Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Ρίχτερ "χορεύουν" την Κρήτη



Τα Ρίχτερ  χορεύουν  την Κρήτη
Νέος σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7.30 το πρωί με επίκεντρο 123χλμ νότια του Ηρακλείου και εστιακό βάθος 2 χλμ στο ίδιο σημείο όπου χθες Σάββατο έγινε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Υπενθυμίζεται ότι ισχυρή σεισμική δόνηση 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19:11 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης, χθες Σάββατο.

Ο σεισμός σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο έξω από την Κρήτη ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Ωστόσο ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί που άγγιξαν τα 5 Ρίχτερ και αναστάτωσαν τους κατοίκους.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και οι σεισμολόγοι εικάζουν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός εντοπίζεται 143 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14 χιλιόμετρα
"Η σεισμική δόνηση έχει συνοδευτεί από τουλάχιστον 11 μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ και από εκατοντάδες άλλες μικρότερες δονήσεις που έχουν καταγραφεί στους σεισμογράφους", σημείωσε ο κ. Γκανάς μιλώντας στο flashnews, και συμπλήρωσε ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη και εξελίσσεται κανονικά ενώ οι σεισμοί, εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του κύριου σεισμού, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
Το σημείο έχει δώσει και παλιότερα ανάλογες σεισμικές δονήσεις καθώς το επίκεντρο εντοπίζεται στην επιφάνεια επαφής μεταξύ των δύο πλακών Ευρασίας και Αφρικής και όπως τόνισε ο κ. Γκανάς, εκεί συμβαίνουν μεγάλοι σεισμοί, καταλήγοντας ότι "η εξέλιξη του φαινομένου δεν μας ανησυχεί προς το παρόν".
Σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού σεισμολογικού ινστιτούτου ο χθεσινός σεισμός είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ και επίκεντρο 88 χλμ νότια του Πύργου, και 443 Νότια της Αθήνας στο θαλάσσιο χώρο και εστιακό βάθος 10 χλμ.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ υπολόγισε το μέγεθος του σεισμού στα 6.2 Ρίχτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου