Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Χάρης Τζαμακλής: «Η δικαιοσύνη πρέπει μέσα από δικές μας παρεμβάσεις να καταστεί πλήρως ανεξάρτητη και πραγματικός πυλώνας της δημοκρατίας»


Παρέμβαση του βουλευτή στην Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Ο βουλευτής Πιερίας Χάρης Τζαμακλής τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των καταστημάτων κράτησης τύπου Γ΄.

Στην ομιλία του ο βουλευτής σχολίασε για το...

νομοσχέδιο ότι «μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την εισαγωγή της δικής μας δημοκρατικής και ανθρωπιστικής φιλοσοφίας» και ότι περιέχει σημαντικότατες διατάξεις που όχι μόνον εξυπηρετούν τον άμεσο στόχο του, την αναγκαία αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά εισάγουν και καινοτόμες ρυθμίσεις που βασίζονται στις αρχές του κράτους δικαίου και του ανθρωπισμού, καθώς διαπνέεται από την φιλοσοφία ότι ο θεσμός της φυλάκισης δεν πρέπει να είναι και εκδικητικός αλλά να τείνει στην ανάγκη επανένταξης που καταδικασθέντος στην κοινωνία.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Χάρης Τζαμακλής τόνισε προς τον Υπουργό κ. Παρασκευόπουλο την ανάγκη λήψης μέτρων για τη δραστική μείωση του αριθμού των αδίκων καταδικών. Με στόχο να καταστεί η Δικαιοσύνη πλήρως ανεξάρτητη και πραγματικός πυλώνας της Δημοκρατίας, κατέθεσε μια σειρά προτάσεων προς τον Υπουργό, όπως:
1. Αλλαγή της δομής λειτουργίας της Σχολής Δικαστών που θα στοχεύει σε εκπαίδευση προσώπων γειωμένων στην κοινωνία, αλλά και στην πραγματικότητα και όχι σε εκπαίδευση προσώπων με ελιτίστικη νοοτροπία που θεωρούν εαυτούς υπεράνω πάσης κριτικής ως διαθέτοντας το αλάθητο.
2. Συνεχή επιμόρφωση των δικαστών στην βάση των πορισμάτων της εξελισσόμενης επιστήμης κοινωνικής, πολιτικής, ιατρικής κ.λπ., αλλά και της κοινωνικής κίνησης.
3. Ανά τριετία έλεγχο της επάρκειας των δικαστών από ανεξάρτητο Σώμα Επιθεωρητών που δεν θα είναι εν ενεργεία δικαστές.
4. Θέσπιση Σώματος αποκλειστικά Ποινικών Δικαστών με δραστική αύξηση του αριθμού των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων.
5. Αύξηση του μισθού των δικαστών και διατήρησή τους σε ψηλά επίπεδα.
6. Κατάργηση αναποτελεσματικών και αποτυχημένων θεσμών, όπως π.χ., τα Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου