Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Απάντησε με ψηφοφορία στη γκρίνια των βουλευτών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


SOOC/Menelaos Myrillas
Ζήτησε από τους παρευρισκομένους να ψηφίσουν, διά ανατάσεως των χειρών, αν δέχονται ή όχι τη συμφωνία και αν θα τη στηρίξουν όταν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Είχαν προηγηθεί οι αρνητικές τοποθετήσεις αρκετών βουλευτών για τη συμφωνία με τους δανειστές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν έλειψαν και εκείνοι που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό του ζήτησαν να μην έρθει η συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή ώστε να μην τους φέρει στη δύσκολη θέση να ψηφίσουν κάτι που δεν συμφωνούν ή ακόμη και να την καταψηφίσουν.
Προηγούμενως, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ζήτησαν μετ’ επιτάσεως από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να πει πότε θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Το Μαξίμου απέκλεισε να έρθει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι είναι θέμα της κ. Κωνσταντοπούλου.
Τελικά η συμφωνία εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των 120 περίπου παρευρισκομένων βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφoρίες πέντε με επτά βουλευτές ψήφισαν κατά και 12 με 15 ήταν τα λευκά. Λευκό ψήφισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ εντύπωση προκάλεσε το κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ωστόσο από την ηγεσία σημειώνεται ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία για την υπερψήφιση της συμφωνίας με τους δανειστές σε περίπτωση που αυτή έρθει στη Βουλή. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, η κυβέρνηση θα περιμένει να δει και το αποτέλεσμα στα κοινοβούλια των κρατών-μελών (μεθαύριο Παρασκευή ψηφίζει η κάτω βουλή στη Γερμανία) και μετά θα αποφασίσει για το πολιτικό πλαίσιο της συμφωνίας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου θεωρούσε ότι αν δεν έφερνε τη συμφωνία για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης προς έγκριση στη Βουλή (κάτι που νομικά είναι δυνατό) θα έδινε την εντύπωση της συνέχειας του υπάρχοντος προγράμματος και συνεπώς των μνημονίων. Γι' αυτό και ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε με την χθεσινοβραδινή του κίνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο εντός της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος.              
Επί της ουσίας η χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την επιστολή 60 μελών της Κ.Ε. που ζητούσαν σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής (θα γίνει το Σαββατοκύριακο), οι πιέσεις των δανειστών και το χρηματοδοτικό κενό, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να κινηθεί το προσεχές τετράμηνο η νέα ελληνική κυβέρνηση.   
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος χθες της συντονιστικής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, διέψευσε τα δημοσιεύματα για χρηματοδοτικό κενό ύψους 5 δισ. ευρώ και τόνισε ότι θα καλυφθεί ομαλά και ασφαλώς η χρηματοδότηση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου