Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης: Δεν θα έχουμε πιστωτικό γεγονός ούτε τον Μάρτιο, ούτε σε όλο το τετράμηνο

Καμία περίπτωση χρεωκοπίας ή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη δεν υπάρχει διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, λίγες ώρες μετά το κυβερνητικό συμβούλιο για την Οικονομία, αλλά και τις προειδοποιήσεις του Βερολίνου ότι η Ελλάδα θα αφεθεί να χρεωκοπήσει αν βρει τρόπο να φανεί συνεπής στην πληρωμή των υποχρεώσεών της.

«Είμαστε σίγουροι ότι οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ θα γίνουν στο ακέραιο και θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα για να φτάσουμε στο τετράμηνο. Ο Μάρτιος είναι λυμένο θέμα. Είμαστε στην διαδικασία εξασφάλισης πόρων για όλο το τετράμηνο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική συνέντευξή του τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο STAR.
«Δεν θα έχουμε πιστωτικό γεγονός ούτε τον Μάρτιο, ούτε σε ολόκληρο το τετράμηνο» είπε και τόνισε ότι «χρεωκοπία και έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί». Υποστήριξε πως «ούτε οι υπόλοιποι του Eurogroup θέλουν πιστωτικά γεγονότα» αλλά ξεκαθάρισε και ότι διαφωνεί με την άποψη του κ. Λαμπαβίτσα ο οποίος, όπως είπε,  «έχει χτίσει καριέρα με την άποψη ότι πρέπει να πάμε στη δραχμή».
«Δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή. Σε καμία περίπτωση!» δήλωσε και εξήγησε πως «αν βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, θα γυρίσουμε …στη νεολιθική εποχή»!

Η μάχη του Eurogroup

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, την Δευτέρα το βράδυ, χαράχτηκε η διαπραγματευτική γραμμή της Αθήνας ενόψει Γιούρογκρουπ. «Την Δευτέρα θα πάω στο Γιούρογκρουπ με ένα φάκελο με 6 μεταρρυθμίσεις, για να δούμε ποιες θα είναι άμεσης εφαρμογής» δήλωσε ο κύριος Βαρουφάκης, χωρίς να αποκαλύψει ποιες.

Για την ανακοίνωση του EFSF περί υποχρέωσης τήρησης του Μνημονίου προκειμένου να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «ο EFSF δεν έχει καμία υπόσταση» αλλά εκτελεί «εντολές» του Eurogroup το οποίο, όπως υποστήριξε, «στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε δεν κάνει καμία αναφορά σε Μνημόνιο, αλλά σε ελληνικές προτάσεις».

«Η μεγάλη διαφορά με το email Χαρδούβελη είναι ότι καταφέραμε να διαχωρίσουμε το δάνειο από τους όρους χορήγησης, που ήταν το Μνημόνιο. Το λέει το Γιούρογκρουπ. Συμφωνήσαμε ότι το «κατάλληλο» πρωτογενές πλεόνασμα, θα αποφασιστεί σε συνάρτηση με τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς. Δεν θα είναι 4,5% του ΑΕΠ «βρέξει χιονίσει». Με τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ σταματάει η αυτοματοποιημένη αιματηρή λιτότητα» τόνισε ο κύριος Βαρουφάκης, επικρίνοντας την προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι « ο κύριος Χαρδούβελης δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ με τους δανειστές».

Τόνισε πως «τελείωσε το Μνημόνιο» και διέψευσε πως έρχεται η Τρόικα τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

«Κούρεμα» και ….μετά δάνεια;
Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, δεν έπρεπε να είχαν δοθεί τόσα δάνεια στη χώρα και «έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει» ήδη από το 2010. Για τη διαπραγμάτευση τόνισε ότι «η άλλη πλευρά (των δανειστών) μάς προτείνει την αναδιάρθρωση, δεν θα την αρνηθεί».

Είπε ότι «μόνο με αναδιάρθρωση χρέους μπορεί να καταστεί βιώσιμο το χρέος και,  μετά να μπορείς να ξαναδανειστείς». Απέφυγε όμως επιμελώς να πει αν με το «νέο συμβόλαιο» με τους δανειστές, από Ιούνιο και μετά, θα ζητήσει νέο δάνειο η χώρα, ή ακόμα και προληπτική γραμμή πίστωσης για να βγει ξανά στις αγορές. «Δεν μπορώ να πω ακόμα αν θα χρειαστούμε νέο δάνειο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Ο κύριος Βαρουφάκης, στην τηλεοπτική συνέντευξή του στο STAR, έδειξε αιφνιδιασμένος και να μην γνωρίζει ότι υπεγράφη ήδη η πρώτη σύμβαση εργασίας με αυξήσεις μισθών 8%-10% στη ΔΕΗ. Για αυτό και επιφυλάχθηκε να ενημερωθεί πριν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ωστόσο ήταν προετοιμασμένος για να δώσει το περίγραμμα των μέτρων που συζητά η κυβέρνηση, λέγοντας συγκεκριμένα:

- «το κόστος για τα πρώτα μέτρα ανθρωπιστικής κρίσης είναι 200 εκατ. ευρώ και έχουμε βρει ήδη κονδύλια από υπάρχοντα κοινοτικά προγράμματα ή περικοπή άλλων δαπανών»
-  η όποια αλλαγή στον ΦΠΑ θα είναι «ανεπαίσθητη»
- δεν θα αλλάξουν συντελεστές ΦΠΑ στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στα νησιά κλπ
- η ρύθμιση για τις 100 δόσεις τελεί υπό συζήτηση με τους εταίρους μας
- «δουλεύουμε για μία λύση και για όσους πλήρωσαν τους φόρους τους στην ώρα τους».
- «δεν θα κάνουμε μονομερείς κινήσεις με σοβαρό δημοσιονομικό αντίκτυπο για το επόμενο τετράμηνο».

ΕΝΦΙΑ και τον Απρίλιο

Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Βαρουφάκης προανήγγειλε και  ότι ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να πληρώνεται και τον Απρίλιο, όταν ξεκινά η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου για το 2015!

Όπως τόνισε «θα αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ αλλά μπορεί να πάρει 2-3 μήνες. Είναι πατριωτικό καθήκον να πληρωθεί αλλά μέχρι να αλλάξει ο φόρος ακινήτων, θα ισχύει ο προηγούμενος»!

Δεν διευκρίνισε πάντως αν και πώς θα γίνει κάποιος συμψηφισμός των δόσεων τού υπό κατάργηση ΕΝΦΙΑ του 2015 που θα έχει πληρωθεί κανονικά, με τον νέο φόρο ακινήτων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, όταν και εφόσον τελικώς ο ΦΜΑΠ υποκαταστήσει τον προηγούμενο φόρο στη διάρκεια της χρονιάς.

15%-16%  ΦΠΑ

Φειδωλός στις δηλώσεις του στο STAR φάνηκε πάντως ο κύριος Βαρουφάκης και για τις αλλαγές στον ΦΠΑ. Μετά τον «πάγο» από τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που έλεγαν «έ, όχι» στον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, περιορίστηκε να δηλώσει γενικά μόνον ότι θα ήθελε ένα ΦΠΑ 15%-16% αντί 23%. Χαρακτήρισε μάλιστα τον ΦΠΑ γενικά ως φόρο «ανόητο, άδικο και αναποτελεσματικό».
Για τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, τόνισε: «ενοποιήσαμε όλες τις λίστες. Πολύ σύντομα θα κινηθούμε εναντίον όσων δήλωναν 4-5 χιλιάδες ευρώ και ξαφνικά αγόρασαν έπαυλη, αυτοί θα έχουν πρόβλημα».
«Αν δεν υπάρξει φόβος ότι ο επόμενος πελάτης μπορεί να είναι η εφορία, θα συνεχίσουν να μην κόβουν αποδείξεις οι φοροφυγάδες» τόνισε, προαναγγέλλοντας ότι «θα πληρώσουν οι πλούσιοι που δεν πληρώνουν».

Διέψευσε πάντως ότι σχεδιάζει να βάλει έκτακτο φόρο. «Θα τον βάλω μόνο αν μπορώ να εξασφαλίσω ότι δεν θα τον πληρώσουν πάλι οι συνήθεις ύποπτοι» τόνισε.

Φόρος στα λεφτά στο εξωτερικό

Ο κύριος Βαρουφάκης προανήγγειλε και ρύθμιση για … «εθελοντική νομιμοποίηση για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό». Το σχέδιο προβλέπει ότι όσοι έχουν λεφτά στο εξωτερικό, θα μπορούν να τα δηλώσουν και όχι κατ’ανάγκη να τα φέρουν πίσω, προκειμένου να φορολογηθούν και να μη διωχθούν για μαύρο χρήμα. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα και να ληφθούν ασφαλιστικές δικλείδες για να μη δοθεί χρόνος να «τρυπώσουν» κάποιοι που θα βγάλουν τώρα έξω «μαύρα λεφτά» για να τα νομιμοποιήσουν.
Αποκρατικοποιήσεις

Ο κ.Βαρουφάκης τόνισε πως θα προσπαθήσει να επέλθει συμφωνία με τους «θεσμούς» πριν εκπνεύσει το τετράμηνο της συμφωνίας γέφυρας. Δήλωσε ανοικτός σε αποκρατικοποιήσεις λέγοντας πως:

-  H είσοδος επενδυτών στον ΟΣΕ είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά «στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση»
-  H επένδυση της Cosco είναι πολύ σημαντική
-  Ηταν απαράδεκτο αυτό που έγινε στον ΟΠΑΠ, αλλά η ιστορία αυτή τελείωσε
-  Το Ελληνικό είναι «φιλέτο» αλλά το τίμημα είναι χαμηλό, δεν υπάρχει αγορά λόγω κρίσης.
-  Θα πρέπει να ξανακοιτάξουμε τα αεροδρόμια.  Για τα περιφερειακά αεροδρόμια πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την εθνική ασφάλεια και την ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.
Το ΤΕΒΕ και η …Ανάπτυξη

Για τα επόμενα βήματα μετά τον Ιούνιο δήλωσε: «Πετύχαμε την σταθεροποίηση. Τώρα χρειάζονται αναπτυξιακά μέτρα. Έχουμε αναπτυξιακό σχέδιο.  Πρέπει να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις από το δημόσιο, να μην ζητούνται από τους πολίτες πιστοποιητικά που τα έχει το ίδιο το δημόσιο και … να μην πληρώνουν 1-2 χρόνια ΤΕΒΕ οι νέοι επιχειρηματίες». Επίσης «χρειάζεται ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα που πρέπει να περνάει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μία δημόσια αλλά ανεξάρτητη αναπτυξιακή τράπεζα».
Ύμνοι στον Σόιμπλε
Ο κύριος Βαρουφάκης δεν απέφυγε πάντως να πλέξει για άλλη μια φορά το εγκώμιο στον γερμανό ομόλογό του και «σκληρό» αντίπαλό του στο Γιούρογκρουπ λέγοντας πως «ο κ.Σόιμπλε είναι ο μόνος συνδετικός κρίκος μεταξύ των νέων πολιτικών και εκείνων των παλαιών ευρωπαϊστών που μιλούσε για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Είναι πολύ σκληρός αντίπαλος, αλλά χαίρομαι να συζητώ ή να διαφωνώ μαζί του. Είναι σαν την ζωντανή ιστορία της Ευρώπης» σχολίασε.
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου