Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Μαγειρίτσα με αρνίσια συκωταριά







     Η παραδοσιακή συνταγή για το πασχαλινό πιάτο  



Υλικά για 4-6 άτομα
- 2 κιλά αρνίσια συκωταριά
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 300 γραμμάρια τρυφερά φύλλα από χόρτα αντίδια 

- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- ½ κιλό φύλλα μαρουλιού
- 2 αυγά
- 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι (θα χρησιμοποιήσουμε το χυμό του)
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι

Εκτέλεση

1. Ξεκινάμε με το πιο σημαντικό κομμάτι που είναι να καθαρίσουμε καλά τη συκωταριά. Την πλένουμε καλά ώστε να φύγουν τα αίματα.

2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει με μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα στο βραστό νερό τη συκωταριά και τη ζεματάμε για ένα δεκάλεπτο.

3. Σε αυτό το σημείο τη βγάζουμε από την κατσαρόλα, αφαιρούμε τα περιττά λίπη και το λαρύγγι και την ψιλοκόβουμε.

4. Στη συνέχεια θα σοτάρουμε τα λαχανικά. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε μέσα τη συκωταριά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 6 λεπτά.

5. Μόλις σοταριστούν, προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε τη συκωταριά να βράσει με το νερό για 10 λεπτά.

6. Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το μαρούλι και τα αντίδια, τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και κλείνουμε το καπάκι.

7. Αφήνουμε να μαγειρευτούν για 6 λεπτά και στη συνέχεια ανοίγουμε το καπάκι και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Η συκωταριά πρέπει να βράσει με τα λαχανικά για μισή ώρα ακόμα. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου ετοιμάζουμε το αυγολέμονο που θα προσθέσουμε στη μαγειρίτσα.

8. Σε ένα πιάτο ρίχνουμε τους κρόκους 2 αυγών, το χυμό από ένα λεμόνι και λίγο ζουμί από την κατσαρόλα στην οποία βράζει η συκωταριά και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει μια ενιαία σάλτσα. Ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στη μαγειρίτσα και ανακατεύουμε.

9. Τελευταίο προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο. Πασπαλίζουμε φρεσκοτριμμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε ξανά. Η μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου