Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Αυξημένα κέρδη στα 181 εκατ. για την Εθνική Τράπεζα


Αυξημένα κέρδη στα 181 εκατ. για την Εθνική Τράπεζα
Σημαντική η συνεισφορά της Finansbank στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων, με κέρδη 63 εκατ.
Καθαρά κέρδη για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο παρουσίασε ο όμιλος της ΕΤΕ. Το α' τρίμηνο του 2014
τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 181 εκατ. ευρώ σε σχέση με κέρδη 27 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2013. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου, σε αυτό συνετέλεσαν η συνεχιζόμενη αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων στην Ελλάδα, απόρροια της βελτίωσης του εγχώριου οικονομικού κλίματος, οι συνεχιζόμενες ενέργειες περιστολής δαπανών καθώς και η αποκλιμάκωση δημιουργίας νέων επισφαλειών.
Σημαντική υπήρξε η συνεισφορά της Finansbank στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων, με κέρδη 63 εκατ. ευρώ, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά της Τουρκίας.
Τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα του ομίλου το α' τρίμηνο συνέχισαν να ανακάμπτουν τόσο στην Ελλάδα (+1%) όσο και στη ΝΑ Ευρώπη (+1%), ενώ κατά 10% μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες του ομίλου. Στην Ελλάδα σημειώθηκε πτώση κατά 16% σε ετήσια βάση, λόγω της εθελουσίας εξόδου, που περιόρισε τις δαπάνες προσωπικού κατά 19%, καθώς και του περιορισμού των γενικών δαπανών και αποσβέσεων κατά 11%. Οσον αφορά την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η επιβράδυνση στις νέες επισφάλειες συνεχίζεται για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι νέες επισφάλειες μειώθηκαν κατά 38% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 380 εκατ. ευρώ κατά το α' τρίμηνο του 2014. Ετσι διενεργήθηκαν μειωμένες προβλέψεις σε επίπεδο ομίλου κατά 15%, ύψους 362 εκατ., έναντι 428 εκατ. το α' τρίμηνο του 2013. Η κάλυψη των επισφαλών απαιτήσεων του Ομίλου από προβλέψεις παρέμεινε υψηλή στο 56%, ενώ ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των ενενήντα ημερών του ομίλου διαμορφώθηκε στο τέλος Μαρτίου 2014 σε 23,0%. Πολύ υψηλή είναι και η ρευστότητα του ομίλου. Συγκεκριμένα, η αύξηση των καταθέσεων βελτίωσε τον δείκτη ρευστότητας (δάνεια : καταθέσεις) στο 93%, έναντι 105% τον Μάρτιο του 2013. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις για την Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 84%.
Το συνολικό αποτέλεσμα της αύξησης κεφαλαίου, εξαιρουμένων των μέτρων περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης ενισχύουν τον κύριο βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CΕT 1 στο 15,4%, υπερκαλύπτοντας το κανονιστικά ελάχιστο επίπεδο του 8%.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Αλ. Τουρκολιάς, τόνισε: «Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας αντιμετώπισε επιτυχώς τις προκλήσεις κατά τα ιδιαίτερα δύσκολα έτη της δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα μας, ανταποκρινόμενος δυναμικά στις περιστάσεις. Η αύξηση υπερκαλύφθηκε σημαντικά, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών για την τράπεζα. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μετοχική βάση διευρύνθηκε σημαντικά, από 16% σε 43%, εκτός των Ελλήνων ιδιωτών και με συμμετοχή των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού με σημαντική διασπορά. Η ανθεκτικότητα των πηγών κερδοφορίας του ομίλου επιβεβαίωσε για ακόμη ένα τρίμηνο τις στρατηγικές επιλογές της ΕΤΕ». Η μεγάλη ρευστότητα της τράπεζας μπορεί να στηρίξει αποφασιστικά τα σταθερά βήματα της Ελλάδας προς την ανάπτυξη, κατέληξε ο κ. Αλ. Τουρκολιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου