Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Οι Έλληνες ασθενείς «κόβουν» τα φάρμακα λόγω οικονομικής κρίσης


Δραματικές διαστάσεις παίρνει η προσπάθεια των Ελλήνων ασθενών με υψηλή χοληστερίνη να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των γιατρών τους αναφορικά με τη θεραπεία για την νόσο.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ), την περυσινή χρονιά 13% των ασθενών δήλωσε ότι αναγκάστηκε να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή λόγω υψηλού κόστους συμμετοχής στα φάρμακα, ενώ εφέτος το ποσοστό αυξήθηκε στο 16,5%.

Αντίστοιχα, το ποσοστό των ασθενών που χαρακτηρίζει «δυσβάσταχτο» το κόστος συμμετοχής στην υπολιπιδαιμική φαρμακευτική αγωγή διπλασιάστηκε σε ένα έτος από 7,8 σε 15,9%.

Τα δεδομένα αυτά παρουσιάστηκαν με την ευκαιρία του 30ου  Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας που διοργανώνεται από το ΕΛΙΚΑΡ και την Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 17 και 18 Απριλίου.

«Πρόκειται για δεδομένα που αποδεικνύουν τη δυσμενή επίδραση της οικονομικής κρίσης στην υγεία των πολιτών» υπογράμμισε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος, προσθέτοντας ότι η συσχέτιση υγείας και κρίσης είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που ανέδειξε η μεγάλη έρευνα του ΕΛΙΚΑΡ με την επωνυμία «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Πρόγραμμα Εκτίμησης Καρδιαγγειακού Κινδύνου», μέσω της οποίας ελέγχονται οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στον Ελληνικό πληθυσμό κι έχουν εξεταστεί πάνω από 60.000 άνθρωποι.

«Σε μια περίοδο που ιδιαίτερα ισχυρά επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στη χρήση της υπολιπιδαιμικής αγωγής για την επίτευξη ιδιαίτερα χαμηλών επιπέδων LDL χοληστερόλης, οι Έλληνες ασθενείς στερούνται συχνά τη φαρμακευτική τους αγωγή λόγω υψηλού κόστους» ανέφερε ο κ. Ανδρικόπουλος.

Όσον αφορά στην κολπική μαρμαρυγή, και τα φετινά δεδομένα του ΕΛΙΚΑΡ δείχνουν ότι ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ενηλίκων (3,5%) έχει κάποια στιγμή εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή.

Οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι μεγάλο ποσοστό των γιατρών χρησιμοποιεί ακόμα την ασπιρίνη για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου στους ασθενείς αυτούς, μολονότι οι πρόσφατες Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές οδηγίες συνιστούν τη χρήση της ειδικής αντιπηκτικής αγωγής και όχι τη χρήση ασπιρίνης.

Κολπική μαρμαρυγή: η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας αναφέρθηκε  στα νεότερα δεδομένα στον τομέα της κολπικής μαρμαρυγής: η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία. Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ). Τα περισσότερα ΑΕΕ οφείλονται σε θρόμβους που σχηματίζονται στο ωτίο, μια δομή του αριστερού κόλπου της καρδιάς.  Στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική  στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α. πραγματοποιείται πλέον η επεμβατική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου με χρήση της συσκευής Watchman. Σύμφωνα με τον κ. Τούτουζα, η επέμβαση αυτή προστατεύει από ΑΕΕ ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που δεν δύνανται να λάβουν αντιπηκτικά.

Ο καθηγητής κ. Δημήτριος Τούσουλης παρουσίασε  τα πιο πρόσφατα δεδομένα που αφορούν στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου και των δυσλιπιδαιμιών, των βαλβιδοπαθειών, της καρδιακής ανεπάρκειας και της βηματοδότησης.  Όσον αφορά τις επεμβατικές εξελίξεις τα επικαλυμμένα stents που χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια έχουν πράγματι μειώσει τα ποσοστά επαναστένωσης στα στεφανιαία αγγεία. Νέα εξέλιξη αποτελούν τα βιοδιασπώμενα  stent που μετά την τοποθέτησή τους στα στεφανιαία αγγεία αποδομούνται. Αναφέρθηκε, επίσης, στην συνεχώς αυξανόμενη τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της διαδερμικής τοποθέτησης αορτικών βαλβίδων σε ασθενείς με στένωση αορτής και σημαντικά προβλήματα υγείας που δεν τους επιτρέπουν να χειρουργηθούν.

Ο Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών κ. Δημήτριος Ρίχτερ αναφέρθηκε στην επίδραση των μεγάλων κλινικών μελετών στην καθημερινή κλινική πράξη, όπως η IMPROVE_IT που έδειξε πως η προσθήκη της δραστικής ουσίας εζετιμίμπης στην υπάρχουσα θεραπεία με στατίνη μειώνει περαιτέρω τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και πως επίπεδα LDL μετά από έμφραγμα της τάξης των 55 mg/dl μακροπρόθεσμα είναι τόσο αποτελεσματικά όσο και ασφαλή. Ακόμη αναφέρθηκε στα νεώτερα δεδομένα για τα υπολιπιδαιμικά του μέλλοντος, όπως οι PCSK9 αναστολείς, όπου με μία ένεση υποδόρια το μήνα θα υπάρχει περαιτέρω μείωση της LDL  κατά 50%, επιπρόσθετα της μείωσης από τη χορήγηση στατίνης και εζετιμίμπης.

Τέλος, αναφέρθηκε στα νεότερα δεδομένα για την καρδιαγγειακή απεικόνιση, όπου η πρώτη μεγάλη μελέτη με αξονική στεφανιογραφία (PROMISE) έδειξε πως σε ασθενείς που παρουσιάζουν στηθάγχη, είτε ξεκινήσουμε τη διαγνωστική προσπέλαση με αξονική στεφανιογραφία, είτε με τη κλασσική διαδικασία (τεστ κοπώσεως ή σπινθηρογράφημα ή stress-echo) η πρόγνωση των ασθενών είναι η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου