Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Οι «μίζες» που άφησαν εποχή στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία


  «Μίζα»... Αμοιβή για παράνομη εκδούλευση ή μερίδιο από παράνομα κέρδη. Έτσι την ορίζουν τα λεξικά της νεοελληνικής γλώσσας ενώ, όπως μας πληροφορούν, η λέξη προέρχεται από το γαλλικό «mise» και καθόλου αδίκως,
καθώς οι Γάλλοι, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, διαπρέπουν στο εν λόγω σπορ.
Πρόκειται αναμφίβολα για μία λέξη που στην Ελλάδα έχει λάβει κοσμογονικές διαστάσεις, στο βαθμό που έχει συνδεθεί ανεπανόρθωτα με το ίδιο το οικονομικο-πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας τυπικά τις τελευταίες δεκαετίες, άτυπα από την ίδρυση κιόλας του ελληνικού κράτους. Δηλαδή, από πάντα!
Ωστόσο, η πρακτική της «μίζας» δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τους «μικρούς παίκτες», όπως η Ελλάδα, που ελλείψει δύναμης προσπαθούν να την αντλήσουν εμμέσως από τις «μεγάλες δεξαμενές». Απεναντίας, έχει αποδειχτεί ότι όσο πιο ισχυρή μια χώρα τόσο μεγαλύτερες οι υποθέσεις διαφθοράς.
Το πόσο συνυφασμένη είναι η πολιτική με τη διαφθορά και τα ιδιωτικά συμφέροντα το έχει εκφράσει πολύ πετυχημένα σε ένα απόφθεγμά του ο Αμερικανός δημοσιογράφος Πάτρικ Τζέικ Ο΄ Ρουρκ: «Οταν οι αγορές και οι πωλήσεις ελέγχονται από τη νομοθεσία, το πρώτο πράγμα προς αγορά και πώληση είναι οι νομοθέτες».
Μία μεγάλη αλήθεια η οποία επαληθεύεται από τα παραδείγματα που ακολουθούν και τα οποία έχουν μείνει στην ευρωπαϊκή ιστορία (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία) ως τα πιο κραυγαλέα στη μακρά παράδοση της «μίζας»:
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕLF AQUΙΤAINE
Ο πετρελαϊκός κολοσσός Εlf διοχέτευε μίζες μέσω θυγατρικής του στην Ελβετία για διάφορες δουλειές. Κορυφαίο σκάνδαλο ήταν η πώληση φρεγατών στην Ταϊβάν. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί φέρεται να γνώριζε.
Η Εlf εμπλέκεται και στην αγορά των διυλιστηρίων της Λόινα στην πρώην Ανατολική Γερμανία, μέσω της οποίας μάλλον «πληρώθηκε» και η προεκλογική εκστρατεία του Χέλμουτ Κολ το 1994.
ΤΑ «ΜΑΥΡΑ ΤΑΜΕΙΑ» ΤΟΥ CDU 
Ο «πατέρας της γερμανικής επανένωσης» Χέλμουτ Κολ παραδέχεται ότι ελάμβανε μίζες και χορηγίες, όχι όμως για τον ίδιο αλλά για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.Η φήμη του πλήττεται ανεπανόρθωτα. Στο σκάνδαλο εμπλέκεται και ο εκλεκτός του για τη διαδοχή Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Την κατάσταση εκμεταλλεύεται η Ανγκελα Μέρκελ που αναρριχάται στην ηγεσία.
ΣΚΑΝΔΑΛΟ TΑΝGΕΝΤΟΡΟLΙ ΚΑΙ «ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ»
Η σύλληψη ενός απλού βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1992 από τον διάσημο σήμερα δικαστή Αντόνιο ντι Πιέτρο ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για το ιταλικό πολιτικό σύστημα.Στο στόχαστρο της επιχείρησης «Καθαρά χέρια» των δικαστών του Μιλάνου μπαίνει ο τότε πανίσχυρος ηγέτης των Σοσιαλιστών Μπετίνο Κράξι και η υπόθεση ανοίγει, στρώνοντας το χαλί και στην ανάδυση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΚΟΥΡΤΕΛ
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 αρχίζουν να έρχονται στο φως διάφορες υποθέσεις διαφθοράς- τόσο οικονομικής όσο και πολιτικής.Η υπόθεση Γκέρα,η υπόθεση Ρολντάν και η παραστρατιωτική δράση της GΑL κατά της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ πλήττουν ανεπανόρθωτα τον σοσιαλιστή ηγέτη Φελίπε Γκονζάλες.Σήμερα όμως το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στην Ισπανία είναι αυτό που πλήττει το Λαϊκό Κόμμα για τα «μαύρα» ταμεία του.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παραπάνω υποθέσεις, διαβάστε παλαιότερο εκτενές άρθρο του Άγγελου Αθανασόπουλου στην εφημερίδα Το Βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου