Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Το ψήφισμα για τις άδειες των γηπέδων

ΕΠΣ Πιερίας: Το ψήφισμα για τις άδειες των γηπέδων

Ύστερα από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των µελών της Ε.Π.Σ. Πιερίας µε θέµα «Προβλήµατα Αδειών Λειτουργίας Γηπέδων και Αδειών Αγώνων», που πραγµατοποιήθηκε στις 30-11-2014 στα γραφεία της, σας γνωρίζουµε τα παρακάτω καθώς επίσης και τις οµόφωνες αποφάσεις µε αιτήµατα και προτάσεις µας για το µεγάλο πρόβληµα των Αδειών Λειτουργίας των Γηπέδων και των Αδειών των Αγώνων. 
Μετά την έναρξη των πρωταθληµάτων αγωνιστικής περιόδου 2014-2015, αντιµετωπίζουµε τεράστια προβλήµατα οργάνωσης και διεξαγωγής των αγώνων.  Απρόσµενα, µας προειδοποίησε η Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Πιερίας ότι θα εφαρµοσθεί ο Αθλητικός Νόµος για τα γήπεδα που δεν έχουν άδεια λειτουργίας και χρησιµοποιούνται σε αγώνες του Ερασιτεχνικού Πρωταθλήµατος. ∆ηλαδή θα επιβληθούν ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται, σε παράγοντες οµάδων, Ε.Π.Σ. κ.τ.λ.


Επισηµαίνουµε ότι τα γήπεδα ποδοσφαίρου της Πιερίας είναι όλα ιδιοκτησίες των ∆ήµων.  Οι ∆ήµοι πρέπει να φροντίζουν για την έκδοση άδειας λειτουργίας αυτών.  Οι ποδοσφαιρικές ερασιτεχνικές οµάδες ζητούν και παίρνουν παραχωρητήρια από τους ∆ήµους για χρήση, προκειµένου να προβαίνουν στην έκδοση αδειών αγώνων µε ευθύνη τους. 

Εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια τα πρωταθλήµατα της Ε.Π.Σ. Πιερίας διεξάγονται χωρίς να εκδίδονται άδειες αγώνων και µάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, σε γήπεδα που δεν είχαν ποτέ άδεια λειτουργίας ή είχαν άδεια που έχει λήξη.  Είναι γνωστό σε όλους το πρόβληµα µε τις άδειες λειτουργίας των γηπέδων σε όλη τη χώρα.  Η τελευταία παράταση για ισχύ των παλαιότερων αδειών λειτουργίας των γηπέδων λήγει στις 8-2-2015. Ελάχιστα θα είναι τα γήπεδα που θα έχουν άδεια λειτουργίας µετά τις 8-2-2015

Ενώ τα πρωταθλήµατα της Ε.Π.Σ,. Πιερίας ήταν σε εξέλιξη η αρµόδια επιτροπή της Αντιπεριφέρειας Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας πραγµατοποίησε ελέγχους σε γήπεδα. Τα αποτελέσµατα των ελέγχων και παρεµβάσεών της ήταν να αποκλειστούν για χρήση 17 γήπεδα ποδοσφαίρου της Πιερίας γιατί δεν εκδόθηκε ποτέ γι΄ αυτά άδεια λειτουργίας. 

Ύστερα από προσπάθειες της Ε.Π.Σ. Πιερίας των ∆ήµων των Συλλόγων και τις παραπάνω Επιτροπής σήµερα έχουµε 7 γήπεδα χωρίς άδεια λειτουργίας.  Αντιλαµβάνεστε ότι προκειµένου να διεξαχθούν τα πρωταθλήµατα έχουµε οµάδες που δεν παίζουν στη φυσική τους έδρα αλλά φιλοξενούνται σε γειτονικά γήπεδα µε δυσάρεστες συνέπειες και πολλά προβλήµατα.

Για να εκδοθεί άδεια αγώνων απαιτείται άδεια λειτουργίας γηπέδου και παραχωρητήριο από τον ∆ήµο-Ιδιοκτήτη. Είναι υποχρέωση της κάθε οµάδος να εκδίδει την άδεια αγώνα.

Η Ε.Π.Σ. Πιερίας δηλώνει ότι θα είναι αρωγός σ΄ αυτή την υποχρέωση.  Λαµβάνοντας υπ΄ όψη ότι σε δύο µήνες περίπου λήγει η παράταση της άδειας λειτουργίας των γηπέδων (8-2-2015), ότι οι βελτιώσει-παρεµβάσεις είναι αποκλειστική ευθύνη των ∆ήµων, ότι η πολιτεία θα πρέπει να βρει λύσεις για την ασφαλή και λειτουργική χρήση των ερασιτεχνικών γηπέδων και ότι στα πλαίσια της ψήφισης του νέου αθλητικού νόµου θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και µέτρα αναλογικά µε βάση την ιδιαιτερότητα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. 

Ζητάµε

• από την Πολιτεία να συνδράµει οικονοµικά µε χρηµατοδότηση των ∆ήµων προκειµένου να πραγµατοποιήσουν τις απαραίτητες εργασίες αδειοδότησης των γηπέδων.

• η Τοπική Αυτοδιοίκηση µέσα από τα συλλογικά της όργανα (Π.Ε.∆., Κ.Ε.∆.Ε.) να διεκδικήσει άµεσες λύσεις για τις άδειες λειτουργίας των ερασιτεχνικών γηπέδων, ιδιοκτησίας τους.
Είναι ορατός ο κίνδυνος, µετά την 8-2-2015, σφράγισης των περισσοτέρων γηπέδων γιατί πλέον δεν θα έχουν άδεια λειτουργίας.  Οι ερασιτέχνες παράγοντες, η Ε.Π.Σ. Πιερίας κ.τ.λ. κινδυνεύουν µε ποινικές κυρώσεις για χρήση µη αδειοδοτούµενων γηπέδων.

• από τους ∆ήµους του Νοµού Πιερίας να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία µε τους συλλόγους που χρησιµοποιούν τα γήπεδα, για άµεση βελτίωση των προϋποθέσεων έκδοσης αδειών λειτουργίας.

• κατηγοριοποίηση των γηπέδων ποδοσφαίρου. Για τα ερασιτεχνικά γήπεδα να διαµορφωθούν οι  ελάχιστες προϋποθέσεις. ∆εν είναι δυνατόν σε ένα ερασιτεχνικό γήπεδο να απαιτείτε ξεχωριστή είσοδος φιλάθλων και ξεχωριστή είσοδος για αθλητές. Η κατηγοριοποίηση των γηπέδων να µην αναφέρεται µόνο σε διαστάσεις αγωνιστικού χώρου-ποιότητα χόρτου αλλά σε ελάχιστες προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής.

• για τα γήπεδα ιδιοκτησίας των ∆ήµων να εκδίδεται άδεια λειτουργίας από τον οικείο ∆ήµο, ύστερα από έλεγχο επιτροπής του ∆ήµου για ερασιτεχνικά γήπεδα. Έτσι επιπλέον θα ελέγχετε κάθε πρόχειρη και αυθαίρετη παρέµβαση από τους χρήστες.

• οι άδειες αγώνων να εκδίδονται από την αντίστοιχη διοργανώτρια αφού έχουν άδειες λειτουργίας και παραχωρητήρια. • µέχρι τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου 2014-2015 να ισχύουν οι παλιές άδειες λειτουργίας των ερασιτεχνικών γηπέδων και να µην εκδίδονται άδειες αγώνων αλλά µόνο να κοινοποιείται στην Αστυνοµική ∆ιεύθυνση το πρόγραµµα αυτών.


• Οι επιτροπές ελέγχου αδειοδότησης των γηπέδων να προβαίνουν σε ελέγχους αµέσως µετά τη λήξη των πρωταθληµάτων και όχι κατά τη διάρκεια αυτών.   

Ο πρόεδρος της Έκτακτης Γ.Σ.    
∆ηµήτρης Ελευθεριάδης 
(Πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Πιερίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου