Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ο δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού, Βαγγέλης Λαγδάρης για το «νέο τοπίο» που διαμορφώνεται


Αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως προανήγγειλε προεκλογικά, σχεδιάζει η κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος τις μεταρρυθμίσεις στον «Καλλικράτη», όπου στόχος είναι η αναβάθμιση του ρόλου της και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της.

Συνέντευξη στην Ολυμπία Ευαγγέλου

Σε μια δύσκολη περίοδο για την τοπική αυτοδιοίκηση όμως, από την έλλειψη οικονομικών πόρων, είναι εφικτές οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠ.ΕΣ.ΔΑ και ποιες είναι οι προσδοκίες των αιρετών από τη νέα ηγεσία; Ο δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού κ. Βαγγέλης Λαγδάρης σε συνέντευξή του στην «Π» παραθέτει τη δική του άποψη, δηλώνοντας (μάλλον) αισιόδοξος για το μέλλον.


Κύριε δήμαρχε, τι περιμένετε από τη νέα κυβέρνηση όσον αφορά τη δομή και λειτουργία του δήμου;

Το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι να διαμορφωθεί με σαφήνεια και απολύτως διακριτό τρόπο ένα σύγχρονο πλαίσιο από-συγκέντρωσης, ενισχυμένο με συμμετοχικούς θεσμούς και συνεπή διάχυση της εξουσίας, που θα οριοθετεί, με βάση τις υπηρεσίες, τις αρμοδιότητες και τους πόρους, την αυτονομία της εκλεγμένης Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι θα γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία τους για το καλό των τοπικών μας κοινωνιών.

Είναι εφικτές οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠ.ΕΣ.ΔΑ στην αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με το κείμενο που κατέθεσε ο υπουργός κ. Βούτσης στη βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων;

Νομίζω πως είναι εφικτές και θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουν οι διακηρύξεις για την εφαρμογή ενός συστήματος διαρκούς αξιολόγησης των υπηρεσιών, η ενίσχυσή τους με προγράμματα για υπαλλήλους υψηλής εξειδίκευσης και φυσικά ο έλεγχος νομιμότητας από ιδιαίτερη δομή εκτός των αποκεντρωμένων διοικήσεων, γεγονός που θα άρει το ασφυκτικό γραφειοκρατικό και αντιπαραγωγικό σημερινό πλαίσιο εισάγοντας έναν διαρκή και ουσιαστικό έλεγχο της πορείας των οικονομικών των ΟΤΑ.

Πώς σχολιάζετε την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη στην πρόταση του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου για πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να εξοικονομηθούν οι αναγκαίοι πόροι για τα κρατικά ταμεία και αντικατάστασή της από ανταποδοτικό τέλος που θα πληρώνουν οι πολίτες προς τους δήμους;

Τη βρίσκω ρηξικέλευθη αλλά άκαιρη και ανεφάρμοστη υπό τις παρούσες συνθήκες, τη στιγμή δηλαδή που η χρηματοδότηση των δήμων είναι ήδη ισχνή και τα οικονομικά προβλήματα οξυμμένα. Και όπως γνωρίζετε η χρηματοδότηση των δήμων επηρεάζει δραστικά την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Δεν πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να περάσουμε σε τέτοιες πολιτικές, όπου δηλαδή θα αντλούν οι δήμοι τους πόρους από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος. Τέτοιες ριζικές αλλαγές απαιτούν σοβαρή προετοιμασία, μελέτη και πειραματική εφαρμογή πριν γενικευτούν.

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή; Σας ανησυχεί η τροπή που έχουν πάρει τα πράματα;

Είναι πρόωρο νομίζω να κάνουμε προβλέψεις για το μέλλον. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση με νωπή τη λαϊκή εντολή και με ευρύτατη κοινωνική στήριξη. Αν εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον και διατηρήσει την ορμή της για βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις όχι μόνο δεν πρέπει να ανησυχούμε, αντίθετα πρέπει να ελπίζουμε ότι θα περάσουμε σε μια άλλη φάση, για να καταστεί επιτέλους η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή και σύγχρονη χώρα.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου