Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Ο Κολινδρός που δεν ξεχνάμε ποτέ!

Ταινία αφιερωμένη στη μνήμη του Σπύρου Παπουτσή



Αυτή η ταινία, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Σπύρου Παπουτσή, που αγάπησε τον Κολινδρό, όσο κανένας. Ισως η τεράστια απόσταση με την Αυστραλία, ίσως και η ιδιαίτερη ευαισθησία του να συνετέλεσαν σ αυτό. Ας τον μνημονεύουμε για την πρωτοβουλία που πήρε να διασώσει τις καντάδες που τραγουδούσαμε στον Κολινδρό, φτιάχνοντας και μία δική του (Κολινδρέ, Κολινδρέ). Και όποιος βρεθεί στην Δουπόντσα, ας ανάψει ένα κερί, εκεί στην όμορφη φύση, όπου σκορπίστηκε η στάχτη του, σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του.
"Ο Σπύρος (Παπουτσής) ήταν εξαιρετικός μουσικός με οξύ αυτί και απέραντη μουσική μνήμη. Αν και δεν υπήρξε παιδί των ωδείων, οι θεωρητικές του γνώσεις δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητες.
Η δημιουργία εικονικής χορωδίας με μόνη τη φωνή του αποτελεί μνημείο ικανότητας και υπομονής. Μάλιστα το είχε κάνει και παλιότερα (γύρω στο 1990), πριν γράψουμε τα παραδοσιακά, με πολύ υποδεέστερα μέσα απ' αυτά που διέθετε για τις καντάδες κάπου δύο δεκαετίες αργότερα. Η τεχνική πρακτικά είναι να τραγουδήσεις όλες τις φωνές (πρώτη, δεύτερη, μπάσα κλπ) μία μία και να τις περνάς από πολυκάναλο μείκτη. Δεν τα μπορούν πολλοί αυτά. Μόνο κάποιοι ταλαντούχοι σαν το Σπύρο. Αιωνία ας είναι η μνήμη του", γράφει ο Σπύρος Κάνουρας, σε προσωπική μας αλληλογραφία και τον ευχαριστώ πολύ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου