Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Τρώγονται στο Μαξίμου


Την επόμενη ημέρα της κυβερνητικής ρήξης, με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πασχίζει να κρατήσει τον έλεγχο, υπολογίζει στην απόλυτη εσωκομματική στήριξη λόγω του φόβου των πρόωρων εκλογών και ταυτόχρονα αναζητεί «αποδιοπομπιαίο τράγο» για την ΕΡΤ.
Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε χθες το πρωί σύσκεψη σε κλειστό κύκλο στο μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κώστα Μπούρα και του διευθυντή του γραφείου Τύπου του μεγάρου Μαξίμου Γιώργο Μουρούτη.
Μίλησαν στο τηλέφωνο
Το περιεχόμενο της αναθεωρημένης προγραμματικής συμφωνίας, ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης και το μοίρασμα των υπουργείων τέθηκαν σε συνάρτηση με την τηλεφωνική επικοινωνία που θα είχε αργότερα χθες ο κ. Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Εγινε επίσης μία πρώτη συζήτηση για τα πρόσωπα.
Οι θέσεις των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης, καθώς και των υφυπουργών Υγείας και Παιδείας, που μένουν κενές μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, αναμένεται να καλυφθούν από βουλευτές της Ν.Δ.
Για το κρίσιμο λόγω των δεσμεύσεων για απολύσεις και διαθεσιμότητα υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξετάζονται τα εξής σενάρια: είτε η μετακίνηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη από το υπουργείο Εσωτερικών, ως έμπειρου αλλά ήπιων τόνων, είτε η είσοδος ενός νέου και άφθαρτου προσώπου που θα σηματοδοτεί συγκρουσιακή διάθεση, όπως ο Μάκης Βορίδης ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκλείπει άλλωστε το βέτο της ΔΗΜΑΡ, για την είσοδο του κ. Βορίδη στην κυβέρνηση αλλά και του Αδώνιδος Γεωργιάδη.
Ως προς τη λειτουργία της κυβέρνησης, ρόλο συντονιστικού θέλει το Μαξίμου να αποδώσει στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάζει πιο τακτικά. Ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να εκχωρήσει στον κ. Βενιζέλο ακόμη περισσότερη εξουσία, δημιουργώντας ένα όργανο εποπτείας του Μαξίμου, αλλά προτιμότερο θεωρεί να «χρίσει» τον κ. Βενιζέλο αντιπρόεδρο.
Τρώγονται στο Μαξίμου
Προτού όμως συντονιστεί η κυβέρνηση, πρέπει πρώτα να βρεθούν και πάλι εσωτερικές ισορροπίες στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, όπου μετά την απώλεια ενός κυβερνητικού εταίρου και τη μείωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι αλληλοκατηγορίες πέφτουν βροχή. Ενδειτικό είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έσπευσε χθες να δηλώσει πως ο ίδιος δεν γνώριζε εκ των προτέρων ότι πρόκειται να κατέβει ο διακόπτης στην ΕΡΤ και ότι η απόφαση ελήφθη από «το επιτελείο του Μαξίμου».
Την ίδια ώρα της χθεσινής σύσκεψης ξεκινούσε η συνεδρίαση των κομματικών οργάνων της ΔΗΜΑΡ, το αποτέλεσμα της οποίας ανέμεναν στο Μαξίμου προκειμένου να συνυπολογίζουν στους σχεδιασμούς τους εάν θα είχαν ψήφο ανοχής ή και ξεκάθαρη στήριξη από βουλευτές που θα διαχώριζαν τη θέση τους από τη ΔΗΜΑΡ.
Εν τω μεταξύ πάντως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού συνέχιζαν τον πόλεμο των διαρροών κατά της ΔΗΜΑΡ και ειδικά κατά του Φώτη Κουβέλη και του Αντώνη Μανιτάκη, προσπαθώντας να χρεώσουν στον πρώην κυβερνητικό εταίρο την ευθύνη για την εξέλιξη των πραγμάτων, ενώ ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ήταν που με τους χειρισμούς του «έβαλε φωτιά».
Καθώς δε η δικομματική πλέον κυβέρνηση -«ενισχυμένη» και με ανεξάρτητους βουλευτές- διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο κ. Σαμαράς επέλεξε να μη ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης τώρα. Συνεργάτες του πάντως ανέμεναν πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ και δήλωναν σίγουροι για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πάντως με τους προερχόμενους από τη Ν.Δ. ανεξάρτητους βουλευτές, που φέρονται να ενισχύουν την κυβερνητική πλειοψηφία, δεν είχε χθες επικοινωνήσει ακόμη κανείς από το Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου