόπη Βουλγαρίδου, που από το 2008 που ιδρύθηκε δεν έχει λάβει ακόμα τις απαραίτητες υπογραφές στο Προεδρικό Διάταγμα. Όπως θύμισε, νωρίτερα ακόμα, έπρεπε να πειστούν οι καλλιεργητές για να συμμετάσχουν και ακολούθως ξεκίνησαν οι πρώτες διοικητικές διαδικασίες, το 2006. Επόμενος σταθμός ήταν ένας χρόνος αλληλογραφίας με το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, ενώ μεσολάβησε και ο Καλλικράτης που επέφερε αλλαγές στη σύσταση του Δ.Σ. της ΠΟΑΥ.
Συνεχίζοντας την εξιστόρηση, η κα Βουλγαρίδου τόνισε ότι το Προεδρικό Διάταγμα αποστέλλεται προς υπογραφή αισίως για 3η φορά, αφού αρχικά ελέγχθηκε για κάποιες προσθήκες, ανέμενε το προσδιορισμό ειδικού πλαισίου λειτουργίας και τέλος συμπεριέλαβε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αν και αρχικά είχε λάβει σχετική απαλλαγή. Κλείνοντας αυτό το ζήτημα, υπογράμμισε ότι όταν ξεκίνησαν οι μυδοκαλλιέργειες το 1985 δεν υπήρχε σχετική νομοθεσία ή χωροταξία.
«Όλοι προσπαθούν να εναρμονιστούν με τις εγκυκλίους, με την ΠΟΑΥ, ορίζονται όλες οι παράμετροι της μυδοκαλλιεργητικής δραστηριότητας, συν ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι μέλη του Φορέα Διαχείρισης και δεν παρεκκλίνουν από τα πρότυπα που θέτει». Ακόμα, με την ΠΟΑΥ θα μεταφερθούν πιο μακριά από την ακτή οι καλλιέργειες και δεν θα υπάρχει σύγκρουση δραστηριοτήτων.
Στη συνέχεια έγινε ένας κύκλος ερωτήσεων και τοποθετήσεων, με πρώτο τον πρώην Δήμαρχο Αιγινίου Αναστάσιο Τερζή, ο οποίος εξέφρασε την απορία του για το πώς θα μπορούσε να επιτύχει μια τέτοια παρέμβαση, με «αυτό το επίπεδο παράκρουσης της γραφειοκρατίας στη δημόσια διοίκηση». Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ν.Αγαθούπολης Πασχάλης Παπαδόπουλος ρώτησε αν έχουν όλες οι καλλιέργειες άδειες και σε τι διαφοροποιείται ο Φορέας Διαχείρισης από την ΠΟΑΥ.
Το λόγο πήρε και ο Νίκος Παντελιάδης εκπροσωπώντας την παράταξη της κας Χαραλαμπίδου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καταθέτοντας ερωτήσεις για το κατά πόσο είναι χρήσιμο και κατά πόσο φωτογραφικό υπέρ ορισμένων περιοχών το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι που δίνει άδεια για δραστηριότητες μόνο με Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διαδικασία που όπως είπε είναι σε εξέλιξη στο Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μεταλλίδης στάθηκε στα προβλήματα τα οποία έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς για την ποιότητα των υδάτων και για νέα μυδοτροφεία που έχουν μετεγκατασταθεί χωρίς άδεια. Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του συλλόγου Φίλων Ελεύθερης Κατάδυσης & Υποβρύχιας Αλιείας «Τρίτωνες Κατερίνης» Θόδωρος Υφαντής ζήτησε λεπτομέρειες για τους ελέγχους που γίνονται, ποιο πανεπιστήμιο εμπλέκεται και που κοινοποιούνται.
Η κα Βουλγαρίδου απάντησε για όλες οι άδειες είναι σε διαδικασία ανανέωσης, γίνονται αυτοψίες και προανάκριση για όσους έχουν εγκατασταθεί παράτυπα και αναμένονται πορίσματα. Για το νομοσχέδιο ειπώθηκε ότι αποτελεί συγκερασμό διασπώμενη νομοθεσίας 20 χρόνων, έχει ασάφειες αλλά προσπαθεί να λύσει ζητήματα.
Ακολούθησε μια συζήτηση όπου αναφέρθηκαν οι βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τις ελεγκτικές αρχές και τους καλλιεργητές, αλλά και ότι στην περιοχή εκβάλλουν και επιβαρυμένα ποτάμια. Οι Μυδοκαλλιεργητές, μέσω των κ. Δημούδη και Κοτούπα τόνισαν ότι έχουν συνδεθεί με την τοπική κοινωνία, κάνουν τις περισσότερες εργασίες τους το βράδυ για να μην ενοχλούν κατά την τουριστική περίοδο και έχουν συμμορφωθεί σε ό,τι τους έχει ζητηθεί κατά καιρούς.
Ακόμα, τοποθετήθηκε και η πρόεδρος της Τ.Κ. Μακρυγιάλου Μαρία Αβραμίδου εκφραζόμενη θετικά για τις μυδοκαλλιέργειες, ως μέρος της πρωτογενούς παραγωγής, στάθηκε στο ότι η χρόνια σύγκρουση με την τουριστική δραστηριότητα οφείλεται στην γραφειοκρατία και σημείωσε ότι πέραν των αφρών, υπάρχουν και φερτά υλικά στη θάλασσα, τόσο από τις καλλιέργειες, όσο και από τα ποτάμια.
Με μια σύντομη παρέμβασή του, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος είπε ότι σχηματίζεται δικογραφία για τις παράτυπες μετεγκαταστάσεις σε συνεργασία με τον εισαγγελέα και θα υπάρχουν κυρώσεις, ενώ για την πηγή των αφρών στα ύδατα είπε ότι είναι δύσκολο να εντοπιστεί.
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών βόρειας Πιερίας Γιάννης Μωυσίδης εξέφρασε πλήθος ενστάσεων χαρακτηρίζοντας την ΠΟΑΥ «τερατούργημα», εκφράζοντας επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα λειτουργήσει σωστά και θυμίζοντας παλιότερη ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για να μην εγκατασταθούν εκεί που πήγαν τα νέα μυδοτροφεία.
Στη συζήτηση τοποθετήθηκε και ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. Παναγιώτης Αγγελίδης, λέγοντας ότι η ΠΟΑΥ έρχεται να διορθώσει κενά του παρελθόντος και επιπλέον δίνει στους τοπικούς παράγοντες και όχι στην Αθήνα την διαχείριση. Για τη μόλυνση, σημείωσε ότι τα μικρόβια και ότι άλλο παρατηρείται στα μύδια και το φυτοπλαγκτόν έχει την προέλευσή του σε δραστηριότητες που γίνονται στη στεριά και εκβάλλονται μέσω των ποταμών.

Προγραμματικές Συμβάσεις Λιμενικού Ταμείου – Δήμων για την καθαριότητα
Περνώντας στο ζήτημα του καθαρισμού των ακτών, η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Κατερίνα Δημάκη υπογράμμισε ότι είναι υπεύθυνοι οι Δήμοι, με τον Δήμαρχο κ. Λαγδάρη να συνεχίζει λέγοντας ότι η υπάρχουσα εικόνα προβληματίζει καθώς η θαλάσσια δραστηριότητα προκαλεί προβλήματα στην αντίστοιχη τουριστική. «Η ανεξέλεγκτη κατάσταση μας αδικεί όλους. Όλοι μπορούμε να λειτουργήσουμε με ευθύνη και συνείδηση».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις παθογένειες που είχε να αντιμετωπίσει το Λιμενικό Ταμείο, μην μπορώντας να προχωρήσει σε αποφάσεις και να τις νομιμοποιήσει. Πλέον, η πρόθεση είναι να γίνουν συμβάσεις μεταξύ των Δήμων και του Λιμενικού Ταμείου για την καθαριότητα των λιμανιών του νομού. Αναφορά έγινε και στο έργο των τεχνητών ύφαλων που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να έχουν παραμείνει στο λιμάνι της Μεθώνης εδώ και 2 χρόνια τσιμεντένιοι όγκοι που δημιουργούν προβλήματα.
Στη συζήτηση συνέβαλε και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μεθώνης Αντώνης Μπούμπουρας δηλώνοντας χαρούμενος που ξεκινά μια προσπάθεια από κοινού, στιγματίζοντας την πρότερη κατάσταση στο λιμάνι, επαινώντας τις κινήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα για τον καθαρισμό του και ζητώντας να προχωρήσει το θέμα τοποθέτησης φάρου και φωτισμού αλλά και να φύγουν τα τσιμέντα.
Τοποθετήθηκε ακόμα και ο νέος πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γιώργος Δίντσης, ζητώντας συνεργασία από όλους, καθώς έχουν επισημανθεί πολλά προβλήματα και το Λ.Τ. δεν έχει προσωπικό. Στάθηκε στην ανάγκη να επισπευτούν οι προγραμματικές συμβάσεις για τα απορρίμματα και απάντησε ότι πλέον, αφού ξεπεράστηκαν τα γραφειοκρατικά, έχει σταλεί προς έγκριση η μελέτη για τον φάρο.
Αλέξανδρος Σωματαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου