Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Πράσινο φως από το Eurogroup στη λίστα των μεταρρυθμίσεων




ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:17

Το "πράσινο φως" του Eurogroup -το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκευψης- πήρε η λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών. Με δήλωσή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε ότι μετά το "πράσινο φως" του Eurogroup ανοίγει ο δρόμος για να πάει η παράταση για την Ελλάδα στα εθνικά κοινοβούλια. 


Σύμφωνα με την επιστολή την οποία απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης στους τέσσερις άξονες των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη με έλεγχο τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος, η ρύθμιση των "κόκκινων δανείων" με διασφάλιση, όμως, της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, παρεμβάσεις στους συντελεστές ΦΠΑ αλλά και μεγάλη έμφαση στην φοροδιαφυγή, η κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η ενοποίηση ταμείων και η κατάργηση τελών υπέρ τρίτων περιλαμβάνονται.

Παράλληλα, στην ίδια επιστολή η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για κατάθεση πλήρους καταλόγου στο τέλος Απριλίου αλλά και τη δέσμευση να αναληφθούν δράσεις που θα ενισχύουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή γίνεται λόγος για:

• Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές. Δίδεται έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και στον «εξορθολογισμό» της πολιτικής ΦΠΑ και των συντελεστών ώστε να μεγιστοποιούν τα έσοδα χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική δικαιοσύνη. Γίνεται σαφής αναφορά σε περιορισμό εξαιρέσεων και παράλογων μειώσεων. Γίνεται επίσης λόγος για κατάργηση φοροαπαλλαγών και αντικατάσταση όπου χρειάζεται από κοινωνικές παροχές.

• Ενοποίηση και εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών και την εξάλειψη κινήτρων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ειδικά σε τραπεζικό σύστημα και σε δημόσιο τομέα. Ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων και σταδιακή κατάργηση των τελών υπερ τρίτων.

• Τράπεζες. Προώθηση ρύθμισης οφειλών που να κάνει διάκριση μεταξύ στρατηγικών κακοπληρωτών και όσων έχουν αδυναμία να πληρώσουν.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Ελλάδα δεσμεύεται ότι οι τράπεζες θα λειτουργούν με βάση θεμιτές εμπορικές τραπεζικές αρχές και θα συμμορφώνονται με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ θα λύσουν τα ζητήματα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει πλήρως την κεφαλαιοποίησή τους και χωρίς τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης

• Ιδιωτικοποιήσεις. Δεσμεύονται να μην οπισθοχωρήσουν στις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και για τους διαγωνισμούς σε εξέλιξη ότι θα σεβαστούν τη διαδικασία, σύμφωνα με το νόμο με τη διασφάλιση της παροχής βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους πολιτικής και σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ. Σε όσες ιδιωτικοποιήσει δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, θα αναθεώρηση με στόχο να μεγιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Κάθε νέα περίπτωση θα εξετάζεται. Ενοοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

Παροχές που δεν προκαλούν ελλείμματα

Σε δημοσίευμά του το Reuters το οποίο επικαλείτο την επιστολή, η Ελλάδα δεσμεύεται να διασφαλίσει πως η όποια κρατική δαπάνη για την αντιμετώπιση της "ανθρωπιστικής κρίσης" δεν θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό της.

Παράλληλα, η Ελλάδα δεσμεύεται να μεταρρυθμίσει την φορολογική τακτική της, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, να αναθεωρήσει και να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες.

Επίσης, δεσμεύεται για τη μεταρρύθμιση των μισθών του δημοσίου τομέα χωρίς να μειωθεί το τρέχον επίπεδο μισθών και να διασφαλίσει ότι οι μισθολογικές δαπάνες δεν αυξάνονται.

Τονίζεται δε ότι το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στον κατώτατο μισθό, θα γίνει σε συνεννόηση με την ΕΕ και τους άλλους θεσμούς.

Ακόμη, η ελληνική λίστα αναφέρει πως η Αθήνα θα υιοθετήσει σταδιακά μια νέα προσέγγιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης των μισθών, που περιλαμβάνει και την φιλοδοξία να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, το Reuters επισημαίνει ότι η Αθήνα δεσμεύεται να διαθέτει τράπεζες που διοικούνται με βάση τις θεμιτές τραπεζικές αρχές, ενώ επιβεβαιώνει το σχέδιο της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ότι η μάχη της για την ανακούφιση των περισσότερο πληγέντων, δεν έχει αρνητική δημοσιονομική επίπτωση.

"Τώρα την εξετάζουμε" 
Η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης παρελήφθη από τον πρόεδρο του Eurogroup αρκετά αργά χθες το βράδυ "αλλά έγκαιρα" όπως δήλωσε ο J. Dijsselbloem νωρίτερα σήμερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, όπου -μεταξύ άλλων- θα εξεταστεί η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης υπογράμμισε ακόμη «ότι τώρα την εξετάζουμε», ενώ, κληθείς να απαντήσει εάν κρίνεται επαρκής η συγκεκριμένη επιστολή, περιορίστηκε να δηλώσει: «θα σας ενημερώσουμε».

Κομισιόν: Επαρκής ως σημείο εκκίνησης η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Eν τω μεταξύ, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας μοιάζει να ευθυγραμμίζεται με τις αρχές που έθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, φέρνοντας την Αθήνα ένα βήμα πιο κοντά στην τετράμηνη παράταση της δανειακής της σύμβασης.

"Κατά την άποψη της Κομισιόν, η λίστα είναι επαρκώς περιεκτική ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μία επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως αυτή ζητήθηκε από το Eurogroup", δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως «είμαστε ιδιαίτερα ενθαρρυμένοι από την ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς».

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, Mina Andreeva, ανακοίνωσε μέσω Twitter πως η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις ελήφθη «εγκαίρως».

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος και αυτός της Κομισιόν, γράφοντας και αυτός στο λογαριασμό του στο Twitter πως η λίστα από την Ελλάδα ελήφθη στην ώρα της.

"Συγκρατημένα αισιόδοξοι" 
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα αναφορικά με την επέκταση του σχεδίου διάσωσης μετά την αποστολή της λίστας των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Sigmar Gabriel.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Gabriel τόνισε ότι «κινούμαστε βήμα – βήμα προς την επίλυση του προβλήματος».

«Θέλουμε να συνεχίσουμε την βοήθεια προς την Ελλάδα αλλά η προϋπόθεση για αυτό είναι η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος», πρόσθεσε μιλώντας σε διάσκεψη στο Βερολίνο.

*Δείτε στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία" την επιστολή λίστα που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup σύμφωνα στα αγγλικά (σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών)  και στα ελληνικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου