Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Ομπάμα και Λιου ανέλαβαν δράση για να μην πτωχεύσει η Ελλάδα


obamaΟι ΗΠΑ έχουν παρέμβει στο παρασκήνιο για να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Θεσμούς. Οι Αμερικανοι φοβούνται ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Leahmann Brothers  και να τιναχθεί η παγκόσμια οικονομία στον αέρα. 
Το σκεπτικό τους είναι: Αν με την πτώχευση της Leahmann Brothers το 2008 έγινε ό,τι έγινε στην παγκόσμια οικονομία, με μια πτώχευση της Ελλάδας, το πρόβλημα θα είναι πολλαπλάσιο. 

Έτσι - όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες - έχει ενεργοποιηθεί η μυστική διπλωματία για να αποφευχθεί ένα Grexit στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει "αναλάβει" τη Μέρκελ και τη Λαγκάρντ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, κ. Λιου την Ελλάδα. 
Η απαίτηση των ΗΠΑ (σε ελεύθερη μετάφραση) είναι:
"Επιθυμούμε συμφωνία μέχρι τις αρχές Ιουνίου". 
Ο Λιου είπε στον Τσίπρα: "άμεση συμφωνία αλλιώς θα μπούμε σε περιπέτειες. Η Αθήνα θα αντιμετωπίσει μεγάλη ταλαιπωρία και θα υπάρξει μεγάλη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία". 
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Λιου επικοινώνησε με τον κ. Τσίπρα «για τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα» και υπογράμμισε στον Έλληνα πρωθυπουργό την ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, «για να αποφύγει η χώρα την ταλαιπωρία».
Επικαλούμενο πηγές του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ το Reuters τονίζει πως ο κ. Λιου προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα ότι αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να καταλήξει σύντομα σε μια συμφωνία με τους εταίρους της, τότε αυτό θα προκαλούσε «δυσκολίες για την Αθήνα και αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».
Την ίδια ώρα, πληροφορίες, αναφέρουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη από τις ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές της
Ο Ομπάμα έχει αναλάβει τη μέρκελ και τη Λαγκάρντ. Ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας γιατί φοβάται ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει εάν δεν υπάρξει τρίτο πακέτο στήριξης. 
Η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη προκαλεί φόβο στις ΗΠΑ, που έχουν ακόμη ένα «ψυχολογικό τραύμα» από την υπόθεση της Lehmann Brothers, αναφέρει η Die Welt.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εγγυηθεί στους Ευρωπαίους ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει σε ένα νέο, τρίτο, ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν μέσα στο Ταμείο, ιδιαίτερα από χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία.
Σε επικοινωνίες με Ευρωπαίους, αναφέρει ακόμη η Die Welt, η Ουάσιγκτον εγγυάται την παραμονή του ΔΝΤ και παρά το γεγονός ότι το Ταμείο έχει δώσει μεγάλα, δυσανάλογα ποσά, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μία μικρή χώρα.
Ολα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γιατί στις ΗΠΑ- κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα- φοβούνται την κατάρρευση της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρώ, αλλά και το φαινόμενο «ντόμινο» που μπορεί να προκαλέσει ένα Grexit, στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
Τραυματισμένη ακόμη από την υπόθεση της Lehman Brothers το 2008, η αμερικανική οικονομία ίσως δεν αποφύγει τις συνέπειες, σημειώνεται, καθώς οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι ακόμη αρκετά σταθερή προκειμένου να αντέξει άλλον ένα «σεισμό» αυτής της φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου