Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Κατάργηση κατώτατου μισθού για νέους έως 29 ετών


Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. 


Προτάσεις-βόμβα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων εισηγείται το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στο πρώτο τεύχος της νέας μηνιαίας έκδοσής του με τίτλο «Ελληνική Οικονομία».


Συγκεκριμένα, το ΚΕΠΕ, που είναι φορέας ο οποίος λειτουργεί συμβουλευτικά προς την κυβέρνηση,  προτείνει να καταργηθεί ο κατώτατος μισθός σε νέους έως 29 ετών για έναν χρόνο από την πρόσληψή τους, ώστε να δίνεται ισχυρό κίνητρο στην επιχείρηση για την πρόσληψή τους.
Πάντως, στην ανάλυση επισημαίνεται ότι, παράλληλα με την κατάργηση του κατώτατου μισθού, πρέπει να ενισχυθεί η δράση του ΣΕΠΕ με τη θέσπιση κινήτρων αποδοτικότητας, προς αποφυγή παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (ωράριο, συνθήκες απασχόλησης, κτλ.).
Επιπλέον, το ΚΕΠΕ προτείνει την αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με επίδομα απασχόλησης στα πρότυπα της επιταγής εργασίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση των νέων και των εργαζομένων κοντά στη συνταξιοδότηση, αφού έτσι, όπως αναφέρει, αποφεύγεται η αποθάρρυνση και η απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου που ενσωματώνουν.
Στις προτάσεις του ΚΕΠΕ περιλαμβάνονται επίσης η διευκόλυνση της γεωγραφικής κινητικότητας των ανέργων εντός των ορίων της χώρας με παροχή κινήτρων (π.χ. φορολογικές εκπτώσεις ή/και επιδότηση ενοικίου σε ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι οικογένειες με παιδιά), καθώς και επιδότηση του μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που λειτουργούν στο εξωτερικό, σε χώρες εντός και εκτός ΕΕ.
Επίσης, προτείνεται η προώθηση διακρατικών συμφωνιών (με χώρες εκτός ΕΕ, π.χ. ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νορβηγία) για την απορρόφηση ανέργων στη βάση μιας προσεκτικά σχεδιασμένης μεταναστευτικής πολιτικής και για δεδομένο χρονικό διάστημα, αντί της άτακτης μετανάστευσης που παρατηρείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου