Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Η συνάντηση της Πέμπτης των βουλευτών Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρμόδιο υπουργό «καθορίζει» το «εύρος και την ένταση» των αντιδράσεων των Πιεριέων ενάντια στα διόδια.

.

Την άμεση αναστολή λειτουργίας των διοδίων σε Αιγίνιο και των πλευρικών της Λεπτοκαρυάς ζήτησαν οι φορείς, καθώς και την κατάργηση του «Νόμου Βορίδη

Πολλοί ήταν οι φορείς και οι πολίτες, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του δημάρχου Πύδνας Κολινδρού για σύσκεψη όπου εξετάστηκε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός μας, εξαιτίας της λειτουργίας πολλών σταθμών διοδίων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Μπ. Σκούφα και Χ. Τζαμακλής (ο κ. Ζάννας έστειλε επιστολή), η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, κινημάτων, καθώς και πολλοί πολίτες. Αιρετοι, φορείς και πολίτες, συμφώνησαν στην συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων η οποία σε πρώτη φάση θα απαιτήσει την άμεση αναστολή λειτουργίας των διοδίων Αιγινίου και των πλευρικών διοδίων της Λεπτοκαρυάς. Στα θετικά της συνάντησης, η απόφαση ενός ενιαίου μετώπου κατά των διοδίων όχι μόνο του Αιγινίου, αλλά όλης της Πιερίας. Στα αρνητικά, η ασάφεια όσον αφορά το «αίτημα» και αν αυτό είναι αναστολή λειτουργίας των σταθμών διοδίων, αν είναι μείωση του αντιτίμου, αν είναι δημιουργία παράπλευρου δικτύου ή αν είναι η κατάργηση των σταθμών. Τουλάχιστον, υπήρξε συμφωνία ως προς το άμμεσο αίτημα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τις προθέσεις της κυβέρνησης (και αν αυτές θα είναι συνεπείς με τις προεκλογικές εξαγγελίες της) θα τις γνωρίζουν επισήμως οι φορείς της Πιερίας την Πέμπτη, αφού για εκείνη την ημέρα έχει οριστεί συνάντηση για το θέμα, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταθάκη.

Τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, καλωσόρισε ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαγδάρης, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση. Ο κ. Λαγδάρης στην τοποθέτησή του, χαρακτήρισε τα διόδια του Αιγινίου «οξύ πρόβλημα», που έγινε αφορμή να δοθεί αγώνας εναντίον τους και στο παρελθόν, κατά τον οποίον «μπορεί να μην πετύχαμε τον τελικό στόχο, αλλά αναδείξαμε το θέμα.» Όπως φάνηκε η δημοτική αρχή Πύδνας Κολονδρού, αλλά και οι φορείς, εκτιμούν ότι πλέον υπάρχει «ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον» για να επιτευχθεί ο στόχος τους που είναι η μη λειτουργία του σταθμού διοδίων στην περιοχή Ο κ. Λαγδάρης έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα που δημιουργούνται από τα διόδια, με χαρακτηριστικότερα τα όσα «υπομένει» ο οικισμός του Αιγινίου, από τον οποία διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες βαρέα οχήματα, καταστρέφοντας το οδικό δίκτυο και αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος. Ο δήμαρχος, χαρακτήρισε τα διόδια «ταφόπετρα σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια της περιοχής», καθώς και υπεύθυνα για την απώλεια θέσεων εργασίας. Συνεχίζοντας, παρέθεσε ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι από μελέτη που έχει κάνει ο δήμος για τις επιπτώσεις των διοδίων στην οικονομία της βόρειας Πιερίας, λέγοντας ότι σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, το επιπλέον κόστος των κατοίκων του δήμου από τα διόδια, ανέρχεται σε 650.000 ευρώ ετησίως. Κόστος το οποίο αυξάνεται στις 900.000 λόγω της κατεδάφισης του κόμβου του Αιγινίου. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ζήτησε επιπλέον την κατάργηση του νόμου «Βορίδη», αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του κόμβου Αιγινίου, ο οποίος φαίνεται ότι αν θα καθυστερήσει θα είναι με υπαιτιότητα του Ελληνικού δημοσίου, το οποίο έδωσε το πράσινο φως για την κατεδάφιση του παλιού, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες απαλλοτροιώσεις για την κατασκευή του νέου.

Για θέμα που αφορά όχι μόνο το Αιγίνιο αλλά όλη την Πιερία, έκανε λόγο η βουλευτής Μπέττυ Σκούφα, η οποία επανέλαβε τις προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα διόδια. Η βουλευτής Πιερίας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός συντονιστικού, για την συγγραφή τουλάχιστον του κειμένου αιτημάτων, ενώ όπως διευκρίνισε αυτό που θέλει η ίδια, είναι η κατάργηση των διοδίων.

Υπέρ της συγκρότησης ενός Παμπιερικού Μετώπου ενάντια στα διόδια, το οποίο θα εξετάσει τα δεδομένα μετά τη συνάντηση των βουλευτών του νομού με τον αρμόδιο υπουργό, τάχθηκε και ο βουλευτής Χάρης Τζαμακλής. Ο κ. Τζαμακλής, είπε ότι το θέμα σχετίζεται «καθαρά με την ανάπτυξη της Πιερίας», διαβεβαιώνοντας ότι αυτή η κυβέρνηση αντιμάχεται τα μεγάλα συμφέροντα «και το πρώτο δείγμα αυτής της στάσης της, είναι η απόφαση της για τις Σκουριές.» Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τζαμακλής στο νόμο Βορίδη, υποστηρίζοντας ότι είναι «απαίτηση του Κινήματος» κατά των διοδίων, αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η κατάργησή του. «Ήδη υπάρχει πρωτοβουλία βουλευτών του κόμματος για την κατάργηση του νόμου» είπε, προτείνοντας (αν καταργηθεί) «να λειτουργήσουμε όλοι ακτιβιστικά και να σηκώνουμε την μπάρα (των διοδίων)» Κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης του Βορίδη. Είναι απαίτηση του Κινήματος, είναι απαίτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ήδη πρωτοβουλία από βουλευτές του κόμματος. Αν καταργηθεί, προτείνω να λειτουργήσουμε όλοι ακτιβιστικά. Να σηκώνουμε την μπάρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου