Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Την πλάτη γύρισαν οι καταναλωτές στις ενδιάμεσες εκπτώσεις




Γενικότερα, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας, εξαιρετικά χαμηλές ήταν οι επιδόσεις των εμπορικών καταστημάτων κατά τις πρόσφατες ενδιάμεσες εκπτώσεις, που διήρκεσαν από τις 2 έως τις 9 Μαΐου.

Αναποτελεσματική, από... 

άποψης αγοραστικής κίνησης και τζίρου, κρίνεται και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 3 Μαΐου.

Ωστόσο, από την έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΣΕΕ προκύπτει ότι οι χαμηλές επιδόσεις –ειδικά σε ό,τι αφορά την Κυριακή– σημειώθηκαν κυρίως στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα δεν απασχολούν υπαλλήλους τις Κυριακές.

Το στοιχείο αυτό δίνει μια ακόμη ερμηνεία για τη διάσταση απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στους «μεγάλους» και τους «μικρούς» του λιανεμπορίου σχετικά με το επίμαχο θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, η εκπτωτική περίοδος του Μαΐου, όσον αφορά στις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων, κινήθηκε σε χαμηλότερα ή στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με την προ των εκπτώσεων περίοδο. Μόλις το 12% των εκπροσώπων των εμπορικών συλλόγων ανέφεραν πως τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής τους αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ενδιάμεσων εκπτώσεων. Το μεγαλύτερο τμήμα των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η μείωση της αγοραστικής κίνησης κινήθηκε μεταξύ 11% και 20%, ενώ υπήρχαν και περιοχές όπου παρατηρήθηκε μείωση της αγοραστικής κίνησης, ακόμη και κατά 40%.

Χρήσιμα συμπεράσματα εξάγονται από τα στοιχεία σχετικά με την αγοραστική κίνηση και τον τζίρο που σημειώθηκε την Κυριακή 3 Μαΐου. Το 66,7% των εμπόρων που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΣΕΕ ανέφερε ότι ο τζίρος που είχαν την Κυριακή, 3 Μαΐου, ήταν μικρότερος σε σύγκριση με το μέσο τζίρο των ημερών της εβδομάδας που προηγήθηκε, δηλαδή τις καθημερινές. Το 22,9% ανέφερε πως ο τζίρος της Κυριακής ήταν στα ίδια επίπεδα με αυτόν των υπόλοιπων ημερών, ενώ μεγαλύτερο τζίρο ανέφερε το 10,4% των εμπόρων.

Τα ποσοστά διαφοροποιούνται σημαντικά αναλόγως του μεγέθους της επιχείρησης. Έτσι, οι πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό ανέφεραν, σε ποσοστό 78%, ότι ο τζίρος ήταν μικρότερος ή στην καλύτερη περίπτωση στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες (22%), ενώ καμιά δεν ανέφερε αύξηση του τζίρου. Από την άλλη, το 14% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό ανέφερε αύξηση του τζίρου την Κυριακή 3 Μαΐου, μειωμένο τζίρο το 62%, ενώ για το 24% ο τζίρος κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με τις καθημερινές.

Σε αναλογία με τα προηγούμενα, το 86% των επιχειρήσεων με τζίρο έως 30.000 ευρώ ανέφερε μειωμένο τζίρο την Κυριακή 3 Μαΐου και μόλις το 14% ότι ο τζίρος κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με τις ημέρες που προηγήθηκαν.

Από την άλλη, το 20% των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 30.000 ευρώ διαπίστωσε αύξηση του κύκλου εργασιών την Κυριακή 3 Μαΐου, το 55% έκανε λόγο για μικρότερο τζίρο, ενώ το 25% ανέφερε ότι ο τζίρος της Κυριακής ήταν στα ίδια επίπεδα με αυτόν των προηγούμενων ημερών.

ΠΗΓΗ: tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου