Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ακριβαίνει το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας

Αποτέλεσμα εικόνας για toyrismos

Του Σπύρου Δημητρέλη
Σημαντικά ακριβότερο κινδυνεύει να γίνει από το Σεπτέμβριο το ελληνικό τουριστικό προϊόν καθώς, σύμφωνα με όσα είπε χθες στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης,
η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου. Σαν αντιστάθμιση της επιβάρυνσης των μόνιμων κατοίκων των νησιών ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι εξετάζεται σχέδιο επιστροφής του αυξημένου ΦΠΑ που θα καταβάλουν. Αυτό βέβαια δεν αντιμετωπίζει την αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχονται στα νησιά του Αιγαίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Στην πράξη, με την κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών, κυβέρνηση και θεσμοί, στοχεύουν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ είναι σήμερα 23%, ο μειωμένος 13% και ο υπερμειωμένος 6,5%. Στα νησιά του Αιγαίου οι παραπάνω συντελεστές είναι κατά 30% μειωμένοι, δηλαδή 16% ο κανονικός, 9% ο μειωμένος και 5% ο υπερμειωμένος. Η «έκπτωση» αυτή στους συντελεστές σχεδιάζεται να καταργηθεί και να ισχύσει ο νέος ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 18% έως 20% μαζί με έναν μειωμένο 6-8% στον οποίο θα υπάγονται βασικά προϊόντα, όπως είναι τα φάρμακα και ορισμένα τρόφιμα.
Η αλλαγή αυτή θα προκαλέσει ένα σοκ τιμών στα νησιά.
Πιο συγκεκριμένα:
- Προϊόντα και υπηρεσίες που υπάγονται σήμερα στον κανονικό συντελεστή 16% θα υπαχθούν στο νέο ενιαίο συντελεστή 18% έως 20%. Στην πράξη αναμένεται αύξηση στις λιανικές τιμές των καυσίμων και των υπηρεσιών που παρέχονται στα νησιά (μεταφορές κλπ). Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών τους.
- Πολλά προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται στα νησιά και υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή 9% θα υπαχθούν στον ενιαίο συντελεστή 18% έως 20%. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εστίασης που είναι ένα και από τα βασικά συστατικά του τουριστικού προϊόντος κάθε χώρας και θα ακριβύνει σημαντικά.
- Ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόζεται, μεταξύ άλλων,  σε ξενοδοχεία είναι στα νησιά του Αιγαίου 5%. Ο συντελεστής αυτός θα αυξηθεί στο 6% έως 8% που θα είναι ο νέος μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει άμεση αύξηση και του βασικού συστατικού του τουριστικού πακέτου που είναι η διανυκτέρευση.
Η αύξηση των συντελεστών, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσει αυτούσια στις λιανικές τιμές. Αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της αύξησης που θα απορροφήσουν οι επιχειρήσεις στα νησιά προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στην ανταγωνιστικότητά τους.
Προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, ο κ. Βαρουφάκης είπε χθες πως εξετάζεται η θέσπιση μιας διαδικασίας επιστροφής του αυξημένου φόρου που θα πληρώνουν. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται, όπως είπε, ηλεκτρονικά χωρίς ταλαιπωρία. Το ερώτημα είναι βέβαια τι θα γίνει και σε αυτήν την περίπτωση προκειμένου να μην δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία φορολογούμενων που περιμένει μήνες ή και χρόνια για την επιστροφή ΦΠΑ. Αυτή των κατοίκων στα νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου